Haberler

Akson Tepesi Divanı" Etkinliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Kemal Sayar, "İnsanlar, 'Bugün çok şey yaptım, sinemaya gittim, alışveriş yaptım, gezdim' diyor.

Prof. Dr. Kemal Sayar, "İnsanlar, 'Bugün çok şey yaptım, sinemaya gittim, alışveriş yaptım, gezdim' diyor. 'Peki bunları neden, niçin yaptın?' diye soruyorum, Facebook'ta paylaşmak için cevabını alıyorum. Doğallık yok, sıcaklık kaybolmuş. ve bu koşuşturmaca içerisindeyken hayatı kaçırıyoruz." dedi.

NeoCortex Derneği ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Akson Tepesi Divanı" programında konuşan psikolog, yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, sosyal medya bağımlılığının insan üzerindeki etkilerini anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte insanın yaşadığı sorunların bir eğitim olarak algılanması gerektiğini belirten Sayar, "21. yüzyıl bence yalnızlar çağı, ekranlarla yaşıyoruz. Yapılan bir çalışmayı dinledim, sürekli ekrana bakıyoruz ve bu sırada boynumuz 30 derece açıyla duruyor. Bu da beynimize daha az şekilde kan gitmesine neden oluyor." ifadelerini kullandı.

"İyi bir ilişki insanın ruhunu yaslayabileceği bir yerdir"

Sayar, insan ilişkilerinin sosyal medya nedeniyle zayıfladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bir insan yüzünü gerçekten gördüğü, tanıdığı bir insana kötülük yapamaz. Ahlak duygusu devreye girer, tabii psikopatları hariç tutuyorum. İlişkiler artık hep zayıf, halbuki iyi bir ilişki insanın ruhunu yaslayabileceği bir yerdir. Bunu kuramadığımız sürece yalnızlaşırız. İnsanlar, 'Bugün çok şey yaptım, sinemaya gittim, alışveriş yaptım, gezdim' diyor. 'Peki bunları neden, niçin yaptın?' diye soruyorum, Facebook'ta paylaşmak için cevabını alıyorum. Doğallık yok, sıcaklık kaybolmuş. ve bu koşuşturmaca içerisindeyken hayatı kaçırıyoruz. Biz kendi alanımızda yaşıyoruz ama bir şeyler akıp gidiyor, göremiyoruz."

Sayar, "Artık iPad'ler bizim hayatımız ve de hafızamız." diyerek, "Hafızamızı eskisi gibi kullandığımızı söyleyebilir misiniz? Ansiklopedileri ezberlermiş eskiler, şimdi sıkıştığımız yerde açıyoruz hemen efendi Google'a bakıyoruz. O bilgiyi de öğrenmiyoruz, işimizi hallediyoruz, sonra çöpe. Eleştirel düşünceyi ayakta tutmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Okumadan, araştırmadan, biriktirmeden, yeni bir ürün ortaya konulamayacağına dikkati çeken Sayar, güncel olaylarda internet ortamında sunulan bilgilerle yetinilmemesi, daha geniş ve derin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Sayar, bir gazetecinin kendisine yönelttiği "Bir yerlere gidecek olsanız nasıl gidersiniz?" sorusuna verdiği cevabı, şu sözlerle aktardı:

"Anlayarak, hakikatini çözmeye çalışarak ve de karşıma çıkanlarla doğayla, insanlarla iletişime geçerek diye cevapladım. Hepimiz hayatımızda turist değil, seyyah olmalıyız. Çünkü turist deklanşöre basar ve o anıyı kareye sığdırır. Seyyah ise anı hisseden, algılayan, yaşayan, fark eden ve fark ettiren kişidir."

Akson Tepesi Divanı, bugün çeşitli programlarla devam edecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close