1. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "Antik kentlerde kazı yapmak demek, gerekli tedbirler alınamazsa aynı zamanda tam olarak tahri...
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentlerde kazı yapmanın, gerekli tedbirler alınamazsa aynı zamanda tam olarak tahribata yol açmak anlamına geleceğini söyledi.
1. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.
Belediye Başkanı Osman Zolan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Denizli'de bugüne kadar 19 antik kentin tespit edildiğini belirterek, tarihe ışık tutacak birçok değerin toprak altından çıkartılarak insanlarla buluşmayı beklediğini ifade etti.
Belediyenin destek verdiği Laodikya Antik Kenti'nde yılın 12 ayı kazı yapıldığına dikkati çeken Zolan, "Arkeoloji dendiği anda Türkiye'de ve dünyada Pamukkale Üniversitesi akıllara geliyor. Akademisyen ve öğrencilerin özverili çalışmalar neticesinde bu başarıya sahibiz. Bu yönde bizler de üstümüze düşen görevleri yerine getiriyoruz" dedi.
Pamukkale Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Keskin de, Laodikya'da üniversitenin yaptığı kazı ve restorasyon uygulamalarının diğer kazı alanlarına örnek olmaya başladığına işaret ederek, "En yakınımızdaki Hierapolis ve Tripolis kentleri de yeni ekipler kurarak onarım ve korumaya yönelik çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bu sempozyumda Anadolu'daki koruma uygulamaları tartışılacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Sempozyum Yürütücüsü Prof. Dr. Söğüt de son yıllarda Türkiye'de arkeolojik çalışmalar ve eserlerin korunmasıyla ilgili önemli gelişmeler olduğunu vurguladı.
Söğüt, şöyle konuştu:
"Bunun neticesinde tüm kazı başkanları, kazılarda ortaya çıkardığı eserler ile ilgili konservasyon, koruma ve restorasyon çalışmalarına ağırlık vermeye başlamışlardır. Çünkü antik kentlerde kazı yapmak demek, gerekli tedbirler alınamazsa aynı zamanda tam olarak tahribata yol açmak anlamına gelmektedir. Bu konuda ortak bir prensip koymak için bu toplantıyı düzenlemeye karar verdik."
Konuşmaların ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Levent Zoroğlu'nun oturum başkanlığı yaptığı ilk oturumda, Hattuşa Kazı Başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipan, Prof. Dr. Eşref Abay ve Prof. Dr. Sacit Pekak, kazı çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.
Sempozyumun açılışına İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yurt içi ve yurt dışından öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Üç gün sürecek sempozyumda 36 bildiri sunulacağı bildirildi. - Denizli