Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

37. İstanbul Film Festivali'ne Doğru

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) 6-17 Nisan'da gerçekleştirilecek 37. İstanbul Film Festivali'nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) 6-17 Nisan'da gerçekleştirilecek 37. İstanbul Film Festivali'nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi.

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl oyuncu Perihan Savaş, yazar ve senarist Osman Şahin ile yönetmen Aram Gülyüz'e, Sinema Emek Ödülü ise Atlas Sineması Müdürü Cevdet Pişkin'e verilecek.

Ödüller, 6 Nisan Cuma gecesi yapılacak 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde takdim edilecek.

İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'ne 7 yaşında giren Perihan Savaş, çocuk oyuncuları seslendirerek sinemaya atıldı. 1971'de, 16 yaşında "merhaba" dediği sinema kariyerinde 130 film ve TV dizisinde rol aldı. "Bedrana" ile ilk çıkışını yaptığı kariyerinde, "Esir Hayat", "Kaşık Düşmanı", "Kırlangıç Fırtınası", "Sosyete Şaban", "Sis", "İpekçe", "Karılar Koğuşu", "Köpekler Adası" gibi birçok film; "Mahallenin Muhtarları", "Ana Kuzusu", "Karakolda Ayna Var", "Fırtına Hayatlar", "Yaprak Dökümü", "Gazi", "Sırat", "Bedel" ve yayını süren "Çukur" gibi birçok dizi ve tiyatro oyunuyla izleyenlerinin gönlünde taht kurdu.

Hasan Hüseyin Yalvaç'ın "Türkiye'nin Cengiz Aytmatov'u", Tahsin Yücel'in "yazınımızı zenginleştiren özgün öykücülerimizden" dediği Osman Şahin yapıtları sinemaya en çok uyarlanan yazar oldu ve özgün film öyküleri de dahil olmak üzere yapıtlarından sinemaya tam 23 film aktarıldı. Osman Şahin'in sinema filmleri 60'ın üzerinde film festivaline katıldı, 35 ödül kazandı. Yılmaz Güney'in "Sen hiç farkında değilsin ama sen tam bir sinemacısın babam" dediği Osman Şahin'in başta Bilge Olgaç olmak üzere birçok saygın yönetmenle iş birliğinden çok özel filmler ortaya çıktı. "Kızgın Toprak", "Kibar Feyzo", "Adak", "Derman", "Ayna", "Züğürt Ağa", "İpekçe", "Kurşun Adres Sormaz", "Avcı" bu filmlerden bazıları.

Yönetmen Yılmaz Atadeniz'in "Hayatımda bu kadar becerikli ve pratik bir yönetmen görmedim", oyuncu Ayla Algan'ın "Komedi oynamayı bana hem sevdirdi hem öğretti", oyuncu Ediz Hun'un "Kamera karşısındaki sanatçıdan en üstün verimi alabilecek yönetmen" sözleriyle övdüğü Aram Gülyüz, 1960 yılında başladığı meslek yaşamında 140 film yönetti, bir yılda en çok film çekme rekorunu elinde tutan yönetmen oldu. Ayşecikler'den melodramlara, avantürden Western'e, komediden müzikale neredeyse her türü deneyerek, "Abidik Gubidik", "Temem Bilakis", "Hüseyin Baradan Çekilin Aradan", "Saffet Beni Affet" gibi deyişleri icat eden popüler bir sinema ustası.

İstanbul'da geldikten bir yıl sonra 1955'te İstiklal Caddesi'ndeki Ar Sinemaları'nda büfede çalışmaya başlayan Cevdet Pişkin, 25 yıl Saray Sineması'nda, bu sinema kapandıktan sonra 10 yıl kadar Kent Sineması'nda müdürlük yaptı. Pişkin, 20 yıldan bu yana Atlas Sineması'nda Müdür olarak çalışıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title