Haberler

8 Milyon Yıllık Fosiller, Bir Araya Getiriliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı alanında yapılan çalışmalarda, gün yüzüne çıkarılan 8 milyon yılık fosiller, bir araya getiriliyor AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol: "Doğayı bir kitap gibi okumaya çalışıyoruz. Doğayı açtıkça, tabakalarını kaldırdıkça o kitabı iyi okuyup, iyi analiz edip bilim dünyasına sunmaya çalışıyoruz"

FERHAT BARULAY - Çankırı'da "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı alanında yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan fosiller, bir araya getiriliyor.

Çankırı sınırları içerisinde 1997 yılında başlatılan çorak yerler kazısında bugüne kadar çıkarılan 8 milyon yıllık fosiller, tarihe ışık tutuyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yürütülen kazılarda çıkarılan yaklaşık 3 bin fosil, Çorak Yerler Araştırma ve Kazı Evi'nde yapılan titiz çalışmalarla restore ediliyor.

"Kazı evi ortopedi kliniğine bürünüyor"

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan, kuyruksuz maymun, antilop, sırtlan gibi 20'ye yakın türün fosillerine ulaştıklarını söyledi.

Çalışma ekibinin faaliyetlerini özveriyle sürdürdüğüne dikkati çeken Erol, kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kazı evinin adeta bir ortopedi kliniğine büründüğünü anlattı.

Erol, kazı alanında çıkan fosillerin önce kazı evine gertildiğini vurgulayarak, "Öğrencilerimiz ve araştırma görevlisi arkadaşlarımız tarafından  burada onarılıyor ve sağlamlaştırılıyor. Temizlendikten ve bütün işlemleri bittikten sonra bilimsel değerlendirmeleri yapılmak üzere tanımlama ve tür tayinleri yapılıyor. Envanterleri çıkartılarak müzenin depolarına teslim ediliyor" diye konuştu.

"Kazı çalışmalarını bir şeyler çıkarılsın diye yapmıyoruz"

Kazı evinde bu yıl yaklaşık 20 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Erol, şöyle devam etti:

"Bu kazı evinde laboratuvar oluşturduk. Bu işi bilen, öğrenen restorasyon, konzervasyon ve bilimsel değerlendirme için fosil onarım işleri yapıyor. Doğayı bir kitap gibi okumaya çalışıyoruz. Doğayı açtıkça, tabakalarını kaldırdıkça o kitabı iyi okuyup, iyi analiz edip bilim dünyasına sunmaya çalışıyoruz. Yaptığımız kazı çalışmaları orada kalmıyor.  Bilimsel değerlendirmeleri yapılarak, bilim dünyasına sonuçlar duyuruluyor. Her yıl kazı araştırmaları sempozyumunda raporlar veriliyor. Ne yaptık, ne yapmadık, neler çıktı, neler çıkmadı, yaptığımız çalışmaların bilimsel anlamı nedir diye sunumlar, literatür değerlendirmeleri ve bilim dünyasına tanıtım yapılıyor. Kazı çalışmalarını bir şeyler çıkarılsın diye yapmıyoruz. Bir nevi Anadolu'yu  aydınlatmak ve Anadolu'yla ilgili geçmişe yönelik ya da yazılı tarihin olmadığı dönemlerdeki yaşam durumlarını açıklığa kavuşturmak için bilimsel çalışmaları yürütüyoruz." - Çankırı

Kaynak: AA / Kültür Sanat
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title