Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

7. Sanata 7 Farklı Bakış

7. Sanata 7 Farklı Bakış
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Işık Üniversitesi Sinema Kulübü sinemacıları ağırladı.

Işık Üniversitesi Sinema Kulübü öğrencilerinin düzenlediği ' 7. sanata 7 farklı bakış' seminerine oyuncu Zuhal Olcay, yapımcı Mehmet Altıoklar, yönetmen Mustafa Şevki Doğan, görüntü yönetmeni Soykut Turan, senarist Emre Kavuk, kurgu yönetmeni Hamdi Ekin ve müzisyen Melih Görgün katıldı. Bugüne kadar yer aldıkları projelerin başarılarıyla gündeme gelen sanatçılar seminerde, meraklı öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sanatçılar söyleşi sonunda, yetenekli gençlerin mutlaka aramızda var olduğunu önemli olanın yaptıkları işi sevmek, çalışmak olduğunu dile getirdiler.

Sıcak Saatler, Deli Yürek, Kurtlar Vadisi ve Düriye'min Güğümleri dizisinin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan, "Yönetmen sette sorun yaşamaz sorunlar yaşatır. Yönetmen olmak için disiplin ve eğitim şart... İyi bir yapımcıyla iyi bir yönetmen iyi bir ekip olarak kusursuz işler çıkartabilirler. Yönetmen bir orkestra şefidir. Oyunun nasıl oynanması gerektiğini söylemez. Duyguları alır, süzer ve izleyiciye aktarır. Film bir yaşam biçiminin hayal olarak gerçeküstü aktarılmasıdır" dedi.

Oyuncu Zuhal Olcay ise gençlere; "Oyunculukta diğer meslekler gibidir, yaptığınız işi başarabilmeniz için sevmeniz çok önemli. Ama bence oyuncu olmak için eğitim gerekli" diyerek gençleri her ne iş yapacak olursalar olsunlar severek yapmalarını öğütledi. Müzisyen ve oyuncu Melih Görgün; "19. yüzyıl sonlarına doğru müzik sinemanın içine girdi. Günümüzde en büyük sıkıntı dizilerin uzunluğu, müzisyenler bu yüzden çalışma yapmakta zorlanıyor. Zorunluluktan iyi çalışma ortaya çıkmaz, müzisyen hayal gücünden taviz vermemeli. Müzisyen-senarist-yapımcı bir üçgende mutlaka birleşebilmeli" diyerek dizilerin uzunluğundan yakındı.

SÖYLEŞİDEN NOTLAR

Hamdi Ekin (Kurgu Yönetmeni)

Her insan kendi hikayelerini kurgular bu yüzden her insan için bir kurgu yönetmeni diyebiliriz.

Kurgu genelde alt plana atılır fakat bir sinema filminin 4-5 kurgusu olabiliyor. Bunun planı zordur. Yönetmenin hayal ettiğini sizde hayal etmek zorundasınız.

Soykut Turan ( Görüntü Yönetmeni)

Görüntü yönetmeni senaryodaki yazıyı görsele aktarır.

- Yaptığımız iş teknik bir iştir. Bütün teknik ekibi yönetmek en önemli işidir. Setteki tüm teknik ekibin zamanında çalışmasını sağlar.

Emre Kavuk (Senarist)

Senaryo yazarken her zaman bir amacınız olmalı.

İlham diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Yaşadığımız olaylar üzerine insan araştırmalar yapıp fikirlerini katıp seyirciye böyle sunabilir.

Yazılan her öykü bir senaryo mudur?

Öyküde duygulardan bahsedilir. Senaryoda ise görsellikten bahsedilir.

En büyük sorun senaryoda yazdığınız bir şey görsele aktarılırken bambaşka bir şey haline dönüşebilir senaristlik düşünen varsa buna her zaman hazırlıklı olmalı.

Mehmet Altıoklar (Yapımcı)

Yapımcı, oyuncu ve yönetmen arasında anlaşma kurar ve köprü görevi yapar. Yapımcı olmak isteyenler önce kendindeki farklılığı, yeteneğin farkına varmalılar ve ayrıca bunu yansıtabilmeliler.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title