7. Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri" Sahiplerini Buldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "7. Edebiyat Mevsimi"nin büyük ödülleri sahiplerini buldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "7. Edebiyat Mevsimi"nin büyük ödülleri sahiplerini buldu.
Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilen ödül törenine katılan Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, TYB yöneticilerine teşekkür ederek, "Biz iktidar olmadan önce, çok dinamik bir kültür, edebiyat ve düşünce hayatımız vardı. Onlarca insan bir araya geliyor, bir şeyler üretmeye çalışıyor ve bize çıkış yolu arıyorlardı. İktidar olduktan sonra en çok eksik olduğumuz alanın kültür ve sanat olduğunun farkındaydık. Buradaki toplantıda, umutsuz olmamak gerektiğini ve yeni yollar bulmak gerektiğini gördüm" diye konuştu.
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da dergiciliğin birçok meselesi olduğunu, TYB'nin hiçbir kurum ve yapıya yaslanmadan bağımsız bir üst çatı olarak dergicilerin dertlerine derman olmaya devam edeceğini söyledi.
Edebiyat Mevsimi'nde her yıl güzel temalar seçildiğini vurgulayan Bıyıklı, "dergicilik" temasının kendisini çok mutlu ettiğini kaydederek, "Türkiye'de, vefanın, ustalara saygının ne olması gerektiğini TYB İstanbul şubesi gösterdi. Burada iz bırakanları andık. Vefat edenlerin yanında, yaşayan değerleri gençlere tanıttık, tanıtmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Mahmut Bıyıklı, Doğu ve Güneydoğu'dan terör haberlerinin gelmemesi için edebiyatın birleştirici gücüne inanılması gerektiğinin altını çizerek, şunları aktardı:
"Dursun Gürlek bize, tarihimizi, kültürümüzü, öncülerimizi, edebiyatımızı ve onların hatıralarını anlatmaya devam ediyor. Maalesef hala keşfedilmemiş olduğunu düşünüyoruz ve ' Dursun Gürlek burada' diyoruz. Mustafa Ruhi Şirin, ömrünü çocuk edebiyatına, çocuklara adamış bir insan. Biz buradan bütün çocukluğumuzla 'Mustafa Ruhi Şirin burada' demek istiyoruz. Çıkardığı dergiler, yayınladığı eserlerlerle gençleri yazmaya okumaya teşvik eden Ali Ural için 'burada bir adam var' demek istiyoruz."
Şirin: "Biz medeniyet ve çocuk ödevini ihmal etmiş nesillleriz"
Ödüle layık görülen Çocuk Vakfı Kurucusu Şirin, çeyrek yüzyılda genç kuşağın daha iyi bir yolculuk başlattığını aktararak, "Biz medeniyet ve çocuk ödevini ihmal etmiş nesillleriz. Bendeniz küçük bir çabayla, çocuk üzerinden bir yolculuk yapmaya çalıştım. Türkiye'de edebiyat kamusu, çocuk edebiyatını hep yok saymıştır. Dolayısıyla yeni kuşak için ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Onlar için, funda toprağı olalım" ifadelerini kullandı.
Tarihçi yazar Dursun Gürlek de kütüphanesinde dergilerle kitapların yarıştığına işaret ederek, "İlk telifimi bir dergide yazdığım makaleden dolayı aldım. Telif, kalpleri ısıtmak demektir. O bakımdan dergi hususu bir hayli önemlidir" dedi.
Yazar Ali Ural ise 4 dergi çıkardığını ve bir kısmının battığını, Karabatak dergisiyle yollarına devam ettiklerini söyledi. Ödülü, dergilerinde yazan öğrencilerine armağan ettiğini ifade eden Ural, "Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur değil, ağır ağır yağan yağmur toprağı bereketlendirir. Edebiyat dergileri, ağır ağır yağan yağmurlardır. Edebiyat dergileri bağırmaz, fısıldar" ifadelerini kullandı.
Törende ayrıca, Anadolu'daki dergilerden Mahalle Mektebi Dergisi adına Ulvi Kubilay Dündar'a, Bizim Külliye Dergisi adına Nazım Payam'a, Aşkar Dergisi adına İdris Ekinci'ye ve Hayal Bilgisi Dergisi adına da Cihat Albayrak'a berat takdim edildi.