Haberler
Antalya'da 4.6 büyüklüğünde deprem

Antalya'da deprem! Sarsıntının şiddeti çevre illerde de hissedildi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Süt Ürünlerini Yeterince Tüketmiyoruz

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapılan araştırmalar ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Süt, birçok canlıda olduğu gibi, insanların da doğumdan itibaren aldıkları ilk besindir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Bu bakımdan, başta çocuklar, gençler ve yetişkin kadınlar olmak üzere tüm yaş gruplarının tüketmesi gereken mucizevî bir gıdadır.

Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi maalesef gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Aradaki tüketim farkı, özellikle içme sütünde belirgin bir şekilde görülmektedir. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketiminin Türkiye'de henüz 25-26 kg civarlarında olduğunu söyledi.

Dünyada sağlık otoriteleri, yeterli ve dengeli beslenme düzeyinin yükseltilerek insan sağlığının korunmasında özel ve önemli bir yeri olduğundan, içme sütü, ve peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri tüketiminin arttırılması gerektiğine önemle dikkat çekmektedir.

Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretimi bakımından dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını söyledi.

Bu bağlamda;

· Ülkemizde süt tüketiminin artırılması amacıyla ülke genelinde büyük boyutta kampanyalar yapılarak her yaş grubundan tüketiciye ulaşılabilirlik sağlanmalı.

· Ambalajlı süt ve süt ürünlerinin, aynı zamanda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan "Kalite" ve "Gıda Güvenliği" denetimine tabi ürünler olduğu konusunda toplumun bilinçlendirilmesi sağlanmalı. Sağlıklı ve güvenli süt tüketimini teşvik edici tanıtımlar yapılmalı, reklam araçları kullanılmalı.

· Toplu tüketim yerlerinde kolalı gazlı içecekler yerine süt ürünleri bulundurulmalı ve tüketimi özendirilmeli.

· Türkiye'de süt içme alışkanlığının artırılması için çocukluk çağından başlayarak yaşam boyunca süt içme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik Okul Sütü Projesi gibi destekleyici projelere devam edilmesi sağlanmalı,

· Süt ürünleri ihracatı için destekleme yapılması

· Süt tozu ithalatının kontrol altına alınması, hususlarında etkin çalışmalar yapılması sağlanmalı.

Kaynak: Bültenler / Kadın
title