Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

2 Bin 200 Yıllık Tiyatro" Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin bulunduğu, Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden biri olan Laodikya'da bu yıl kazı ve restorasyon çalışmalarına başlanan 2 bin 200 yıllık tiyatronun üç yıl içinde ziyarete açılması hedefleniyor.

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin bulunduğu, Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden biri olan Laodikya'da bu yıl kazı ve restorasyon çalışmalarına başlanan 2 bin 200 yıllık tiyatronun üç yıl içinde ziyarete açılması hedefleniyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya Antik Kenti'nde ocak ayında başlayan kazı ve restorasyon çalışmalarının iki önemli buluntuda sürdüğünü belirtti.

Laodikya'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi adına 2003 yılından bu yana geniş bir ekiple kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Şimşek, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı finans sayesinde 12 ay kesintisiz kazı yapabildiklerini ifade etti.

Kısa sürede birçok alanın ortaya çıkarıldığını ve restorasyonlarının yapıldığını dile getiren Şimşek, 2016 yılında ana çalışma mekanlarını, kazı, restorasyon, büro, çizim ile konservasyon çalışmaları gibi alt başlıklarda değerlendirdiklerini söyledi.

Bu yıl iki önemli kısımda kazı çalışması yaptıklarına dikkati çeken Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Bunların başında kuzey 'kutsal agora' yer almakta. 35 bin metre karelik olan bu agora, pagan inancında tapınakların bulunduğu bir temenos alanı. Ancak Büyük Konstantin zamanında Hristiyanlığın kabul edilmesiyle birlikte tapınaklar sökülmüş ve aynı alan agora olanak kullanılmış. Gerçekte Denizli bölgesinin birinci derecede deprem kuşağında olması itibarıyla burada milattan sonra 494 yılı depreminde kent hemen hemen tamamıyla yıkılmış ve bu yıkılan binaların molozları buraya doldurulmuş. 7 metre dolgu söz konusu. Diğer bir çalışma alanı ise tiyatro. Laodikya, çok büyük bir metropol kent ve burada iki antik tiyatro var. Helenistik tiyatro diye adlandırdığımız batı tiyatrosunda bu yıl kazı ve restorasyon çalışmalarına başladık. Ana hedeflerimizden birisi, üç yıl içinde tiyatrodaki kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlayarak Denizli'nin ve ülkemizin kullanımına açmak."

İki tiyatrodan Helenistik tiyatronun 94 metre çapında, milattan sonra 2. yüzyılda yapılan kuzey tiyatrosunun ise 124 metre çapında olduğunu belirten Şimşek, "Bu bölge kentleri ticarette çok ileri gitmişler. Biz bu kuzey tiyatrosunda özellikle de ticaretle ilgili toplantıların yapıldığını, kararların alındığını, basamaklar üzerindeki yazıtlardan rahatlıkla öğrenebiliyoruz. Dolayısıyla da bugünkü Avrupa Birliği'ne benzer bir oluşumun bin 800 yıl önce bu topraklarda Laodikya'da yapıldığını biliyoruz." diye konuştu.

Sahne binası olarak adlandırılan bölümde kazıların başladığını aktaran Şimşek, "İkinci katının yarısı ayakta, birinci katı tamamıyla ayakta. Büyük ölçüde sağlam bir tiyatro. Burada bu yıl kazı çalışmalarına ve kısmen restorasyon çalışmalarına başladık. Batı tiyatrosu, Helenistik dönemde yani yaklaşık olarak 2 bin 200 yıl önce yapılmış bir tiyatro, 15 bin kişilik. Kuzey tiyatrosu ise milattan sonra 2. yüzyılda yapılmış ve 20 bin kişi kapasiteli." ifadesini kullandı.

"Hedeflerimizden biri antik kenti Dünya Miras Listesine dahil etmek"

Laodikya Antik Kenti'nde 2003 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi olarak devam ettirdikleri kazıların 2016 yılı itibarıyla çok büyük aşamalar katettiğini vurgulayan Şimşek, "2013 yılında Laodikya Antik Kenti, UNESCO'nun dünya geçici kültür mirası içine dahil edildi. Hedeflerimizden birisi de gelecek 5 yılda, en geç 5 yılda Laodikya Antik Kenti'ni Pamukkale gibi UNESCO'nun kalıcı listesine, Dünya Miras Listesi içine dahil etmek." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title