Gbs Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Duygu kaybı ve kas güçlüğüne neden olan GBS hastalığının ne olduğu, belirtileri ve tedavisi gündemde merak ediliyor. Guillain-Barre Sendromu olarak adlandırılan bu hastalık çok nadir görünse de tehlikeli olabiliyor. Peki GBS hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
Guillain-Barre Sendromu olarak adlandırıan GBS hastalığı, belirtileri ve tedavisi gündemde merak ediliyor. GBS hastalığı önemsenmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Bir çeşit sinir hasarı olan guillain-barre hastalığı, kas güçlüğü, duygu ve reflekslerin kaybına neden olan bir rahatsızlıktır. Peki GBS hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Guillain-Barre Sendromu hakkındaki tüm detaylar haberimizde.
GBS hastalığı nedir?
GBS hastalığı, Guillain Barre Sendromu olarak adlandırılan bir çeşit sinir hasarı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. GBS hastalığı, omurgadan çıkarak vücut bölgelerine sinir iletimini sağlayan ve bu bölgelerden gelen duyuları alan sinirlerin köklerinin vücudun kendi savunma hücreleri tarafından tahrip edildiği bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Kas güçlüğü, duyu kaybı ve normal reflekslerin kaybına neden olan GBS hastalığına yakalananların yarısından fazlasında daha önceden geçirilmiş bağırsak veya akciğer enfeksiyonu görülmüştür. Yani vakaların çoğu incelendiğinde viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun hemen sonrasında hastalığa yakalandıkları belli olur. Nadir rastlanılan bir hastalık olan GBS hastalığı, her yıl yaklaşık 100.000 kişiden 1-2 kişide görülmektedir. Bütün yaş gruplarını etkileyebileceği gibi daha çok yaşla birlikte görülmek sıklığı artar.
GBS hastalığı belirtileri nelerdir?
GBS hastalığını ilk belirtileri öncelikle ayak ve bacak kaslarında bir güçsüzlük meydana gelir. Belirtilerin başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra hasta kas zayıflığı nedeniyle yürüyemez hale gelir.Görülen güçsüzlük ilk başlarda hafif olabilir fakat ilerleyen zamanlarda merdivenden çıkarken ve oturup kalkarken zorlanamaya neden olur. Solunum yollarının durumdan etkilenmesi sonucu yutkunma güçlüğü görülebilir.
-El ve parmaklarda sıkma güçlüğü
-Deriyi etkileyen duyu bozukluğu
-Kasları etkileyen hareket bozukluğu
-Yürüme güçlüğü
-El, ayak ve ağız çevresinde uyuşma
-Duygu kaybı
-Ağrı
-Kan basıncında dengesizlik
-Kalp hızı düzensizlikleri
-Kabızlık
-İdrar yapamama veya tutamama
-Görme bulanıklığı
-Solunum zorlukları
Hastalık 3 evreden oluşur;
Akut dönemi: Hastalığın belirtilerinin ve şiddetinin giderek arttığı ve genellikle 2-4 hafta arasında süren bir dönemdir. Hastalığa sahip kişilerin yaklaşık %10'unda ise 4 haftadan daha fazla süren bir akut dönem görülmektedir.
Plato dönemi: Genellikle birkaç hafta süren ve hastalığın kısmen daha iyiye gittiği bir ara dönemdir.
İyileşme dönemi: Plato döneminden sonra hasar görmüş sinir hücrelerinin iyileşmeye başlamasıyla ortaya çıkan ve 1-2 yıl kadar süren hastalığın iyileşme gösterdiği dönemdir. Bazı hastalarda bu dönem uzayabilmektedir ve bu durumlarda tam iyileşme çok fazla görülememektedir.
GBS hastalığı nasıl tedavi edilir?
Guillain barre sendromunun gözlemlenmesi durumunda tedavinin hastanede gerçekleştirilmesi gerekebilir. İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle bir an önce teşhis edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Hastada solunum sıkıntısı olması durumunda yoğun bakımda şartları altında gözetilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın nefes borusuna tüp takılır ve bu tüp vantilatör denilen suni solunum cihazına bağlanılır.
GBS hastalarının yarısı fizik tedaviye ihtiyaç duyarlar ve rehabilitasyon programlarına dahil edilirler. Hastalığın semptomlarının sebep olduğu fonksiyon kaybının önlenerek hastaların bağımsız hareket edecek hale gelmesi, günlük faaliyetlerini istedikleri düzeyde yapabilmesi, iş ve hobilerine dönüş sağlayabilmeleri açısından fizyoterapistler uygun yaşam önerileri ve düzenlemelerinde bulunarak, yardımcı cihaz kullanımı sağlayarak ve kişiye uygun egzersiz programları düzenleyerek GBS hastalarının büyük bir kısmının tamamen iyileşmesi ve geri kalan bölümünün de yardımcı cihazlarla günlük hayatlarına devam etmelerini sağlayarak tedavilerinde önemli rol almaktadırlar.