Geçmişten Bugüne Bikini Dünyasına Dair Her Şey ??
Yazın gelmesiyle birlikte renk renk, model model bikiniler sahillerde, vitrinlerde yerlerini aldı.
Yazın gelmesiyle birlikte renk renk, model model bikiniler sahillerde, vitrinlerde yerlerini aldı. Bu görüntülere hepimiz alışkınız, ancak bugüne kadar "Acaba bu bikini nasıl ortaya çıktı, tarih boyunca başına neler geldi?" diye soran az insan olmuştur.
Gelin şimdi tarihin derinliklerine doğru gidelim ve bikini tarihine dair her şeye 10 maddede göz atalım.
1.Bikininin Tarihi Milattan Önceye Dayanıyor
Bikininin genellikle İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre sonra Fransa'da icat edildiği düşünülmekteydi. Ancak bu tarihten çok daha önceleri de bikini benzeri kostümlerin var olduğuna dair pek çok kanıt bulunuyor. M.Ö. 5600'de, Anadolu'nun güney kesiminde yer alan Çatalhöyük adlı antik yerleşimde bulunan bazı eserlerde bikini benzeri kıyafetlere rastlanıyor. Sanatçılar, tanrıçaları resmederken bikini benzeri kıyafetler içerisinde onları resmetmişti. Ayrıca M.Ö. 1400'de Antik Yunan'da üretilen tablo, çömlek gibi eserlerde iki parçadan oluşan bikini benzeri kıyafetler görülüyor. Spor aktivitelerinde sıklıkla görülen bu kıyafet bikininin prototipi olarak da düşünülebilir.
Sicilya'da bulunan bir mozaik eserinin üzerinde de bikini benzeri kıyafetlerle koşan, hentbol oynayan, disk atan kadınlar görülüyor.
2. Edebiyatta Bile Bikiniye Rastlanıyor
Üstelik bu görsel kanıtlar, bikini ve benzeri kıyafetlerin tarihinin çok daha geçmişe dayandığına ait tek delil değil. Edebi eserlerde de bikini benzeri kıyafetler sıklıkla tasvir ediliyor. Özellikle şairler sıklıkla kadınları bikini benzeri kıyafetler içerisinde tasvir ediyordu. Hispania'dan gelen ve M.S. 86 ile M.S. 103 yılları arasında yaşayan bir Latin şairi olan Maart'ın, kasabalı bir kadın atlet hakkında yazdığı hicivli bir şiirde de bikiniye dair emarelere rastlanıyor . Onu bikini benzeri bir kıyafet içinde anlatan şair, bu kadının yediklerini, içtiklerini ve hatta cinsel aktivitelerini de tasvir ediyor.
Martial isimli bir başka şair ise hamamda bikini benzeri bir kıyafetle dolaşan bir hayat kadınının yaşadıklarına değiniyor. İronik bir şekilde, kostümün 1940'larda ortaya çıktığı zaman nasıl gözüktüğü göz önüne alındığında, bu hicivde, gerçek doğasını gizlemeye çalışan en mütevazı bir kadın örneği olarak tasvir edilmiştir.
3. Bikini Ekranlara Taşınıyor
Çoğu insan, film yıldızlarının bikiniyi popüler hale getirdiğini biliyor. Fransız aktris ve seks sembolü Brigitte Bardot, 1953 Cannes Film Festivali sırasında fotoğraflandı ve bu da mayoların Fransa'da bir anda patlamasına neden oldu. Aslında mayo ve bikiniler o tarihlerden çok daha önce gündemdeydi. 1933 yılında Büyük Busby Berkeley müzikali Gold Diggers'da da bikinili kadınlar ön plandaydı. Üstelik bu kadınlar paralardan yapılmış, iki parçadan oluşan bikini benzeri kıyafetler giyiyorlardı. Bu kıyafetler oldukça iddialıydı o dönemlerde.
4. Savaş Bikiniyi Yeniden Hayatlara Soktu
Bugün bildiğimiz bikini, 1960'lara kadar ABD'de yaygın kabul görmemişti. Ancak bu süreç 20 yıl önce, daha mütevazı iki parçalı mayoların Amerika'da 2. Dünya Savaşı'ndan biraz yardım alarak Amerika'da plajlarına uğramasıyla başladı. 1942'de Amerika'da 16 milyondan fazla kadın ve erkeğin üniformalara ihtiyacı vardı. Bu dönemde Amerika ciddi bir kumaş kıtlığı ile karşı karşıya kalmıştı. İşte bu dönem toplumun giyim alışkanlıkları da değişmeye ve dönüşmeye başladı. Modacılar kıyafetlerin boylarını kısaltırken, hayatımıza da yepyeni bikini ve mayo modelleri girdi. Kadınların mayoları daha da kısaldı. Bu esnada, Rita Hayworth ve Ava Gardner gibi Hollywood aktrislerinin tanıtım fotoğraflarında iki parçalı mayolar yaygındı.
5.Bikininin Mucidi Louis Reard
Bikinin mucidi olarak anılan Fransız mühendis Louis Reard, 5 Temmuz 1946'da büyük lansmanını gerçekleştirdi. II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra, ABD'li bilim adamları tarafından atom bombasının test edilmeye başlandığı dönemdi. Bu ölümcül testlerin çoğu için seçilen yerse, Marshall Adası'ndaki Bikini Atolü'ydü. İşte bu isim daha sonra yaz aylarının vazgeçilmesi olan bikiniye adını da verdi.
