Ahşap Mezarlara Bilimsel İnceleme
Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyündeki kabristanda bulunan 2'si yıkık haldeki 19 ahşap mezarın hangi döneme ait olduğunun belirlenmesi için belediyenin öncülüğünde araştırma çalışması başlatıldı Belediye Başkanı Yadigar: "Ahşap mezarların dünya kültür turizmi çerçevesinde tanınmasına ve bilinmesine önayak olmak istiyoruz" Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atasoy: "Ahşap mezarların büyük bir kısmı çürümüştür. Kalanların laboratuvar ortamında onarılması, kurtarılması ve tanıtımlarının yapılması şarttır"
RECEP BİLEK - Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyündeki kabristanda bulunan 2'si yıkık haldeki 19 ahşap mezarın hangi döneme ait olduğunun belirlenmesi
için belediyenin öncülüğünde araştırma çalışması başlatıldı.
Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede mayıs ayında düzenlenen Uluslararası 17. Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması'na katılan fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı olan ve yarışmanın ardından gündeme gelen mezarların tarihini araştırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
Köyde 17'si sağlam, 2'si yıkılmış 19 ahşap mezar olduğunu ifade eden Yadigar, mezarların farkına yeni vardıklarını belirterek, "Dünya gezginleri, dünyada böyle bir şeye rastlamadıklarını ve bunların özgün olduğunu belirttiler hatta koruma altına alınması gerektiğini ifade ettiler. Bunun üzerine bir çalışma başlattık" dedi.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy'un ahşap mezarları inceleyeceğini kaydeden Yadigar, onun tespitleri doğrultusunda tarihçiler, uzmanlar ve akademisyenlerle ahşap mezarların tarihini araştıracaklarını söyledi.
Yadigar, şunları kaydetti:
"Ahşap mezarların dünya kültür turizmi çerçevesinde tanınmasına, bilinmesine önayak olmak istiyoruz. Ahşap mezarlar, birbirine geçmeli, çok kalın ağaçlardan sanki minik bir ev yapılmış gibi durmakta. Bunun tarihi derinliğinin de araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Niksar Belediyesi olarak bu konuda akademik çalışmaları başlattık. Önümüzdeki günlerde bu akademik çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız."
Bu mezarların Niksar dışında başka bir yerde olmadığını savunan Yadigar, akademik araştırmalar sonrasında mezarların ve çevresinin koruma altına alınması gerektiğini belirterek, "Bu konuda ilgili makamların bize destek olmasını bekliyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy ise mezarların Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, mutlaka koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.
Ahşap mezarlara ilişkin çalışma yapacaklarını kaydeden Atasoy, "Çalışmalara başlamadan önce ilgili makamlardan gerekli izinleri almamız gerekiyor. Gerekli izinler alındığı takdirde seve seve çalışma yapmak istiyorum. Büyükyurt köyünün mezarlık alanında, kenarları çantı tekniğinde yassı ahşap levhalarla yükseltilmiş bazı mezarlar yer almaktadır. Bu mezarların üstlerinin de ahşap levhalarla kapatıldığı kalan parçalardan anlaşılmaktadır. Ahşap mezarların büyük bir kısmı çürümüştür. Kalanların laboratuvar ortamında onarılması, kurtarılması ve tanıtımlarının yapılması şarttır."
Görenlerin dikkatini çeken ahşap mezarların, Birinci Dünya Savaşı yıllarında erkeklerin cepheye gitmesi nedeniyle yöredeki kadınlarca yapıldığı tahmin ediliyor. - Tokat