Ahmet Oktay Son Yolculuğuna Uğurlandı
Gazeteci, şair ve yazar Ahmet Oktay'ın (Börtecene) cenazesi, Erenköy Galip Paşa Camisi'nde kılınan namazın ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.
Gazeteci, şair ve yazar Ahmet Oktay'ın (Börtecene) cenazesi, Erenköy Galip Paşa Camisi'nde kılınan namazın ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.
Oktay'ın gelini Okşan Börtecene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çok değerli bir insanı kaybettik. Hem babam hem de çok önemli bir şair, yazar. İnsan söyleyecek bir şey bulamıyor ama çok değerli bir insandı. Onun bilgisi ve insanlığı kimsede yoktur" dedi.
Prof. Dr. Doğan Özlem de Oktay'ın Türk kültür dünyasının son yarım yüzyıldaki en önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, "Yazdığı kitapların önemli bir bölümü, Türkiye'de sanatın gelişimi üzerine, sanat eleştirileri de felsefi ağırlıklı olmuştur. Ender sayılabilecek bir donanıma sahipti. Şairliği de yazarlığından aşağı kalacak düzeyde değildi. Türk kültür ve şiir dünyası için büyük bir kayıptır" ifadelerini kullandı.
Şair Yavuz Özdem ise Oktay'ın çok yönlü olduğuna dikkati çekerek, "Sadece bir şair değil, aynı zamanda bir entelektüeldi. Sürekli basın kartı sahibi bir gazeteci ve aynı zamanda ağabeyimizdi" dedi.
Şair ve yazar Kadir Aydemir de usta edebiyatçının vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü, şu sözlerle dile getirdi:
"Şiirlerimizdeki etkisi rahatça görülebilir çünkü onun şiirlerini okuyarak büyüdük. Kadıköylü şairimizi, ağabeyimizi kaybettik. Kadıköy, Arif Damar'dan sonra yaşayan en büyük şairini kaybetti. Hem bir entelektüel hem de sokağın içinden gelen, hayatı bilen bir insandı. Türk edebiyatının başı sağ olsun."
Yazar Behçet Çelik ise Ahmet Oktay'ın çok yönlü bir aydın olduğunu ifade ederek, toplumsal gelişim üzerine yazdıklarının da en az şiirleri kadar önemli olduğunu söyledi.
Törene, Turhan Günay, Özdemir İnce, Adnan Özyalçıner, Orhan Kahyaoğlu, Kadir İncesu, Hikmet Altınkaynak, Salih Bolat, Umur Talu ile Onur Behramoğlu gibi edebiyat ve basın dünyasından isimler katıldı.
Ahmet Oktay Börtecene
1933'te Ankara'da doğan, 1961'de Yeni İstanbul Gazetesi'nin Ankara bürosunda parlamento muhabiri olarak profesyonel gazeteciliğe başlayan Oktay, Ankara Ekspres, İktisat ve Piyasa ve Vatan gibi gazetelerde muhabirlik yaptı.
Daha sonra İstanbul Radyosu, Akajans ve Dünya gazetesinde görev yapan usta edebiyatçı, emekli olduktan sonra bir süre Milliyet gazetesinde çalıştı.
Ortaokulda yazmaya başladığı şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan Oktay, "Her Yüz Bir Öykü Yazar" kitabıyla 1957'de Yeditepe dergisinin Şiir Ödülü'nü, "Yol Üstündeki Semender" kitabıyla da 1987'de Behçet Necatigil Şiir Ödülü'nü aldı.