2. Uluslararası Avrasya Türk Sanatları Kongresi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Türk Sanatı Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, "2. Uluslararası Avrasya Türk Sanatları Kongresi"ne ev sahipliği yaptı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Türk Sanatı Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, "2. Uluslararası Avrasya Türk Sanatları Kongresi"ne ev sahipliği yaptı.
Üniversitenin Fındıklı Kampüsü'ndeki Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşen kongreye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Kongre Başkanı Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, " Türkiye'de, şu ana kadar pek fazla ilgilenilmeyen bir alanı gündeme getirip, canlandırmak ve bundan sonra bu alandaki çalışmaları da teşvik etmek istedik" diye konuştu.
Çoruhlu, kongrenin 3 yılda bir yapılacak şekilde tasarlandığını dile getirerek, "Her zaman uluslararası olarak sürecek. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin çatısı altında bu şekilde devam edecek" dedi.
Türkiye'nin konumu itibariyle Akdeniz ve Avrupa ülkesi olduğu kadar, bir Avrasya ülkesi olduğu düşüncesiyle kongreyi tesis ettiklerine işaret eden Çoruhlu, şu bilgileri verdi:
"Bizim kendi çalışma alanımız Orta ve İç Asya Türk sanatları ve arkeolojisi olduğu için, bu çalışmalarımızı değerlendirmek ve sonuçta Türkiye'de de bu alanın temellenmesini sağlamayı amaçlıyor. Orta Asya, İç Asya, Kuzey Karadeniz ve Balkanların, İslam döneminden önceki devirleri hemen hemen hiç çalışılmıyor. Bu alanda çalışanların sayısı, belli bir orana ulaşmış değil. Bunu böylece gündeme getirerek aynı zamanda yayılmasını da istiyoruz ki bu da sonraki çalışmaları tetiklesin."
Yaşar Çoruhlu, Türk insanının kimliğini önemsediklerinin altını çizerek, "Bu kimliğe katkıda bulunacak alanın sadece Türkiye sınırları içerisinde bulunmadığını, bütün Avrasya sathında olduğunu düşünüyoruz. O yüzden, temel amaçlarımızdan biri de Türkiye ve Türk insanının kimliğine katkıda bulunmaktır" ifadelerini kullandı.
Sunulan bildirilerin çoğunun Türkiye dışındaki bölgelerin konuları olduğuna vurgu yapan Çoruhlu, orada yaşayan Türk halklarının sanat eserleri ile arkeolojik materyallerin değerlendirildiğini, konuşmacıların bir kısmının bizzat arkeolojik kazılar yapanlar, bir kısmının yüzey araştırmaları gerçekleştirenler, bir kısmının ise inceleme yaparak sonuçlar çıkaran bilim insanları olduğunu söyledi.
2 Aralık'ta başlayan 2. Uluslararası Avrasya Türk Sanatları Kongresi, ödül töreninin ardından sona erdi.