Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir tüp bebek tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri ve tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörleri açıkladı.
Tüp bebek tedavisi başlı başına zor ve stresli bir süreçtir. Kendim de bu süreci yaşamış bir doktor olarak benzer duyguları birebir yaşadım. Tüp Bebek tedavisi görmek isteyenler bilmeli ki, gebe kalamama endişesi ile yaşadığınız stress, bizzat hamile kalmanızı ve Tüp Bebek tedavisinin başarısını etkilemektedir.
Peki stresten 'bırakalım' demekle kurtulabiliyor muyuz? Tabiki hayır. Stresle başedebilmek için her insanın farklı yöntemleri olabilir, Örneğin, bilişsel davranışçı terapiler, yoga, meditasyon, mindfullness eğitimleri, NLP gibi zihinsel yöntemlerin yani sıra, psikolog ve psikiyatr desteği de kimi çiftlerimiz için faydalı olacaktır.
Bir derlemeye göre, bu tip terapilerden destek alan, 800'ün üzerinde bebek sahibi olamayan çiftin gebelik oranının, hiç bir destek almayan çiftlere göre daha fazla olduğu gözlemlenmiş. Dolayısı ile stresi azaltmaya yönelik uygulayacağınız her yöntem tüp bebek başarınızı arttıracaktır.
Tüp bebek tedavisi öncesi neler yapmalısınız?
Tüp bebek tedavisine başlanmaya karar verildiğinde yapılması gereken en önemli şey sigarayı bırakmaktır. Yalnızca bırakmakla kalmayıp sigara kullanılan ortamlarda bulunmamaya yani pasif içici olmamaya da gayret göstermek gerekmektedir.
Sağlıklı bir hamilelik için uygun bir kiloda olmak önemlidir. Aşırı kilolu ya da aşırı zayıflık durumu var ise, bu tüp bebek tedavisinde başarı şansınızı düşürebilir.
Protein, mineral ve omega3 açısından en zengin olan besin balıktır. Haftalık olarak minimum üç defa balık yemek, sağlıklı olmanız için yardımda bulunacak, dolayısıyla tedavinize fayda sağlayacaktır.
Tüp bebek tedavisi olmaya karar veren kadınlar daha önce genital bir rahatsızlık geçirmişlerse ise muhakkak doktorlarına bilgi vermeleri gerekmektedir. Farklı bir rahatsızlıktan dolayı da kullanılan ilaçlarınız var ise doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Kadınların klasik sorunlarından biri olan karın bölgesini eritmek için uygulanan tedaviler (lpg, ultrasonic yağ kırma…vb) varsa bu tedaviler ertelenmelidir. Tedavi boyunca sadece doktorunuzun önerdiği ilaçlar alınmalıdır.
Anne adaylarının tedavi öncesinde beslenmelerine özen göstermesi çok önemlidir. Yüksek protein beslenme programının (besinlerin %80'inin protein olduğu) tüp bebek başarısını arttırdığına dair pek çok çalışma vardır. Potasyum açısından zengin olan fındık, badem, balık ile C vitamini açısında zengin meyveler tedavide başarıyı arttırabilen besinlerdir. C vitamini içeren meyve ve sebzelerin günlük olarak tüketmesi önemlidir. Kivi, portakal, limon, yeşil biber, greyfurt C vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir. Ayrıca B vitaminleri, demir ve çinkodan da oldukça zengin olan kümes hayvanları, balık, kırmızı et, ve yumurta tüp bebek tedavisi süresince mümkün olduğu kadar sık tüketilmelidir.
Tüp bebek tedavisi öncesi erkeklerin yapması gerekenler
Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlerden erkeklerin, tedaviye başlamadan önce son üç ay hamam, sauna, kaplıca gibi sıcak ortamlardan kaçınması uygun olacaktır. Artmış sıcaklık sperm kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir ve sperm hareketini azaltmaktadır. Duş alırken bile suyun çok sıcak olmaması önemlidir.
Tüp bebek tedavisinden önceki 3 ay içinde yüksek ateşli bir hastalık geçirilmişse doktorunuza mutlaka bilgi verilmelisiniz. Ateşli hastalıklar erkeklerin sperm kalitesini ve hızını düşürür ve tedavinin başarı oranını etkiler. Ayrıca herhangi bir sebeple testislerde bir enfeksiyon oluşmuşsa, doktor bu konu hakkında bilgilendirilmelidir. Başka bir hastalıktan dolayı kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar (örneğin romatizma ilaçları, sedef hastalığında kullanılan ilaçlar vb) varsa tedavi öncesi mutlaka doktorunuza ilaçlar hakkında bilgi vermelisiniz. Genital bölgede Herpes yani uçuk ile ilgili bir enfeksiyon söz konusu ise bu konu da doktora iletilmelidir.
Ağır spor yapılıyorsa tedaviye başlamadan üç ay önce daha hafif bir program tercih edilmelidir. Tedaviye başlama planı öncesi mümkünse son üç ay içerisinde sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Erkekler iç çamaşırlarının rahat ve bol olanlarını tercih etmelidir. Sıkı olan iç çamaşırlarından uzak durulmalıdır. Tedavi öncesindeki en son üç gün cinsel ilişkiye girilmemesi spermin birikmesi açısından çok önemlidir. Fakat son ilişkiye girilen tarih de yedi günden fazla da olmamalıdır.
Op.Dr.Arzu İlknur Özdemir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı