53. Uluslararası Antalya Film Festivali
53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma filmlerinden, "Rüya" izleyici ile buluştu.
53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma filmlerinden, "Rüya" izleyici ile buluştu.
Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'ndaki gösterime, filmin yapımcısı, yönetmeni ve senaristi Derviş Zaim ile bazı oyuncular katıldı. Filmi, Semih Kaplanoğlu başkanlığındaki Ulusal Yarışma jüri üyeleri de izledi.
Filmin gösteriminin ardından gerçekleştirilen söyleşide konuşan Zaim, geleneğin bazı örüntülerinin sinemaya nasıl tercüme edilebileceği üzerine fikirler yürüttüğünü, Rüya'nın da bu tarz filmlerinden biri olduğunu söyledi.
Gelenekten yararlanmak için kes-yapıştır dışında başka metotlar olup olmayacağı üzerine düşünmeye çalıştığını ifade eden Zaim, "Bu imkanların ne olabileceğine dair bir yorumum oldu, bu yorumu da sinemaya nasıl tercüme edeceğime dair düşündüm. Sonuçta bu senaryo, bu anlatı yapısı ve bu sinema dili ortaya çıktı. Yapmaya çalıştığım şey bize ait, bu topraklara ait, bizden neşet eden ama dışarıya da açık olan, kendini geliştirmeye açık sinemanın, yapıların mümkün olup olmayacağını sormak biçiminde ifade edilebilir." dedi.
Paralel evrenler hikayesi
Filmde kullanılan caminin hikayesini anlatan Zaim, mimar Emre Arolat'ın, Sancaklar Camisi üzerine çalıştığını öğrendiğini ve kendisini inşaat alanına götürdüklerini, şantiyeyi dolaştıktan sonra filmin senaryosu üzerine düşünmeye başladığını dile getirdi.
Cami inşaatı devam ederken çekim yapmalarına izin verildiğini belirten Zaim, yaptıklarının aslında tam bir "delilik" olduğunu, çünkü inşaat devam ederken çekim yapmanın oldukça zor olduğunu söyledi.
Zaim, "Bu film aslında bir paralel evrenler hikayesi. Bir paralel evrenler hikayesi içerisinde özgürlük, kader meselelerini tartışmaya çalışan bir film olduğunu söyleyebilirim. Bunu yaparken menkıbelere, mitlere, söylemlere de atıfta bulunan bir yapısı var. Mitlerin, söylemlerin, menkıbelerin bu ülkenin sinemasını da güçlendirmekte önemli bir faktör olabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla gelenekle ilgili yaptığım filmlerin son bir halkası oldu." diye konuştu.
Filmde Yedi Uyurlar menkıbesinden hareket ettiğini ifade eden Zaim, paralel evrenler hikayesinin birkaç yerinde Yedi Uyurlar'a ve menkıbede geçen "Kıtmir" isimli köpeğe de gönderme yapıldığını kaydetti.
Filmde Osmanlı, Selçuklu sanatından ilham aldığını dile getiren Zaim, filmin dilini ve senaryoyu oluşturan tekrar ve varyasyonun özellikle Osmanlı klasik dönem mimarisinde bulunduğunu ifade etti.
Zaim, sel sahnesi ve toplu konutun yıkılması sahnesinde iç mekan sahneleri bir deprem simülasyon merkezinde çektiklerini, toplu konutun yıkılmasını da 6 aylık bir çaba sonucunda ortaya çıktığını ve oldukça ciddi bir mesai harcandığını söyledi.
Rüya'nın yarın vizyona gireceğini belirten Zaim, "21 Ekim'de Türkiye'de vizyona giriyor, ama ne yazık ki Antalya'da yok. Dağıtım ağlarıyla ilgili çok çok önemli ve hep konuştuğumuz bir mesele var. Dağıtım meselesini şu ya da bu şekilde bu ülke sinema sisteminin bir çözüme kavuşturması lazım." dedi.