Aa'nın "Ajans Haberciliği" Hizmet İçi Eğitimi Sona Erdi
Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince, kurumda çalışan habercilere yönelik verilen "Ajans Haberciliği" hizmet içi eğitimini başarıyla tamamlayan 18 muhabir sertifikalarını aldı.
Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince, kurumda çalışan habercilere yönelik verilen "Ajans Haberciliği" hizmet içi eğitimini başarıyla tamamlayan 18 muhabir sertifikalarını aldı.
AA'nın 100'üncü yıl vizyonu çerçevesinde kurulan Haber Akademisi tarafından 19 Eylül'de başlatılan eğitim, AA Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle sona erdi.
Törende konuşan Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez, ajans haberciliğini kaleciliğe benzettiğini belirterek, "Futboldaki kalecilik gibi kurtardığınız goller değil, yedikleriniz sayılıyor, ajans haberciliğinin de kötü tarafı bu. Yaptığınız atlatma haberler herkesin kullanımına sunuluyor, imzanız görülmüyor, bilinmiyor, duyulmuyor ama atladığınız haberler can yakıyor." diye konuştu.
Medyanın değişik alanlarına göre ajans haberciliğinin daha zor olduğuna dikkati çeken Öymez, şunları kaydetti:
"Keyifli olan tarafı şu; bir gazetede, televizyonda çalışıyorsanız yaptığınız haber sadece o gazetenin okuruna gidiyor, sadece o televizyonun izleyicisine ulaşıyor. Anadolu Ajansındaysanız bütün gazeteler, bütün televizyonlar, 500 civarında internet sitesi kullanıyor, haberiniz daha iyiyse uluslararası medyaya, dünyanın her tarafına ulaşabiliyor. Geçen hafta Halep'ten bir arkadaşımızın fotoğrafı Time'da kapak oldu. Nitelikli iş ürettiğimiz zaman, ürettiğimiz işin küreselleşmesine imkan tanıyan global bir 'network'e sahip Anadolu Ajansı. Bu anlamı ile Anadolu Ajansı personeli olmak sizi meslektaşlarınıza göre ayrıcalıklı bir yere koyuyor. Ayrıca Anadolu Ajansı çok bariz bir şekilde Türkiye'nin en büyük medya kuruluşu."
Türkiye'de hiçbir medya kuruluşunun ülke içinde ve dünyada Anadolu Ajansı kadar yaygın olmadığına işaret eden Hasan Öymez, ajansın 45 ülkede abonesi olduğunu, 11 dilde yayın yaptığını, 2 dilde daha yayın yapmak için de hazırlıkları sürdürdüğünü, 35 ülkede ofisinin olduğunu, Türkiye'de ise sadece 5 ilde bürosunun olmadığını, 2017 yılında bu illerde de ofislerin açılacağını kaydetti.
Öymez, genç muhabirlerin akademide eğitim almasını önemsediğini dile getirerek, yeni medya reflekslerine hakim, dünyada değişen medya reflekslerini özümsemiş hatta bunlara kendinden yeni unsurlar da katabilecek, vizyon sahibi gazeteciler yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çetinkuş: "Her alanın inceliklerini aktarmaya çalıştık"
Anadolu Ajansı Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş ise programın amacına ilişkin bilgi vererek, AA'ya yeni başlamış muhabirlere haber dili ve ajans haberciliği konularında bilgi vermeyi amaçladıklarını ifade etti.
Bölge müdürlüklerinde çalışan muhabirlerin her alandan haber yaptıklarını aktaran Çetinkuş, "Sadece haberciliğin genel ilkeleriyle hareket ederek her alanda haber yapmanın zorluğunu biliyoruz. Her alanın işleyişini ve inceliklerini bu eğitimde aktarmaya çalıştık. Bunlar anlatılırken, konuların yazılı ve görsel boyutları ile hukuki incelikleri de incelendi." dedi.
Konuşmaların sonunda Ekonomi Haberleri Editörlüğü, Farsça Haberleri Editörlüğü, Görüntülü Haberler Editörlüğü, İç Haberler Editörlüğü, Yeni Medya Haberleri Editörlüğü, İngilizce Haberler Editörlüğü, Afrika Haberler Editörlüğü ve Yurt Haberler Editörlüğünden 18 haberci sertifikalarını aldı.
Eğitimde, Yeni Nesil Habercilik, Haber Fotoğrafı İşleme ve İletim Teknikleri, Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Haber Fotoğrafı Çekim Teknikleri, Haber Kameramanlığı, Haber Yazma Teknikleri, Görüntü İşleme ve İletim Teknikleri, Özel Haber, Görüntü Çekim Teknikleri, AA'nın Haber Dili ve Yayın İlkeleri konularında toplam 166 saat pratik ve teorik eğitim verildi.