Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Akbank Oda Orkestrasi Aralık Ayı Konserleri

Akbank Oda Orkestrasi Aralık Ayı Konserleri
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müzik Tarihi, En Özgün Yaratıcıların Bile, Kendilerinden Önceki Dönemlerden Esinlenerek Ortaya Çıkardıkları Başyapıtlarla Dolu.

Akbank Oda Orkestrası'nın Kasım ayı konserleri, yaşadıkları dönemlerdeki yeni akımlara rağmen eski kalıpları tercih eden bestecilerle ilgiliydi. Bu programda, geçmişe yaklaşım tamamen farklı. Grieg ve Stravinski'nin, kendi çağlarının çok öncesine yaptıklarına göndermeler, "taklit"in çok ötesinde, hatta tam tersine, özgün bir yaratının temelini oluşturuyor.

Norveçli besteci Edvard Grieg, 1884 yılında, Ludvig Holberg'in doğumunun 200ncü yılında, ünlü oyun yazarı ve humanistin devrini, Gavotte, Rigaudon, Sarabande gibi, daha çok Bach'ın eserlerinde rastlayacağımız dans bölümleriyle anımsatıyor. Ancak ortaya çıkan müzik, hiçbir şekilde "18nci Yüzyıl taklidi" olmadığı gibi, her yönüyle Grieg'in sevimli ve iyimser dilinin en güzel örneklerinden biri.

"Bahar Ayini" gibi tüm zamanların en devrimci eserlerinden birinin bestecisi olmasına rağmen Igor Stravinski, yaşamının büyük bir bölümünde, 18inci yüzyılın müziğine ne kadar farklı şekillerde bakılabileceğini şaşırtıcı bir yaratıcıkla ortaya koymuş. Stravinski'nin ellerinde "Neo-klasisizm", sadece çağdaş müziğin girdiği çıkmaza bir cevap olmakla kalmayıp, geçmişin, geleceği nasıl besleyebileceğinin en çarpıcı kanıtı. Kısacık ömrüne ölümsüz eserler sığdıran Pergolesi'nin klavsen parçaları, inanılmaz bir dönüşümle, büyük Rus bestecisinin "Pulcinella" balesinin bütün malzemesini oluşturuyor.

Pergolesi, özgün bir flüt konçertosu ile de programda. Çalgısının repertuarını, kendisine adanan ve sipariş ettiği onlarca konçertoyla zenginleştiren, son yılların en çarpıcı flüt virtüozu Sharon Bezaly, yine geçmişe göndermelerle dolu olan, Andre Jolivet'nin konçertosunda da Akbank Oda Orkestrası'nın solisti.

Cem Mansur, her zamanki gibi, konserlerden yarım saat önce, müzikte neden "taklitlerinden sakınmamamız" gerektiğini anlatıyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title