Akson Tepesi Divanı" Başladı
NeoCortex Derneği ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Akson Tepesi Divanı" programı başladı.
NeoCortex Derneği ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Akson Tepesi Divanı" programı başladı.
Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte AA muhabirine açıklamada bulunan NeoCortex Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu, derneğin ismini her insanın beyninde bulunan korteksten aldığını söyledi.
Dernek olarak İstanbul'da ilk etkinliklerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Gergerlioğlu, topluluğun gün geçtikçe büyüdüğünü ifade etti.
NeoCortex isminin anlamını herkesin merak ettiğine dikkati çeken Gergerlioğlu şu bilgileri verdi:
"Herkesin bir NeoCortexi var, kabul etseler de, hoşlanmasalar da kafalarının içinde bu var. Kimseyi olmayan, kurgusal bir dünyaya çağırmıyoruz. Bizim en önemli söylemimiz şu, bu yılki sloganımız 'Beyninizin Kortexsini Cilalayın: Cilalı Kortex Devri'. Bu topluluk sadece bir tıp topluluğu değil, biz NeoCortex Derneği olarak üniversitelerde öğrenci topluluğu olarak yer alıyoruz, toplulukta sadece doktorlar değil, mimari, resim, sanat ve müzik gibi başka meslek gruplarının da bir araya gelmesini hedefliyoruz. Düşler ülkesine yolculuk etmek, zihinlerin sığınma noktası olmak istiyoruz. Beyinleri cilalayalım ve bir sonraki yılı aktif geçirelim istiyoruz."
Gergerlioğlu, derneğin hiçbir siyasi görüşle, tarafla, grupla bağlantısının olmadığına işaret ederek, apolitik bir grup olarak, her düşünceye ve kişiye açık olduklarını bildirdi.
Etkinliğin ilk panelinde konuşan yazar Alper Canıgüz ise, 2000'li yılların Türk edebiyatı açısından çok verimli geçtiğini belirterek, "Bu konuda akademik bir değerlendirme yapamam ama 2000'li yıllardan itibaren söylenene göre her sene yayımlanan kitap sayısı, bir önceki yılı geçiyor. Herkes bunu tartışıyor. Enteresan. 'Okumayı sevmem ama iyi yazarım' diyen bir kesim de olmadı değil." diye konuştu.
Canıgüz, "1990'larda pop patlaması vardı, albümü çıkmayana kız vermiyorlardı." diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Romanda da öyle bir şey oldu. Ben bunu kendini ifade etme çılgınlığı olarak adlandırıyorum. Sosyal medyada da görüyoruz, herkes kendini ifade etmek istiyor. Bunlardan istifade etmek için 'Parayı ver, kitabını basayım' diyen yayınevleri de türedi. Ama maalesef bu patlama çok olumlu diyemeyiz. Yazar sayısı artmasına rağmen okur sayısı maalesef aynı oranda artmadı. Bunda herkesin kendini ifade etmeye çalışmasının etkili olduğunu düşünüyorum. İyi yazarlar da çıktı muhakkak ama bu patlamada her kitabın edebi değer taşıdığını söyleyemeyiz."
Yazılarında ölçülü olarak mizah unsurunu kullandığını vurgulayan Canıgüz, "Ben kitaplarımı yazarken düzgün bir eser çıkarmak amacını taşıyorum. Üretmek için bol bol okumak, düşünmek ve cesaretli olmak lazım. Başarılı bir yazarın eserleriyle okurlarına dokunması gerektiğine inanıyorum." dedi.
Etkinlik sonunda Canıgüz'e NeoCortex Derneği tarafından edebiyat dünyasına katkıları nedeniyle "Hikmet Ödülü" verildi.
"Akson Tepesi Divanı" bugün ve yarın çeşitli programlarla devam edecek.