Haberler

35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, "Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır." dedi.

Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Özafşar, fuarın 20. yüzyılda başlayan bir kültür hikayesi olduğunu belirterek, "1980'li yıllarda ihtilal döneminden sonra başlayan bir etkinliktir. 1990'ların ortasında, postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinde de Kitap ve Kültür Fuarı ismini almıştır. Başlangıçta dini yayınlar fuarı olarak başlamıştır." diye konuştu.

Fuarın 35 yıldır ilgi, heyecan ve coşkuyla devam ettiğine vurgu yapan Özafşar, "Her ramazan okuyucular hem ramazanı hem kitap fuarını iple çekiyor. Bu fuar vesilesiyle bu sene itibariyle de 100 bini aşkın eserle tanışma imkanı kazanıyorlar. Ramazan-ı şerifin kendisi de bir kitap ayı. Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu bir aydır. Dinimizde bir deyiş vardır, 'Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur' ve ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayıdır. Ama aynı zamanda bu kitap ve kültür fuarıyla birlikte Kur'an-ı Kerim'i daha çok boyutlu anlayabilme imkanına kavuşuyor okurlarımız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Emin Özafşar, fuarda sanat, edebiyat, tarih, felsefe, toplum ve psikoloji gibi farklı tür kitapların yer aldığını aktararak, şunları söyledi:

"(Okurlar) Kur'an-ı Kerim'in farklı meal ve tefsirleriyle ayetler üzerine yapılan yorum çalışmalarıyla buluşuyorlar bu yıl. Hem yayınevlerimizin neşrettiği yeni eserlerle buluşuyorlar hem de hadis kitaplarıyla buluşuyorlar. Fuarda İslam tarihiyle ilgili eserlerin yanı sıra inanç, ibadet, ahlak eserleri, kültür, sanat ve edebiyat eserleri ve klasikleşmiş eserleri de görüyoruz. Bu kitapların çok daha kaliteli ve enfes baskılarını burada görüyoruz. Kitapla hayatı anlamlandıran kendi hayatına da zemin katanların, hem ruhen hem manevi bakımdan hem de zihnen tazelendikleri bir ortamı bu kitap ve kültür fuarı bizlere sağlıyor."

"Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yer"

Fuarın açıldığı alana da dikkati çeken Özafşar, "Yanı başımızdaki Beyazıt Camisi anıtsal bir camidir ama aynı zamanda Beyazıt Medreseleri, İslam ve Osmanlı eğitim tarihinde İstanbulluların eğitildiği bir okuldur, mekteptir. Dolayısıyla bir tarafında Beyazıt Camisi ve Beyazıt Medreselerinin mirası, bir tarafta da Beyazıt Kütüphanesi, Millet Kütüphanesi ve tarihi olarak Sahaflar Çarşısı burada. Burası kitap dünyasının kalbinin attığı bir yerdir. Hemen İstanbul Üniversitesi de yanı başımızda. Bu üç mühim tarihi eserin ortasında her ramazan böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi İstanbul kültür, sanat ve edebiyat hayatına da büyük bir katkıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Özafşar, dini yayınlar alanında yayıncıların büyük adımlar attığını belirterek, "Fakat hem İslam dünyası hem Ortadoğu, hem Balkanlar, Kafkaslar ve diğer Müslümanları da dikkate aldığımızda bu yayın performansının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bu birikimi dış dünyaya tanıtma ihtiyacımız var. Öyle ümit ediyorum bu gayret daha da artarak devam edecek." diye konuştu.

Fuar boyunca edebiyat etkinlikleri ve söyleşiler gerçekleştirileceğini söyleyen Özafşar, "Bu etkinlikleri önemsiyorum. Çünkü bütün fikir insanları, yazarlar, kitap sahipleri, fikirlerini ve düşüncelerini, toplumsal, sosyal, kültürel ve içtimai konularda görüşlerini ve fikirlerini toplumla paylaşacaklar. Bu da önemlidir bu etkinlik adına." dedi.

"180 yayınevi fuara katıldı"

Türkiye Diyanet Vakfı Yayın ve Matbaacılık İşletme Müdürü Önder Sancak ise "Caminin, kitabın ve okurun buluşma mekanı olarak adlandırılan bu fuar, ramazanın ruhuna özel kitapların kitap okurlarıyla buluştuğu bir mekan olarak 80'li yıllardan beri Türkiye Diyanet Vakfı'nın desteğiyle de faaliyetlerini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Fuarın daha önce Sultanahmet Camisi avlusunda açıldığını daha sonra Beyazıt Meydanı'na alınarak daha geniş bir alana sahip olduğunu belirten Sancak, yurt içinden ve yurt dışından 180 yayınevinin fuara katıldığını aktardı.

Sancak, 12 Haziran'da Ankara Kocatepe Camisi avlusunda da kitap fuarının açılacağını söyleyerek, "Orada da yaklaşık 50 stantta 70 yayınevi, okurlarla buluşmuş olacak." şeklinde konuştu.

Fuar, 25 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

title