11 Bin Yıllık Tarihi 8 Metreye Sığdırdı
Görüntü Dökümü : Seramik rölyef çalışmasından detaylar Özgür Çağlar'ın açıklamaları 11 bin yıllık tarihi 8 metreye sığdırdı Aksaray'ın 11 bin yıllık tarih ve kültürü, seramik sanatçısı ve resim öğretmeni Özgür Çağlar'ın yaptığı 8 metrelik seramik rölyefte bir araya getirildi Eserde Ihlara Vadisi, Hasan Dağı, Tuz Gölü, Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan'ın portresi, Aşıklı Höyük, Selçuklu dönemine ait cami ve kervansaraylar gibi 30 motif yer alıyor ÖZKAN BEYER - Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni ve seramik sanatçısı Özgür Çağlar, 11 bin yıllık tarih ve kültür şehri Aksaray'daki 30 önemli tarihi ve kültürel yapı ile kişilerin motiflerini 8 metrelik tabloda birleştiren seramik rölyef yaptı.
Görüntü Dökümü :
Seramik rölyef çalışmasından detaylar
Özgür Çağlar'ın açıklamaları 11 bin yıllık tarihi 8 metreye sığdırdı
Aksaray'ın 11 bin yıllık tarih ve kültürü, seramik sanatçısı ve resim öğretmeni Özgür Çağlar'ın yaptığı 8 metrelik seramik rölyefte bir araya getirildi
Eserde Ihlara Vadisi, Hasan Dağı, Tuz Gölü, Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan'ın portresi, Aşıklı Höyük, Selçuklu dönemine ait cami ve kervansaraylar gibi 30 motif yer alıyor
ÖZKAN BEYER - Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni ve seramik sanatçısı Özgür Çağlar, 11 bin yıllık tarih ve kültür şehri Aksaray'daki 30 önemli tarihi ve kültürel yapı ile kişilerin motiflerini 8 metrelik tabloda birleştiren seramik rölyef yaptı.
Eserde 11 bin yıllık geçmişiyle Orta Anadolu'nun ilk köy yerleşkelerinden Aşıklı Höyük, Hristiyanlık dönemine ait Aziz Gregorius Kilisesi, 4. yüzyılda yapılmış Kızıl Kilise, Güzelyurt evleri, Hasan Dağı, Ihlara Vadisi, Selime Katedrali ve peri bacaları, Aksaray Malaklısı ve flamingolar, Selçuklu dönemine ait Ulu Cami ile Eğri Minare, Sultanhanı Kervansarayı ve 2. Kılıçarslan'ın portresi başta olmak üzere 30 tarihi ve kültürel eser ile önemli kişilerin portreleri yer alıyor.
Nevşehir'in Avanos ilçesinden getirilen, çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamurdan yapılan rölyef çalışması 6 ayda gerçekleştirildi. Aksaray Endüstri Lisesi salonunda sergilenen 8 metre uzunluğunda, 1 metre 10 santimetre genişliğindeki rölyefi inceleyenler, Aksaray'ın tarihini aynı tabloda görme imkanı buluyor.
Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir seramik çalışması yaptığını söyledi.
Daha önce de çeşitli rölyef çalışmaları yaptığını, ancak ilk kez böylesine detaylı bir rölyef hazırladığını belirten Çağlar, "Aksaray'ın tarihi, kültürel, coğrafi ve sosyal yaşantısını ilgilendiren konularla ilgili geçmişten günümüze ne varsa hepsini panorama olarak bir kompozisyon içerisinde anlatmaya çalıştım. Bu eser, geçmişten günümüze Aksaray tarihini tüm yönleriyle gösteriyor" diye konuştu.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm merkezi olan şehri tüm yönleriyle anlatmaya çalıştığını dile getiren Çağlar, şunları ifade etti:
"Çalışmaya yaklaşık 6 ay önce başladım. Daha çok hafta sonları çalışarak eserimi tamamladım. Rölyefte 2. Kılıçarslan, Selçuklu kervansarayları ve camileri, Roma ve Bizans dönemine ait eserler, Nora Antik kenti, Güzelyurt evleri, peri bacaları ve Selime Katedrali, halı tamircileri, Aksaray'ın ay çiceği, şeker pancarı, buğdayı, Tuz Gölü, filamingo, Hasan Dağı gibi birçok unsur yer alıyor. Başka rölyef çalışmalarım da var. Baş zamanlarımı değerlendirerek, çalışmalarımı devam ettiriyorum."
Aksaray Malaklısı'nın çamurdan heykelini yapmıştı
Çağlar, eserlerini hazırlarken öncelikle çevresini çok iyi gözlemlediğini ifade ederek, "Sanat tarihi eğitimi aldığımız için teorik olarak birçok şeyi zaten biliyoruz. Ayrıca bunları bire bir uygulayarak, kendimizi geliştiriyoruz. Buradaki rölyefte yer verdiğim eserlerim tamamını gidip yakından inceledim. Fotoğraflarını çektim. Hepsiyle ilgili ayrıntılı inceleme yaptım. Aksaray için böyle bir çalışmayı yapmaktan onur diyorum" sözlerine yer verdi.
Çağlar, 2014'te öğrencileriyle kentin simgelerinden, "Anadolu Aslanı" olarak da bilinen Aksaray Malaklısı cinsi köpeğin iki metre yüksekliğinde çamurdan heykelini yapmıştı.