35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" ve "Artist 2016" Açıldı
Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Darbeciler demokrasinin kalbini ve demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar.
Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Darbeciler demokrasinin kalbini ve demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar. Sizinle birlikte matem içindeyiz. Bu darbeye büyük özveri ve cesaretle karşı koyan insanları takdirle ve saygıyla anıyor, darbe girişimini yapanları kınıyoruz. Almanya kesinlikle Türkiye'nin yanındadır." dedi.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu "35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" ile "ARTİST 2016/26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı" açıldı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu'ndaki açılışta konuşan Almanya Devlet Bakanı Böhmer, fuarın onur konuğu olmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Bu fuar, genç insanların olduğu bir şölen. Akıllı telefonlar, tabletler olsa bile, gazete ve romanları internette okusak bile kitap her zaman kalacaktır." ifadelerini kullandı.
Böhmer, edebiyatın farklı kültürler arasında bir köprü oluşturduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Almanya'dan bakınca, özellikle zor zamanlarda iletişim ve diyaloğun şart olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye meclisiyle birlikte hem de toplumla birlikte olmamız gerekir. Özellikle kültürel bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz çünkü Türkiye gerçekten zor zamanlar yaşıyor. Çok insan endişeli Türkiye'de ama Almanya'da da insanlar endişeli, darbe girişimi oldu yakın zamanda. Geçen hafta Ankara'daydım ve Meclis'i ziyaret ettim. Orada bombalanan yeri gördüm ve resimlerden, fotoğraflardan görüldüğü gibi değil... İnsan kendisi görünce çok farklı. Darbeciler demokrasinin kalbini ve demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar. Sizinle birlikte matem içindeyiz."
Darbe girişimini kınadıklarını belirten Böhmer, "Bu darbeye büyük özveri ve cesaretle karşı koyan insanları takdirle ve saygıyla anıyor, darbe girişimini yapanları kınıyoruz. Almanya kesinlikle Türkiye'nin yanındadır." diye konuştu.
Böhmer, Ankara'daki ziyaretlerinde Türk Hükümeti temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu da ifade ettiklerini kaydederek, "İfade özgürlüğü, gazetecilik, kültür, bilim için bir metin, alan, hürriyet lazım ve Almanya'da tarihimizde bu konuda zor zamanlar geçirdik, iyi biliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın selamlarını ileterek, "35 yıl boyunca bu fuara öğrenciyken, asistanken, hocayken, siyasete girdiğimde, şimdi de bakan yardımcısı olarak geldim. Anadolu'dan gelen hülyalı bir talebe olarak İstanbul'da fuarı gezerken hissettiklerim, düşündüklerimden sonra şimdi bu güzide toplulukla burada olmak beni mutlu ediyor." şeklinde duygularını paylaştı.
Fuarın İstanbul'a büyük bir değer kattığını dile getiren Yayman, "İstanbul'a sanat, kültür, estetik çok yakışıyor ama İstanbul'a en çok kitap yakışıyor ve gerçekten kitapla, 35. Kitap Fuarı ile ayrı güzel." dedi.
Yayman, 15 Temmuz'da hayatını kaybeden demokrasi şehitlerini saygıyla anarak, "Dün Derik'te kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk, PKK terör örgütü tarafından şehit edildi. Gerçekten hepimiz için birlik beraberlik içinde dayanışma günüdür. Türkiye'nin bugün en çok ihtiyaç duyduğu şey 7 Ağustos'ta Yenikapı'daki birlik ve beraberlik ruhudur. Hepimizin bu ruhu koruması ve özen göstermesi lazımdır." şeklinde konuştu.
Dinleyicilere, bakanlığın TEDA, kitap müzesi gibi kültür sanat faaliyetlerini aktaran Yayman, fuara emeği geçen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ve TÜYAP ekibine teşekkür etti.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Kültür Fuarları Genel Müdürü Deniz Kavukçuoğlu ise fuarın her yıl geliştiğine dikkati çekerek, "Bu bizim için bir övünç kaynağı. Her yıl bir artış gösterdi fuarımız, 35 yıldır gerek ziyaretçi sayısı gerek de yayınevleri katılımı açısından. Aynı başarıyı sanat fuarı için de söyleyebiliriz." dedi.
Fuarı geçen yıl 550 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Kavukçuoğlu, "Ziyaretçi açısından değerlendirirsek İstanbul Kitap Fuarı, Avrupa'nın en büyük tüketici, yani okur fuarı, bu da ayrı bir övünç vesilesi bizler için." değerlendirmesini yaptı.
Kavukçuoğlu, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra epey zor günler geçirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu zor günleri yaşayanlardan bir bölümü de bu fuarın yıllarca olmaz olmazları kabul ettiğimiz yazarlar, yayıncılar, gazeteciler... Dileriz bu süreç mutlaka ve mutlaka başarılacak ve olumlu bir noktaya gelecektir ve biz de o arkadaşlarımızı, dostlarımızı yeniden aramızda görmekten mutlu olacağız. Bizim insanımıza güvenimiz tamdır. Bu millet sokaklara taşarak, o kanlı 15 Temmuz'a bedenlerini siper ederek başardıysa, daha birçok başarılara imza atacaktır, dileğimiz budur."
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ise 15 Temmuz'da halkın parlamenter sisteme ve demokrasiye yönelik darbe girişimine karşı verdiği mücadeleyi her zaman hatırlayacağını kaydederek, "15 Temmuz gecesi yaşananlar sırasında parlamenter sisteme ve demokrasiye yönelik darbe girişimiyle başta demokrasi olmak üzere insanların evrensel değerlerinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün yaşamın her alanında ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bir kez daha anladık." dedi.
Türkiye'de 2015 yılında 56 bin 414 çeşit yeni kitap yayımlandığı bilgisini veren Zeynioğlu, dünyada 10. sırada olunduğunu kaydetti.
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise fuarı ilk olarak 35 yıl önce bir otelin alt katında ziyaret ettiğini söyleyerek, "35 yıl sonra bugün bağımsız, kendine ait bir mekanda açılması çok önemli. Bir kitabevine gider, sevdiğiniz yazarın bir kitabını bulur, alırsınız. Fuarda ise sevdiğiniz yazarın başka kitaplarını buluyor, yeni yazarlar tanıyorsunuz. Bir şeye bütünüyle bakmanın tek tek bakmaktan daha önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Onur yazarı Prof. Dr İoanna Kuçuradi ise kendisini seçen fuar yönetimine teşekkür ederek, "Felsefi bakış, olana yönelen ve olanı ilişkileri, bağlantıları ile görmeye çalışan bakıştır. Fuarın, ülke olarak en büyük ihtiyaç duyduğumuz, olan bitene felsefe bilgisi ve insan hakları bilgisiyle bakma konusunda katkısı olmasını diliyorum." dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, Almanya Devlet Bakanı Böhmer'e teşekkür plaketi takdim etti. Etkinlik, protokolün açılış kurdelesini kesmesiyle sona erdi.
Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı kitap fuarında, 9 gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleri gibi 300 etkinlik ve 2 binden fazla imza günü düzenlenecek.