Haberler

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Cevdet Kudret ailesi ve TÜYAP iş birliğiyle düzenlenen "2016 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri" sahiplerini buldu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Cevdet Kudret ailesi ve TÜYAP iş birliğiyle düzenlenen "2016 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri" sahiplerini buldu.

Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde ziyarete açılan ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda düzenlenen ödül töreni, Cevdet Kudret'in hayatından kesitlerin sunulduğu tanıtım filminin gösterimiyle başladı.

Doğan Hızlan, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Sabri Koz, Prof. Dr. Hatice Aynur, Mehmet Rifat ve Orhan Koçak'tan oluşan seçici kurulun ödül için seçtiği isimler, Hızlan tarafından okundu.

"Deneme" dalında "Lacivert Taşından Tabletler" kitabıyla Armağan Ekici, "Edebiyat Araştırması" dalında "Divan Edebiyatına Yeniden Bakış" kitabıyla Prof. Dr. Nuran Tezcan, ödüle layık görüldü. Tezcan ve Ekici'ye, ödüllerini Prof. Dr. Abdullah Uçman takdim etti.

"Türkçe'nin kaygısını çekti"

Prof. Dr. Tezcan, törende yaptığı konuşmada, Cevdet Kudret'le Türk Dil Kurumunda çalıştığı dönemde tanıştığını söyledi.

Cevdet Kudret'in eserlerinin Türk edebiyatında önemli yer tuttuğunu belirten Tezcan, "Cevdet Kudret'in, 'Türk Edebiyatında Hikaye ve Roman' kitabı, tanıdığım ve tanımadığım birçok yazarı özgün yönleriyle okuma olanağı, verdi bana. O yıllarda yayımladığı, orta oyunu 'Karagöz' kitaplarıyla heyecan yaratmıştı. O, dil devrimine inanmış, Türkçe'nin kaygısını çekmiş, Türkçe'nin daha çok güçlenmesi için elinden gelen emeği göstermiş ve deneme yazıları yazmıştı." diye konuştu.

Yazar Armağan Ekici de Cevdet Kudret'in çok yönlü bir edebiyatçı olduğunu dile getirdi.

Cevdet Kudret'in çalışkan yapısına dikkati çeken Ekici, şöyle devam etti:

"Türkçe'nin zenginliğini, rengini, dönemin aksanlarını öğrenmek için kullandığım en önemli kaynaklardan biri 'Karagöz'dü. Bu kitabı ben sözlük gibi kullandım. Cevdet Kudret, Türkçe'yle edebiyatla ve dille barışan herkesin örnek alması gereken bir yazar. Dersine çok iyi çalışan, bilinmesi gereken şeyleri hemen öğrenen biri."

"Hiçbir zaman mizahı elinden bırakmadı"

Ekici, Cevdet Kudret'in keskin bir akıl yürütme gücü olduğunu vurgulayarak, "Eserlerine baktığınızda, dil devrimi konusunda ne kadar sağlıklı düşündüğünü, geleceği ne kadar iyi gördüğünü ve ne kadar büyük katkı yaptığını görürsünüz. O, hiçbir zaman mizahı da elinden bırakmadı. Tüm dünyaya gülerek bakmayı sürdürmesi, çok önemli. İşte bu sebeplerden, bu ödülü almak ayrıca gurur verici." ifadelerini kullandı.

Törenin ardından gerçekleştirilen "Deneme, Eleştiri, İnceleme... Yazmak mı Zor Yayımlamak mı?" konulu panelde, deneme ve araştırma türlerinin edebiyat dünyasındaki yeriyle yayım sorunları konuşuldu. Handan İnci moderatörlüğündeki panelde, Sabri Koz, Prof. Dr. Hatice Aynur, Prof. Dr. Nuran Tezcan ve Armağan Ekici konuşmacı olarak yer aldı.

Cevdet Kudret ailesi tarafından 1992 yılında başlatılan "Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri", dönüşümlü olarak her yıl sırasıyla şiir, roman, öykü, deneme/araştırma ve tiyatro olmak üzere 5 ayrı dalda veriliyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close