Güneş ile Gelen Alerjiye Dikkat!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kızarıklık, şişme ve kaşıntıyla başlayan güneş alerjisinden korunun.
Son günlerde güneş yanığı ve güneş alerjisinin sıkça karıştırıldığını belirten uzmanlar, çok az güneşe maruz kalmanın bile alerjiyi tetikleyecebileceğini belirterek alerjik hastaları uyarıyor!
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, güneş alerjisinin bir tür kurdeşen (ürtiker) döküntüsü şeklinde oluştuğunu söylüyor. Ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntının ön planda olduğu, çok ağır durumlarda ise içi su toplamış lezyonlar görülebildiğini belirtiyor. Alerjik hastaların çok az güneşe maruz kalmalarında bile bu belirtiler oluşabiliyor. Güneş alerjisinin genellikle, vücudun yüz ve kol dışındaki kışın güneş görmeyen bölgelerinde geliştiğine değiniyor. Şişme, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin dakikalar içerisinde oluşabildiğinin altını çiziyor.
Güneş alerjisi güneş yanığı ile karıştırılıyor
Güneş alerjisi ve güneş yanığının genellikle karıştırıldığına değinen Prof. Dr. Yonca Tabak güneş yanığında; acıma ve yanmanın ön planda olduğu kızarıklığın, güneş alerjisinde ise şişmeyle birlikte, ciltten kabarık kızarıklığın oluştuğuna dikkat çekiyor Güneş yanığı daha uzun sürede iyileşme gösterirken, güneş alerjisi güneşten uzaklaştıktan 24 saat sonra geçebiliyor. Bu alerjinin, güneş ışığı ile şekil değiştiren cilt proteinlerine karşı bedenin verdiği bir tepki olduğu düşünülüyor. Nadir de olsa çok ağır vakalarda anafilaksi denilen tüm vücudu etkileyen döküntü, şişme ve tansiyon düşüklüğünün gözlendiği hayatı tehdit edici durum gelişebiliyor.
Tanı ve tedavisi
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, güneş alerjisi testinin değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği tepkiyle ya da doğal güneş ışığı kullanılarak alerji uzmanları ve dermatologlarca yapıldığını söylüyor. Tedavide, ağızdan alınan alerji ilaçlarının ve haricen sürülen kortizonlu kremlerin, çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletlerinin kullanıldığını da sözlerine ekliyor. Uzun süreli tedavi ise cildin kısa sürelerle ancak defalarca güneşe maruz kalması sağlanarak duyarsızlaştırılması şeklinde gelişiyor. Alerjisi olmayan kişilerin öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını, çıktıkları takdirde güneşten korunmaya yönelik en uygun kıyafetleri tercih etmelerini tavsiye ediyor.