Haberler

2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" Sona Erdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Belediyesince düzenlenen ve 8 gün süren "2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" şiir okumaları ve konserle sona erdi.

Üsküdar Belediyesince düzenlenen ve 8 gün süren "2. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" şiir okumaları ve konserle sona erdi.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış programında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, festivalin şiir, sanat ve güzellik dolu geçtiğini belirterek, "Biraz önce festivalin son şiirini okuyan Jamaikalı şair şiirinde 'Bu şiir devam edecek' dedi, evet 'bu şiir devam ettiği müddetçe, Üsküdar'da şiir festivali devam edecek' diyoruz." dedi.

Türkmen, açılış gecesinde "şiir şehir" Üsküdar'dan bahsettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Kapanış programımızda da sanat şehir Üsküdar'dan bahsetmek istiyorum. Bir yaşam alanını, kent olmaktan şehir olma katına çıkaran önemli unsurlar vardır. Şehirde kültür ve sanatın yaşaması, hayat alanı bulmasıdır sanat, şehirden bahsedebilmek için olmazsa olmaz. Şehir bize önerdiği medeniyet kodlarıyla adeta hepimizi bu şehirde olgunlaştırır, hatta oldurur."

Modern şehirlerdeki kültür sanat hareketlerinin, o şehrin dünyaya verdiği kültür kodlarını da ele verdiğini ifade eden Türkmen, Üsküdar'da kültür sanat hareketlerini hem yatay, hem de dikey derinlikte planladıklarını ve uygulamaya koyduklarını anlattı.

Türkmen, bir süredir kendileri için sahnenin Üsküdar'ın tamamı olduğunu söyleyerek, şu bilgiyi paylaştı:

"Her an Üsküdar'ın bir sokağında, yemyeşil bir parkta, bir gençlik kafesinde, bir koruda, bir bostanda kültür ve sanat faaliyetlerimizle karşılaşabilirsiniz. Bundan sonra bu tür faaliyetlerimiz hiç ummadığınız yerde karşınıza çıkabilir. Zira biz kültürün ve sanatın plastik değil, organik bir şey olduğunu, sadece elit bir kesime değil, şehirde yaşayan halkın bütününe ve doğrudan hitap etmesi gerektiğine inanıyoruz. Arada hiçbir aracı olmadan halkın kültür ve sanatla buluşmasını çok önemsiyoruz."

Festivale katılan yerli ve yabancı şairlere, festival başkanı Arif Ay'a teşekkür eden Türkmen, etkinliklere hafta boyunca ilgi gösteren şiir severlere özel teşekkürlerini iletti.

"Dünyanın büyük bir bölümü acılar yaşıyor"

Arif Ay da, Üsküdar semtinin İstanbul'a şiir dolu günler yaşattığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Benim bir haftadır zihnimde dönüp dolaşan bir cümle vardı. Açılış gecesi konuşan Suriyeli şair Ammar'ın 'Bizi mülteci, bizi sığınmacı olarak görmeyin, ben bu toprakların insanıyım' diyordu. Hepimizin yüz yıl önce, bu toprakların sahipleri olarak onları da bağrımıza bastığımız ve bu bilinç içerisinde olduğumuz kanısındayım. Evet, dünyanın bir bölümü büyük acılar yaşıyor. Savaşlar, terör, kıyımlar üst üste insanları artık hayattan bezdiren bir noktaya getirdi. Bunun önüne, ne silah fabrikalarının ürettiği modern silahlar, ne siyaset, ne şu, ne bu, bunun önüne şiirin sihirli sesi geçecektir."

Festivalin koordinatörü şair İsmail Kılıçarslan ise, 14 ülkeden 33 şairin ağırlandığı festivalde hafta boyunca açılış ve kapanış programları dışında, 10 okulda "Şiir Okulda", 6 ayrı alanda "Şiir Sokakta", "Bi Şiir Ateşle" şiir yarışması, "Genç Şairler Atölyesi", "Mahmud Derviş Şiirleri", "Festival Başkanı Gecesi" etkinlikleri gerçekleştirildiğini anlattı.

Teşekkür listesinin uzun olduğunu vurgulayan Kılıçarslan, şunları aktardı:

"Sancak Medya ekibine, çeviri ekibimize, Üsküdar Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Türkmen'e, festivaldeki yol arkadaşlarım Muhammet Hakan Sancaktutan ve Furkan Çalışkan'a, festivalin danışmanı Adnan Özer'e, bizi kırmayarak festival başkanı olmayı kabul eden Arif Ay'a çok teşekkür ederim. Kültür ve Turizm Bakanlığı Başbakanlık Tanıtma Fonu olmasaydı bu festival eksik kalacaktı, çok yoğun destek verdiler, onlara teşekkür ederim ve özel olarak da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Hüseyin Yayman'a çok teşekkürler."

Kılıçarslan, gelecek yıl yine aynı ayda, bazen kafede, bazen sokakta, bazen salonlarda şiir severlerle buluşmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Ne diyelim, iyi ki şiir var." dedi.

Jamaika'dan Mutabaruka'nın, Güney Afrika'dan Lebo Mashile'nin, İzlanda'dan Eirikur Örn Norddahl'ın, İngiltere'den Jen Hadfield'in, ABD'den Mel Kenne'nin, Fas'tan Muhammed Bennis'in, Suriye'den Mahmoud Eltawil'in, Arjantin'den Jona Burghardt'ın, Makedonya'dan Gjoko Zdraveski'nin, Almanya'dan Achim Wagner'in, Türkiye'den Ahmet Edip Başaran, Hüseyin Akın, Ali Ural, Mehmet Can Doğan, Mustafa Akar, Adem Turan ve Zafer Acar'ın şiirlerini seslendirdiği etkinlikte, Dilek Türkan da bir konser verdi.

Festival kapsamında ilk kitapları yayımlanan genç şairlere verilen "Kız Kulesi Şiir Ödülleri" ise, bu sene şair Elyasa Koytak ve Melih Tuğtağ'a verildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close