Türk-Yunan Barışını Sağlayan Dizi: Yabancı Damat
Yıllar süren bir düşmanlık, alçaktan uçan jetler, Kardak Kayalığı krizi, baklava sizin mi bizim mi kavgaları... İşte tüm bunların arasında bir anda ortaya çıkan bir dizi ve yıkılan önyargılar!
Yıllar süren bir düşmanlık, alçaktan uçan jetler, Kardak Kayalığı krizi, baklava sizin mi bizim mi kavgaları… İşte tüm bunların arasında bir anda ortaya çıkan bir dizi ve yıkılan önyargılar!
2000'li yıllardan önce doğmuş olanlar ne demek istediğimiz çoktan anladı bile! 2004 yılında çekilen Yabancı Damat, oyunculukların kalitesi, hikayenin samimiyetiyle bir zamanlara damgasını vurmayı başarmış bir yapım! Gelin şimdi o diziye biraz nostalji katarak yakından bakalım.
O Efsane Kadro Nasıl Unutulur!
Elbette hikaye,senaryo çok önemlidir bir dizinin başarısını, ancak Yabancı Damat'ı bize bu kadar çok bize sevdirenin kadro olduğunu söylersek yalan olmaz. Erdal Özyağcılar, Sumru Yavrucuk, Binnur Kaya, Zeki Alasya, Nilgün Belgün, Mazlum Kiper, İlker Aksum gibi birbirinden değerli oyuncuları barındıran bu dizi, gelmiş geçmiş en efsane dizi kadrolarından birine sahipti. Nehir Erdoğan, Özgür Çevik gibi genç oyuncular ise böyle bir kadroyla oyunculuk kariyerlerinin en önemli adımlarını attı.
Gökhan Kırdar Etkisi Unutulmaz
Yabancı Damat denilince ilk akla gelenlerden biri de o efsane şarkıları. Gökhan Kırdar'ın elinden çıkan dizi müzikleri bugün bile diziyle ilgili ilk akla gelen şeyler arasında yer alıyor.
Nazlı ve Niko Aşkı
Yabancı Damat'ı bugüne kadar çekilmiş tüm aşk hikayelerinden farklı kılansa o zamanlar imkansız gibi görülen bir Yunan bir Türk aşkını ekranlara taşıması oldu. Onların aşkı ve aşkları için verdiği mücadele birbirinden düşman iki milleti de bir araya getirdi.
Özgür Çevik'in Bir Yunanlı'dan Daha Yunanlı Olması
Dizinin en unutulmaz isimlerinden biri ise Özgür Çevik'e ait. Seyirciyi gerçek bir Yunan olduğuna oyunculuğu ile ikna eden oyuncu, o dönem acaba gerçekten bir Yunanlılık var mı ailesinde sorusunu akıllara getirdi.
Eftelya vs Memik
Dizinin en unutulmazlarından biri de Eftelya Hanım'la Memik efendinin kavgaları oldu. Birbirinden inatçı bu iki yaşlının Nazlı ve Niko'nun aşkını engellemek için yaptıkları hala akıllarda. Hele bu iki inatçı keçinin kavgayla başlayan aşkları ise dizinin samimiyetine samimiyet katıyor.
Ferideeeeeeeeeeee!!!
Kahraman'ın Feride'ye bağırışlarını anmadan Yabancı Damat'tan bahsetmek olmaz.
Sünnet Kavgaları
Önce Niko'nun sünneti, ardından da minik Ege'nin sünnet tartışmaları o dönem seyirciyi epey güldürmüştü. Özellikle Memik Dede'yi kandırmak için yapılan sahne sünnet töreni ve Niko'nun sünnet olma korkusuyla gördüğü kabuslar hala akıllara geldiğinde güldürmeye devam ediyor.
Yunanca'ya Giriş Dersleri
Kalimera, Efharisto, Nikomuuu ve çok daha fazlası… Kabul edelim o dönem diziyi izleyenler ufak çapta Yunanca'ya giriş yapmış oldular. Hatta o dönem Yunanca'nın ülkemizde popüler bir dil haline gelmeye başladığını bile söyleyebiliriz.
Sirtaki, Uzo ve Daha Fazlası
Üstelik o dönem hayatımıza giren tek şey Yunanca olmadı. Sirtaki, uzo ve daha pek çok Yunan kültürüne has öğeyle tanışan bizler, aslında bu kültürle ne kadar çok ortak noktamız olduğunu da öğrendik.
Antep Şivesi
Antep şivesinin o kendine has havası, kulaklarda bıraktığı yüz gülümseten tını ise hala hatırlamaya değer. Hele Feride (Sumru Yavrucak) ve Nazire'nin (Binnur Kaya) ana kız yaptığı konuşmalar yok mu!
Baklava Sahneleri
Eee söz konusu Gaziantep olunca baklavadan bahsetmemek olmaz. Kahraman Usta'yla, Memik Emmi'nin baklava hazırlama ritüelleri, adeta baklava yaparken dans eder gibi yaptıkları hareketler… Kabul edin o dönem canınızı az baklava çektirmediler.
Kadir ve Şıpsevdiliği
Dizinin kötü adamı olarak ilk başlarda karşımıza çıkan Kadir'i hepimizi daha sonra çok sevdik. Şıpsevdiliği, gönülden gönüle kayan aşkları ve aşık olduğu kadınlar için yaptıklarıyla gönlümüzü çelen Kadir'i bu yazıda anmadan olmazdı.
Katina Hala'nın Kavuşamadığı Aşkı
Yabancı Damat sadece günümüz ilişkilerine değil, geçmişte yaşanılan acılara da sık sık yer vermiş olan bir dizi. Katina Hala'nın ayrılmak zorunda kaldığı aşkı ise bunun en büyük kanıtı.