Afrodisyas, Işığına Kavuştu
Geyre Vakfı, Kurtarıcısı Olduğu Aydın'ın Karacasu İlçesindeki Antik Afrodisyas Kentinin Aydınlatma Sistemini Yeniledi. 1.7 Milyon Lira Tutan Yenileme Çalışmalarından Sonra Müze Çağdaş Bir Çehreye Kavuşurken, Hem Ziyaretçilerin Konforu, Hem de Sergilenen Eserlerin Güvenliği Artırıldı.
Geyre Vakfı, kurtarıcısı olduğu Aydın’ın Karacasu ilçesindeki antik Afrodisyas kentinin aydınlatma sistemini yeniledi. 1.7 milyon lira tutan yenileme çalışmalarından sonra müze çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırıldı.
Bülent OVACIK / AYDIN
AYDIN’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas antik kentinin o muhteşem kemerli hamamının duvarları, çatı sistemini taşıyamayacak yumuşak travertenlerden yapılmasaydı, Afrodisyas Müzesi orası olacaktı. Statik yetersizlik nedeniyle projeden vazgeçildi.
1989’da bugünkü müze binası yapıldı. Aydınlatma sisteminin temelini, müzenin tavan eteklerine ve cephesine açılan pencereler oluşturuyordu. 600 yıl bir heykel okuluna ev sahipliği yapan kentin mirası, 20 yıl boyunca, pencerelerden hiç bir engelle karşılaşmadan giren ışıkla aydınlatılmaya çalışıldı. Çağdaş müzecilik anlayışına hiç de uygun düşmeyen bu aydınlatma hatası, Afrodisyas’ın kurtarıcısı Geyre Vakfı tarafından düzeltildi. Müzeyi ışığına kavuşturma ve çağdaşlaştırma hareketine, hemen bitişikteki Sebasteion Müzesi Sevgi Gönül Salonu’nu tasarlayan Yüksek Mimar Cengiz Bektaş öncülük etti. Aydınlatma tasarımı için Yıldız Teknik Üniversitesi Aydınlatma Kürsüsü’yle çalıştılar. Tavan eteklerindeki pencereler kapatıldı. Göz hizasındaki pencerelerden gelen, ziyaretçilerin gözünü alan ışık, Cengiz Bektaş’ın büyükannesinin evinden esinlenerek yaptığı modern panjurlarla kontrol altına alındı. Müzenin ayrı renk ve cinsten mermerlerle kaplı zemini granit kaplandı. Ayrıca yapının girişine ve içeride rampalar yapılarak, müzeyi engellilerin de sorunsuz dolaşabilmeleri sağlandı. Akan çatı onarıldı. Yontuların arkasındaki tuğla duvarlar, arada havalandırma için boşluk bırakılarak alçıpanla kaplandı.
1.7 milyon lira tutan yenileme çalışmalarının sonunda müze çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırıldı.
Tanrıça Afrodit’e adanan kent
M.Ö 5000’lerde Prehistorik bir yerleşim merkezi olan Afrodisyas M.Ö 6. yüzyılda küçük bir köydü. İlk Afrodit tapınağı da bu devirde yapıldı. M.Ö 2. yüzyılda kurulan kentte 15 bine yakın insan yaşıyordu. M.Ö 1. yüzyılda Roma İmparatoru Augustus, kenti kişisel koruması altına aldı. M.S. 3. yüzyılın sonlarında Afrodisyas Roma İmparatorluğunun Karia Eyaletinin başkenti oldu. M.S 4. yüzyılın ortalarında da kentin etrafı surla çevrildi. M.S 6. yüzyıldan itibaren önemini kaybetmeye başladı. Küçük bir kasabaya dönen kent 12. yüzyılda tamamen terkedildi.
30 yıl sonra tekrar topraklarına döndüler
Afrodisyas’tan 30 yıl önce çıkarılan Portico Tiberius Frizleri, o dönem henüz bir müze binası olmadığından sergilenmesi için İzmir Müzesi’ne gönderilmişti. Frizlerde, Afrodisyas kentinde yaşayanların rölyefleri yer alıyor. 30 yıldır İzmir’deki Varyant’ta, egzost dumanı ve yokuşu çıkan araçların yarattığı titreşimin etkisiyle yıpranan 84 farklı yüz, 30 yıl sonra çıkarıldıkları topraklarageri getirildi.
