19. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Başladı
Sabancı Vakfı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlediği 19. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nde "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü" oyuncu Ayten Gökçer'e verildi.
Sabancı Vakfı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlediği 19. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nde "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü" oyuncu Ayten Gökçer'e verildi.
Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi'nde yapılan açılış töreninde, festival boyunca sahnelenecek 9'u yabancı 21 farklı oyunu tanıtan kısa film izletildi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Erdal Küçükkömürcü, burada yaptığı konuşmada, festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, festivalin Sabancı Vakfı'nın kültür sanat aktiviteleri arasında çok önemli yere sahip olduğunu ifade etti.
Adana'yı kültür sanat şehri yapma hayalinin olduğunu belirten Koyunsağan "Dünyayla bütünleşmek, sanatın ortak diliyle konuşmak için bu etkinlikleri destekliyoruz. Sadece bununla da kalmayıp Türkiye'nin her tarafına inşa ettiğimiz kalıcı eserlerle bu alana yatırım yapıyoruz. Bunlar toplumun her kesiminin kültür sanat erişimini kolaylaştıran adımlardı. Tüm çalışmalarda sanatı herkes için erişilebilir kılmayı ve daha fazla insanı sanatla buluşturmayı hedefliyoruz." dedi.
"Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü"
Festival kapsamında verilen "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü"nün bu seneki sahibi oyuncu Ayten Gökçer oldu.
Sağlık sorunları nedeniyle festivalin açılış ve ödül törenine katılamayan Gökçer'in ödülünü yeğeni Serap Sağlar aldı.
Sağlar, yaptığı konuşmada, Adana'nın özel bir seyirciye sahip olduğunu ve halasının bir an önce iyileşerek tiyatroseverlerin arasında katılacağını söyledi.
Konuşmaların ardından İstanbul Devlet Tiyatrosu "Giydirici" adlı oyununu sahneledi.
Festival programı
Rusya'dan "Romeo ve Juliet" ile "Anna ve Amiral", İspanya'dan "The GagFather", Gürcistan'dan "Vişne Bahçesi", Makedonya'dan "Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor", Sırbistan'dan "Antigone" adlı oyunlar ile İtalya'dan "Kütük Evi" isimli çocuk oyunu tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.
Türkiye'den ise İstanbul Devlet Tiyatrosu "Giydirici", İzmir Devlet Tiyatrosu "Ermişler ya da Günahkarlar", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Üç Kız Kardeş", Ankara Devlet Tiyatrosu "Gayrı Resmi Hurrem", Tiyatro Adam "Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?", Tiyatro Kare "Ahududu", Pürtelaş Tiyatro "Parçacıklar", Tiyatro Platform "Köpeklerin İsyan Günü", Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu "Kim Var Orada–Muhsin Bey'in Son Hamleti" adlı oyunları sanatseverlerle buluşacak.
Festivale İspanya'dan katılacak CIA La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı örneği olan "Guguklu Saat" ile Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi sunacak.
Genç tiyatro gruplarından Tiyatro 28 (Almanya) "Sınır", ya da Tiyatro "Enayi", Tiyatro Hane "Yalanın Ardındaki" ve Fabrika Oyuncuları "4 Delikli Düğme" adlı oyunlarıyla festivalde yer alacak.
Ayrıca festival boyunca atık malzemelerden kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenlenecek.
Festival 30 Nisan'a kadar sürecek.