2 Nisan'da FKM'de Selçuk Demirel Sergisi
İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Selçuk Demirel'in 1974-2014 yılları arasında basında yer alan çizimlerinden yapılmış bir seçkiyi İnsanoğlu Kuş Misali başlığı altında sergiliyor.
SELÇUK DEMİREL
İNSANOĞLU KUŞ MİSALİ
Basındaki desenler 1974-2014
İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 2 Nisan - 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında, 1978 yılından bu yana Paris'te çalışmalarını sürdüren sanatçı Selçuk Demirel'in 1974-2014 yılları arasında basında yer alan çizimlerinden yapılmış bir seçkiyi İnsanoğlu Kuş Misali başlığı altında sergiliyor. Bu retrospektif sergi izleyicileri sanatçının son kırk yılda dünya gündemine ilişkin özgün bakışını keşfetmeye davet ediyor. Sergi çerçevesinde Fransız Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bir söylşeşide ise, Selçuk Demirel'in çizimlerinin yayınlandığı Le Monde Diplomatique'in yöneticisi, yazar ve gazeteci Serge Halimi, Libération gazetesi Türkiye muhabiri Ragıp Duran ve İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı Cengiz Aktar, Fransa ve Türkiye'de medya bağımsızlığı ve demokrasi ilişkisini tartışacaklar.
Dünyanın 1974 ile 2014 yılları arasındaki yaşadığı önemli olayları, siyasal ve sosyal dönüşümleri çizgilere taşıyan bu sergi, Selçuk Demirel'in Türkiye'de yaşarken hazırladığı bir dizi afiş ile açılıyor. Sanatçının Le Monde, Le Monde Diplomatique, Le Nouvel Observateur, The Washington Post, The New York Times ya da The Wall Street Journal gibi gazete ve dergilerde yayınlanmış desenlerinden yapılan bir seçki sergide üç tema etrafında sunuluyor:
- Jeopolitik: Parayı egemen kılan çatışmalar, savaşlar, dünyada yaşanan çalkantılı olaylar ve ekonomik ve mali krizler ile boğuşan insanoğlu
- İnsan hakları: Toplumda yaşanan felaketlere insanoğlunun direnişi, özverisi, kadınların köktendincilik ve tüm kötü muamelelere karşı verdikleri mücadele
- Düşünmek: Gozetlenen dusunce,İnsan aklı kaç kere belirsizliklerle karşı karşıya kalmıştır? Kültürel kriz ve iletişim krizlerini eleştiren çizimler.
Selçuk Demirel'in çizimleri, kalemin hoşgörüsüzlüğe karşı durmak ve ifade özgürlüğünü savunmak için en iyi silah olduğunun kanıtı. Sanatçının çizimleri, dünyamızda yaşanan akıldışılıkları ince bir üslupla açığa çıkaran şiirsel olduğu kadar siyasi birer eylem aynı zamanda.