Anadolu'nun Canlı Tarihine Yolculuk
Çankırı'da "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde 17 yıldır sürdürülen kazılarla Anadolu'nun canlı tarihi aydınlatılıyor Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol: "Burada yaptığımız kazılarda hayvanların yaşamına dair bilgilere ulaşıyoruz"
ÖZGÜR ALANTOR - "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde 17 yıldır sürdürülen kazılarla Anadolu'nun canlı tarihi gün yüzüne çıkarılıyor.
Çankırı- Yapraklı yolu üzerindeki kazı alanında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar aralarında 8 milyon yıllık fosillerin de bulunduğu kalıntılara ulaşıldı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 17. yılını dolduran kazılara bu yıl çeşitli üniversitelerden 20 öğrenci katılıyor.
Erol, AA muhabirine, kazılarda fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun ve kılıç dişli kaplan olmak üzere 20'ye yakın türün kalıntılarına ulaşıldığını söyledi.
Fosil kalıntılarının kendilerini 8 milyon yıl öncesine götürdüğünü aktaran Erol, şöyle konuştu:
"Çorak yerler dünyada tanınan bir bölge. 'Çorak yerler kazı alanı' dendiğinde dünya ne anlama geldiğini biliyor artık. Çorak Yerler Kazı Alanı, Anadolu'nun canlı tarihini aydınlatan bir bölge. Bu tür bölgeler genelde 'göç yolu' diye tanımlanan yer olarak tarif ediliyor. Burada bulunan her türlü kalıntı bize canlı tarihi hakkında bilgi sunuyor."
Bölgenin farklı türleri aynı anda barındıran fosil lokalitesi olduğuna dikkati çeken Erol, "Bu bölge, hayvanların göç yollarından biri. Hayvanların buradan kuzeye göç ettiğini tahmin ediyoruz. Burada yaptığımız kazılarda hayvanların yaşamına dair bilgilere ulaşıyoruz. Fosillerin üzerinin killi toprakla kaplanması, yıllarca bozulmadan kalmalarını sağlamış" diye konuştu.
Kalıntılarla Anadolu'da hangi türlerin yaşadığı bilgisine ulaşıldığını anlatan Erol, "Çorak yerleri bu özelliğinden dolayı hem biz hem de dünya önemsiyor" dedi.
Bugüne kadar bulunan 20 türün dışında yeni türlerin de çıkabileceğini dile getiren Erol, "Bundan sonra da biz devam edersek burada 20 yıla yakın devam edecek fosil potansiyeli var. Elimizden geldiğince bu bölgenin jeolojik oluşumu hakkında bilgi toplamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Erol, kazıların ağustosun sonuna kadar süreceğini sözlerine ekledi. - Çankırı