6. Bikini Dünyasında Rekabet Kızışıyor
Reard tarih kitaplarında bir yer edinirken, aynı dönemde benzer fikirleri olan başka bir adam daha ortaya çıktı. Jacques Heim, Cannes'da mayo satan bir dükkan işleten Fransız bir moda tasarımcısıydı. Mayıs 1946'da, Reard bikini dünyasını kurmadan iki ay önce Heim, iki parçalı yeni bir yüzme kostümü tasarlamıştı. Tasarımına Fransızca'da "atom" anlamına gelen Atome adını verdi. Maddesinin en az bilinen parçacığıyla karşılaştırarak ciddiyetini vurguladı. Bu tasarımdan tam 2 hafta sonra Reard "Atome'i ikiye böldüğünü" söyleyerek oldukça iddialı bir reklama imza attı.
7. Dünya Bikiniye Hazır Değildi
İlk ortaya çıktığında bikini oldukça sert bir tepkiyle karşılaştı. Tasarım o kadar büyük bir skandal olarak görülüyordu ki, resmi lansmanı için hiçbir profesyonel model gönüllü olmadı. Reard, Casino de Paris'te çıplak bir dansçı olarak görev yapan 19 yaşındaki Micheline Bernardini'ye modellik yapması için oldukça büyük paralar ödemek zorunda kaldı. Basın toplantısndaı, Bernardini'nin göbeğinin ortaya çıkması nedeniyle gazetecilerden oldukça sert eleştiriler geldi. Bu olayın üzerine bikini Fransa, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere birçok yerde anında yasaklandı. Mayo Amerika'da da onay almayı başaramadı. 1951'deki Miss World yarışması ise onu ana akım haline getirmek için doğru adımdı.
Ancak kazanan kişi olan İsveçli Kiki Hakansson ödülünü bir bikini giyerek aldı. Bu durum dini grupları ayağa kaldırdı. Bunun üzerine bikini bu yarışmanın tarihinden geçici olarak yasaklandı.
8. Bikini Daha da Göz Önüne Taşınıyor
Bikininin ortaya çıkmasıyla kadınlar aslında derin bir nefes aldı. Daha önceleri hiç pratik olmayan kıyafetlerle denize girmek zorunda kalan kadınlar bikininin varlığıyla rahatladı.19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında yüzerken, kadının kıyafetleri aracılığıyla alçakgönüllülüğüne güçlü bir vurgu yapılırdı. Kadınlar, yün veya pazen gibi malzemelerden yapılmış, tüm vücutlarını kaplayan kıyafetleri giymek zorundaydı. Bunlar, sıcak havalarda son derece rahatsızlık veren kıyafetlerdi. Hem sıcak tutuyor hem de su emerek yüzmeyi bir işkence haline getiriyordu. Zor kuruyan bu kıyafetler kadınlar deniz keyfini ortadan kaldırıyordu.
İşte bu nedenle bikininin ortaya çıkması kadınların çok daha konforlu bir yüzüş keyfine erişmesini sağladı.
9. Günümüzde Sayılamayacak Kadar Bikini Çeşidi Var
Bikinilerin sosyal olarak kabul edilebilir olması uzun zaman aldı. İlk olarak dize kadar inen bikiniler görülmeye başlanıldı. Brezilyalı bir manken olan Rose de Primallio'nun istem dışı bir şekilde yarattığı ve çekimde göze çarpan bu kıyafet bir anda moda oldu. Glen Tororich ve onun model karısı, Brandi Perret-DuJon'un 1974 yılında New Orleans'ta bir alışveriş merkezinin büyük açılışında bu mayoyu tanıtmasıyla moda akımı gerçekten başlamış oldu. 1960'ların ortalarında Rudi Gernreich tarafından yaratılan monokiniyse bikiniye yeni bir bakış açısı kazandırdı. Materyali azaltan diğer bir versiyon ise, çoğu ülkede izin verilen mutlak sınıra maruz bırakan mikrokinilerdi. İlk olarak 1990'ların sonlarında ortaya çıkan tankinler, bikini altlarının daha fazla alanı kapamasına olanak sağladı.
Avustralyalı Aheda Zanetti tarafından, Müslüman kadınlar için plajda giymek üzere özel olarak tasarlanan burkiniler de bikiniye yepyeni bir bakış açısı getirdi. Bu farklı tasarım 2016 yılına kadar Fransa'da yasaktı
10. Bu Bikinilere Kredi Kartları Yetmez
Bazı bikini modelleri hala daha dünyanın bazı köşelerinde tartışmaya açıkken, bazı bikiniler ise pek çok insanın maddi durumunun çok ötesinde yer alıyor. 1977'de yapılan ve platinden üretilen bir bikinin değeri tam 10.000 $ 'dı. Miss World Yarışması'nda Miss United Kingdom tarafından giyilen bu bikini o zamana kadar yapılmış en pahalı bikiniydi. 2006 yılında, moda tasarımcısı Susan Rosen'in bir tasarımı ise 30 milyon dolarlık bir fiyata mal olmuştu ve tamamen kusursuz 150 karatlı elmaslardan yapılmıştı.
Bununla birlikte, her zaman "bling-kini" var. 2009 yılında moda tasarım firması Pistol Panties tarafından üretilen bu bikini tam 5.000 Swarovski kristali kaplamasını taşıyordu.