1.İstanbul Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali' Başladı!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği İmzasını Taşıyan 'İstanbul 1. Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali' 25 Ekim Pazartesi Günü Başladı.
Festival mekanı Sepetçiler Kasrı'nda 7 gün boyunca sürecek etkinlikler dizisinde dünyanın önde gelen udileri, udun tarih boyu değişmeyen merkezi konumundaki İstanbul'da buluşuyor. Atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitallerle dopdolu festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği tarafından hayata geçirilen ve gelenekselleşmesi amaçlanan 1.İstanbul Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali, 25 Ekim Pazartesi gününden başlayarak, 31 Ekim Pazar gününe kadar Sepetçiler Kasrı'nda İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.
Festival programı atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitallerle dopdolu. Bir hafta süresince İstanbul'a farklı bir renk katacak festivalde dünyanın önde gelen udileri, bireysel veya gruplar halinde performanslar sergiliyor, hem birbirlerinin müziklerini en yakın mesafeden izleyerek hem de birlikte müzik yapmak şansı buluyorlar. Ayrıca festival sürecinin yazılı ve görsel kayıtlarıyla, ud sazının genç ve etüdyen kuşağı da bu büyük buluşmadan önemli bir kazanım elde ediliyor.
Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'nin ilk gününde, Türk müziği öğrencilerinin ve genç ud sanatçılarının büyük ilgi gösterdikleri ud atölye çalışması, Yunanlı ud sanatçısı Periklis Tsoukalas yönetiminde gerçekleştirildi. İlk gün programında ayrıca Prof. Dr. Nevzat Atlığ'ın katıldığı, Yorgo Bacanos hakkında bir konferans ile ud konserleri yer aldı.
Dünya'da bir ilke imza atıyoruz…
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt,"Bugün Dünya'da bir ilke imza atıyoruz" cümlesiyle başladığı Festival'in açılış töreni konuşmasında; Türkiye'de, 'bir enstrüman' üzerine düzenlenen ilk uluslararası festivalin, bu yılki adıyla 'Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'nin İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliğinden gelecek yıllara kalacağına ve gelenekselleşerek devam edeceğine inandığını belirtti.
Türk müziğinin uluslararası müzik dünyasına çağdaş boyutta tanıtılması adına birçok projeye imza atan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, "2010 yılı, müzik tarihimizde önemli bir yeri olan büyük udi
Yorgo Bacanos'un 110. Doğum yıldönümü olduğu için, onun adına bir festival düzenlemek fikri 2010 AKB Ajansı KTM Yönetmeni olarak göreve başladığım ilk günlerde aklımda idi. Bu fikrimi paylaştığım ve böyle bir organizasyonu üstlenmek isteyip istemeyeceğini sorduğum dünyaca ünlü ud sanatçımız Necati Çelik büyük bir heyecanla karşıladı ve kabul etti.
Onun uzun yıllardır süren uluslar arası tecrübesinden dolayı bu yükün altından kolayca kalkacağından emindik. Bir ilk olan bu festivalin gelecek yıllarda sürmesi en büyük dileğimiz" dedi.
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni ud sanatçısı Necati Çelik ise şunları söyledi: "Bir udî olarak yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde sayısız ud festivalinde konserler ve dersler verdim.
Udun merkezi geçmişten beri İstanbul'dur, böyle bir festivalin İstanbul'da düzenlenmesi çok gecikmiş ama güzel bir başlangıç. Bu güzel başlangıca vesile olan kıymetli arkadaşım Mehmet Güntekin'in büyük destekleriyle bir Türk enstrümanı üzerine düzenlenen ilk ve en büyük festivali gerçekleştiriyor olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyoruz.
Yurtdışından ve yurtiçinden gerek icracı, gerek akademisyen, ud denince akla gelen en önemli isimlerle bir hafta boyunca beraber olacağız. Yorgo Bacanos ustamıza ithaf ederek başladığımız bu ilk festivali başka ustaların isimlerine de düzenleyerek önümüzdeki yıllarda devam ettirmek için çalışmalara başladık bile."
Akdeniz'den Ortadoğu'ya kültür coğrafyasının efsane ismi Yorgo Bacanos anısına…
110'uncu doğum yıldönümünde adına armağan edilen festivalle bir kez daha anılacak olan Yorgo Bacanos'un adı, yalnızca Türk Müziği'nde değil, udun temel çalgılarından biri olduğu Akdeniz havzası kültürleri ve Ortadoğu başta olmak üzere çok geniş bir kültür coğrafyasında 'efsane' olarak kabul edilmiştir.
Osmanlı-Türk musiki geleneğinin İstanbul'dan yetiştirdiği ve Türkiye'nin Cumhuriyet dönemine de iz bırakmış büyük virtüozlardan biri olan Yorgo Bacanos'un anısına armağan edilen festival, dünya üzerindeki önde gelen udiler kadar, ülke içindeki her kuşaktan udileri, udun tarih boyu değişmeyen merkezi konumundaki İstanbul'da bir araya geldi.
Dünyanın udisi İstanbul'da…
Joseph Tawadros, Prof. Dr. Münir Nurettin Beken, Omar Bashir, Periklis Tsoukalas, Tristan Driessens, Georgios Marinakis, Elia Khoury, Haig Yazdijian, Kyriakos Kalaitzidis, Naseer Shamma, Trio Qadmoyo gibi dış ülkelerden sanatçı ve gruplarla, Türkiye'den Prof. Mutlu Torun, Necati Çelik, Osman Nuri Özpekel, Yurdal Tokcan, Prof. Gülçin Yahya Kaçar, 3 Dem Ensemble, Burak Kaynarca, Feti Barut, Hakan Aydınlık, Murat Bağdatlı, Ferdi Koç, Metin Özden gibi ud sanatçıları festivalde konserler ve atölye çalışmaları yapacaklar.
Emir Değirmenli ve Mustafa Copcuoğlu ise ud yapım teknikleri hakkında atölye çalışmaları yapacaklar. Prof. Nevzad Atlığ, Prof. Dr. Haydar Sur, Muzaffer Şenduran, Dr. Savaş Barkçin ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, festival programında yer alan panel, konferans ve açık oturumlarda konuşmacı veya moderatör olarak yer alıyor.
Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu 'Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'nin detaylı programı ve konuk sanatçılar hakkında bilgiye www.istanbuludfestivali.com adresinden ulaşılabilir.
Konuyla ilgili basın bülteni ve görseller ekte bilgilerinize sunulmuştur.