Baykal Saran Tiyatro Ödülü Beşikçioğlu’na
2006 yılından bu yana Devlet Tiyatroları’nın desteğiyle düzenlenen Baykal Saran Tiyatro Ödülü bu yıl Erdal Beşikçioğlu’na verildi. Erdal Beşikçioğlu, “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyundaki performansıyla değer görüldüğü Baykal Saran Tiyatro Ödülü’nü, 23 Ekim Cuma günü, İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi’nde gerçekleştirilen törenle aldı.
28 Temmuz 2006 tarihinde aramızdan ayrılan Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü Baykal Saran’ın adı ve anısına verilen Baykal Saran Tiyatro Ödülü bu yıl üçüncü kez sahibini buldu. 2008-2009 sezonunda ödülü,
Nikolay Vasiliyeviç Gogol’ün eserinden uyarlanan ve Cem Emüler’in yönettiği “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyundaki performansıyla Erdal Beşikçioğlu aldı.
GÜNÜN AJANDASI
SERGi
Baykam’ın resimleri
RESSAM Bedri Baykam’ın koleksiyonlardaki eserlerini bir araya getiren “Koleksiyonlardan Bedri Baykam” sergisi bugün saat 19.00’da Beşiktaş Çağdaş’ta açılıyor. 1983’lerden 2009’lara uzanan 25 yılı aşkın bir dönemi kapsayan sergide, “Yeni Dışavurumculuk”, “İç Manzaralar “, “Şerit Resimler” , “Sansür ve İşkence “, “Gerçek Sahteler “, “Atatürk ve Che Sergileri ”, “Saydam Katmanlar ”, “Dişi Entrikalar “ , “At Serileri “ ve “4D”ler gibi sanatçının en önemli dönemlerinden çalışmalar yer alıyor.
KiTAP
Gezi klasiği
Çağdaş dünya edebiyatının önemli yazarı D.H. Lawrence, 1912 Mayısı’nda yeni tanıştığı Frieda ile önce Almanya’ya, oradan da Alpleri geçerek İtalya’ya gitti, kırları ve kentleri dolaştı. İtalya’da Alacakaranlık bu yolculuğun kitabı. Kitap, Lawrence’ın bu yolculuk sırasında tanıştığı insanlar, doğa-insan-kültür ilişkileri üstüne çarpıcı saptamaların yanı sıra, kimi zaman eğlenceli ve ironik yaklaşımlarla da insanın yazgısı ve tarihi üstüne yoğun düşünceler içeriyor. Kitap,Notos Yayınları’ndan çıktı.
KONSER
Fuayede romantizm
ÇELLİST Ozan Tunca ve piyanist Oytun Eren’den fuaye konseri. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası fuayesinde bugün 18.00’de başlayacak konserde sanatçılar, Fransız besteciler St. Saens ve Faure’nin “Kuğu” ve “Yakarış” adlı parçalarını seslendirecekler. Azeri besteci Kara Karayev’in ‘Don Kişot’ gravürleri ile devam edecek konser, Rus romantizminin en büyük isimlerinden Rachmaninov’un “Viyolonsel ve Piyano Sonatı” ile sonlanacak. Konser ücretsiz olarak izlenebilir.
TiYATRO
Aşık Veysel sahnede
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın “Dost” adlı yeni oyunu, Turgut Özakman sahnesinde “Dünya Prömiyerini” yapıyor. Bugünden itibaren sergilenmeye başlayacak olan oyun, halk ozanımız Aşık Veysel’in hayat hikayesini konu ediyor. Tulga Serim’in derlediği, Proje ve tasarımını Kazım Sinan Demirer ve Tulga Serim’in gerçekleştirdiği tek kişilik oyunda, Kazım Sinan Demirer rol alıyor.