Haberler

1 Ton Avanos Çamurundan Kibele Heykeli Yaptılar

1 Ton Avanos Çamurundan Kibele Heykeli Yaptılar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avanos'ta 1 ton çamur kullanılan seramikten Kibele heykeli 850 derece ateşte 8 saat fırınlandı 2 haftada tamamlanan heykelin, Türkiye'de seramikten yapılan en büyük Kibele heykeli olduğu belirtildi

MURAT ASİL - Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, 1 ton çamur kullanılarak 2 haftada seramikten Kibele heykeli yapıldı.

Kızılırmak Nehri yatağından elde edilen çamura yıllardır şekil veren Avanoslu ustalar bu sefer de Türkiye'nin en büyük seramikten Kibele heykelini yaparak bir ilke imza attılar.

Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu Seramik, Cam ve Çinicilik Programı öğretim görevlisi Bahadır Cem Erdem, bu büyüklükte Kibele heykeli yapma fikrinin Avanoslu seramik ustası İbrahim Serdar Büken tarafından ortaya atıldığını ve ortaklaşa bu projeye girdiklerini söyledi.

Büyük boyutlarda kibele heykeli için ilk aşamada model çalışması yaptıklarını anlatan Erdem, "Daha sonra modelin kalıbını aldık, çatlama ve kırılma riskine karşı elimizde hazır olması için. Ardından içine Avanos çamurundan özel bir karışım yaptık. Kalıpları monteledikten sonra kurumaya bıraktık ve bu işlem 1 hafta sürdü" dedi.

1 ton çamur kullandıkları heykeli 2 haftada tamamladıklarını ifade eden Erdem, bu projede kendisine 4 kişilik Avanoslu çanak, çömlek ustalarından oluşan bir ekibin yardımcı olduğunu kaydetti.

"Seramikten bu büyüklükte Kibele heykeli yok"

Doğal kuruma işleminin ardından yaptıkları fiber kaplama fırında heykeli 850 derece ateşte pişirdiklerini belirten Erdem, Kibele'nin boyutlarından dolayı bir fırına sığmayacağı için heykelin etrafını fiber bir örtüyle kaplayıp fırın yaptıklarını ve heykeli 8 saat boyunca odun ateşinde pişirdiklerini ifade etti.

Daha önce bu büyüklükte bir heykel yapmadığını dile getiren Erdem şunları kaydetti:

"Seramik çalışmak çok zordur. Çamur olarak şekillendirmek kolay ama pişirme işin içine girince iş zorlaşıyor. Ondan dolayı ısıyı kontrol edebilmek için fiber kaplama fırın yaptık. 8 saatlik pişirmenin ardından heykelimizi 12 saat soğutmaya aldık ve herhangi bir çatlama, patlama olmadan projemizi başarıyla tamamladık. Heykelimizi ilk yaptığımızda boyu 1 metre 67 santimetreydi. Fırınlandıktan sonra boyu 1,5 metreye düştü. Seramikten bu büyüklükte Kibele heykeli yok. Maksimum büyüklüğü 80 santimlik kibele heykelleri var ama bu büyüklükte Türkiye'de bir ilk." - Nevşehir

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close