Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Ağaç Parçalarını Sanat Eserine Dönüştürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET EMİN GÜRBÜZ / ZAFER GÖDER - Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşayan işçi emeklisi 68 yaşındaki Ziya Kılınç, boş zamanlarında ormandan topladığı ağaç parçalarıyla maketler yapıyor.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ / ZAFER GÖDER - Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşayan işçi emeklisi 68 yaşındaki Ziya Kılınç, boş zamanlarında ormandan topladığı ağaç parçalarıyla maketler yapıyor.

İstanbul'da aşçılık yaparken 10 yıl önce emekliye ayrılan Kılınç, daha sonra Bolu'nun Mengen ilçesi Arak köyüne yerleşti. Yaz aylarında tarlada, bahçe işlerinde çalışan fakat kış aylarında evde zaman geçirmekte zorlanan Kılınç, sanatsal çalışmalar yapmak için kolları sıvadı. Bunun için önce evinin bir kısmını atölyeye çeviren Kılınç, ormandan topladığı ağaç parçalarını sanat eserine çevirmeye başladı.

Kılınç, atölyesinde Sultanahmet Camisi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Japon evi ve su değirmeni maketleri yapıyor.

Çocukken resim ve heykel merakı olduğunu söyleyen Kılınç, "Kışın odun getirirken ağaçların değişik şekilli olanları ilgimi çekti. Kendinden şekilli olan odunları seçerek üzerilerinde fazla oynamadan bir şeyler yapmaya başladım." diye konuştu. Kılınç, çalışmasına ilk olarak hayvan figürleri yapmakla başladığını sonrasında cami ve köprü gibi maketler yaptığını dile getirdi.

Kahvehanede oturarak vakit geçirmek yerine maket yapmaya başladığını belirten Kılınç, "Ağaçlarla uğraşmak bana dedikodu yapmaktan daha cazip geldi. Ormana odun ihtiyacımız için gidiyordum fakat artık eski gücüme sahip değilim. Avlanmak için ormana gidiyorum. Av için gittiğim ormanda bulduğum değişik şekillerdeki ağaçları adeta kendime arkadaş olarak gördüm. Böyle olunca evimin bahçesini köyün çocukları için park haline getirdim. Onlar da yazın geliyorlar burada oynuyorlar. Ben de bundan memnun oluyorum." diye konuştu.

Eserlerini plansız projesiz yaptığını aktaran Kılınç, her parçasını teker teker ormandan topladığını, bazen tek bir parça için kilometrelerce yürüdüğünü söyledi. Kılınç, maketleri sadece keser, rende, balta ve bıçakla yaptığını, gelişmiş aletleri olmadığı için her parçayı tamamen elinde işlediğini belirtti.

Av merakı olduğundan ağaçtan silahlar yapmak için de çalıştığını anlatan Kılınç, istediği ağaç parçasını bulmak için bazen 10-15 kilometre yürüdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title