Kadınlar Mutfak'tan Seslerini Duyurdu
Diyarbakır'da daha önce oyunculuk deneyimi olmayan 9 belediye çalışanı kadın, Murathan Mungan'ın Mutfak adlı oyununu sahneye taşıdı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın çalışanları Murathan Mungan`ın Mutfak adlı oyununu sahneye taşıdı. Daha önce oyunculuk deneyimi olmayan 9 kadının sahnedeki performansı izleyici tarafından büyük beğeni topladı.
Büyükşehir Belediyesi Kadın Birimi Koordinatörü Muazzez Anık Aydın'ın girişimiyle Yönetmen Ayşe Sır'ın beş aylık bir çalışması sonucu Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kadınlar tiyatro sahnesine çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sahnelenen oyun ise Murathan Mungan'ın kadınlık hallerini anlatan Mutfak. Oyunda kadınlık durumları ve şiddet, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ülke gerçekleri görünür kılındı.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gösterilen oyunu BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, BDP Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Birsen Kaya Akat ve çok sayıda kişi izledi. Birbirinden farklı kadınların 'malzemesinin' ortak mekan olarak Mutfak'ta sergilendiği oyunda kadınlar, izleyiciye keyifli ve hüzünlü anlar yaşattı. Oyun sonunda yönetmen ve oyuncuları kutlayan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, kadın biriminin 5 aylık bir çalışma sonucunda olağanüstü performans göstererek, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. İpek, "Kadınlar isterse en büyük başarılara imza atar" diye konuştu. Kadın Birimi Sorumlusu Müzeyyen Anık Aydın'ı sahneye davet eden İpek, çalışmalarından ötürü Aydın'ı kutlayarak plaket verdi. Aydın da, "Sadece sanatla birbirimize dokunmak istedik. Sanatın sevginin olduğu yerde asla yanlış şeyler olmaz" dedi. Daha sonra sahneye gelen Kışanak da oyunculara çiçek verip kutlayarak seyircileri selamladı.
OYUN İLGİYLE İZLENDİ
Değişik işlerden ve hayatlardan gelen kadınlar, bir gün, hayatlarını ve işlerini birleştirip ortak bir mekân açma kararı alıyorlar; "işyerlerine ev yemekleri yapan küçük bir işletme sayılabilecek mütevazı bir lokanta." Hedefleri uzun vadede yaptıkları işle geçinmek. Fakat daha derinde yeni bir hayatın; eskinin yaralarını iyileştireceğini umdukları yeni bir başlangıcın peşindeler. Mutfaktaki kadınlar, tüketilmiş imkanların geçmişinden geçerek giriyorlar yani sahneye. Herkesin bir sırrı, diğerlerinden ve bizden gizlediği kabuk tutmaz bir yarası var. Rumların boşalttığı mutfak nasıl azınlıklara dair bir belleği mekanın deneyiminde ayaklandırıyorsa, her biri farklı hikayelerin içinden çıkıp gelmiş olan kadınlar da, hiçbir zaman saf bir biçimde kişisel görünmeyen; hep ülke tarihinin geniş bağlamı içinde anlam bulan hayaletleri taşıyorlar beraberlerinde.