Haberler

26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından düzenlenen 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 12-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından düzenlenen 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 12-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Fuara ilişkin düzenlenen basın toplantısında AA muhabirine açıklama yapan TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Ümit İyem, Türkiye'de çok genç bir nüfus olduğunu belirterek, "Gençlerimiz aç kurtlar gibi kitap okuyorlar ve TÜYAP Kitap Fuarı'nı ziyaret ediyorlar. Bizim sanat fuarımızı da ziyaret ediyorlar." dedi.

İyem, "Günümüz koşullarına baktığımızda İstanbul gibi bir kentte bir yerden bir yere gitmek gerçekten çok zor. Galerilerde bir sergi açılışına katılan insanları neredeyse kutlamak istiyoruz. Böyle bir fuar olunca, Türkiye'de sanat adına ne oluyor, ne bitiyor, hepsini bir arada görme imkanı doğuyor. Dolayısıyla bu anlamda sanat fuarımız çok önemli." dedi.

Fuarın yerli bir fuar olmasının önemine dikkati çeken İyem, "Türkiye'nin bu sıkıntılı zamanlarında yabancılar yaptıkları fuarı bırakıp kaçıyor. Biz buralıyız, Türkiyeliyiz ve 26 yıldır devam ettirdiğimiz fuarımızı bu yıl da devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

İyem, fuarda geçen yıl göç konusunu tema olarak kullandıklarını vurgulayarak, bu yıl da 10 sanatçının katılımıyla "Umulmadık Topraklar" temasını işleyecekleri bilgisini verdi.

Temanın açık denizde boğulan mültecileri anlatacağını ifade eden İyem, şunları kaydetti:

"En acı, yüreğimizin burkulduğu günlerde sanatçı olarak mültecilerin denizde boğulması gibi konulara duyarsız kalamazdık. Bunlar toplumu çok yakından ilgilendiren şeyler. Bir yabancı ülke gibi Türkiye'nin uğraştığı bu sorunlara duyarsız kalamayız. Bir Avrupa ülkesi gibi değiliz, hiçbir sorun yok, bunalımsız insanlar gibi davranamayız. Bizim sorunlarımız var, bu sorunlarımızı konuşup, tartışıp, yüzleşmek istiyoruz. Sorunlarımızla yüzleşmezsek bir yol bulmamızın imkanı yok."

"Umulmadık Topraklar" temasıyla düzenlenecek sergilerin organizasyonunu üstlenen sanatçı Ezgi Bakçay ise Türkiye'nin ve dünyanın zor günlerinde söz konusu tema ile düzenlenecek sergilerin heyecan verici olduğu görüşünü aktararak, şunları anlattı:

"Umulmadık Topraklar, yaklaşık bir yıldır üstünde çalıştığımız, 20'den fazla sergi, panel, söyleşi ve atölye çalışmalarından oluşan bir yaratıcılık platformu olarak tanımlanabilir. Bir çerçeve metnimiz vardı fakat biz hiçbir zaman tek başlı ve tek sözlü olsun istemedik, metnimizi çoğalttık, galeriler, sanatçılar metni ve tartışmayı kendilerine göre yorumladılar ve ortaya sosyoloji, arkeoloji, mimarlık ve sanat arasında bir tartışma ve eylem serüveni çıktı."

Bakçay, sergilerin "İçinden geçtiğimiz karanlıklar çağını" ele aldığının altını çizerek, "Hepimizin paylaşmakta olduğu sürgün geleneğini tartışacağız. Mültecilik meselesinde göçmenlik konusuna çok başka bir yerden yaklaşmaya çalıştık. Çünkü bize göre hepimiz bu süreçleri yaşıyoruz, sürgünün bir parçasıyız. Bütün bu beklenmedik sürgün ortamında nasıl beklenmedik bir birlik fikri yaratabiliriz tartışmasını etraflıca yapacağız." diye konuştu.

Etkinliğe, fuarda bu yıl sergileri yer alacak Rafet Arslan, Eda Yiğit, Mahmut Koyuncu, Yekhan Pınarlıgil, Emre Zeytinoğlu, Zeki Coşkun, Memet Güreli, İnsel İnal, Ekmel Ertan, Taner Güven, Burcu Pelvanoğlu, Yekhan Pınarlıgil, Feyyaz Yaman, Yiğit Ozar ve Ceylan Dizdar gibi sanatçılar katıldı.

Fuarda bu sene

Fuarda bu sene, 12 bin metrekarelik alanda, 25 galerinin yanı sıra, 10 sanatçının çalışmalarının yer alacağı "Umulmadık Topraklar" temasıyla birçok sergi, panel ve performans düzenlenecek.

Genç sanatçılara ayrılan 8. salonda, 30'u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi çalışmalar yapacak.

Memet ve Buket Güreli'nin yönettiği Adasanat da bu yıl ilk kez fuara katılacak ve ressam Alaaddin Aksoy'un bugüne dek görülmemiş en büyük eserlerinden birini sergileyecek.

Valör Sanat Galerisi'nin aralarında Leopold Levy, Halil Paşa, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Hoca Ali Rıza, Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Nuri İyem gibi sanatçıların eserlerinin bulunduğu özel koleksiyonu ise ilk kez fuarda sanatseverlerle buluşacak.

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Başkanı Marek Bartelik'in konuşmacı olarak bir etkinlikle yer alacağı fuarda, 9 gün boyunca bini aşkın eser ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Ödüller

Fuarın her yıl plastik sanatlara katkıları ve farklı alanlardaki çalışmalarıyla verilen onur ödülleri ise, bu yıl 14 Kasım'da fuarda düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. Ödül töreninde, "Sanatçı Onur Ödülü" Gülsün Karamustafa'ya, "Sanatsever Kurum Onur Ödülü" ise Summart Sanat Merkezi'ne verilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close