Çocukların Yüzde 74,2'si Fiziksel Aktiviteden Yoksun
Barselona’da düzenlenen “11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı”nda Sabri Ülker Vakfı iki bilimsel oturuma ev sahipliği yaptı.
Barselona'da düzenlenen "11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı"nda iki bilimsel oturuma ev sahipliği yapan Sabri Ülker Vakfı, sağlık alanında büyük bir başarıya imza atmış oldu. Konferansta, Sabri Ülker Vakfı'nın Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ilkokullarda yürüttüğü, 'Yemekte Denge Eğitim Projesi' alanında en iyi uygulama örneği olarak sunulurken, konferans ile eşzamanlı düzenlenen basın toplantısına ise Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Tanju Besler ve İngiliz Beslenme Vakfı (BNF) Beslenme Bilimi Sorumlusu Dr.Stacey Lockyer katıldı.
Toplantıda konuşan Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, vakfın toplum sağlığının geleceği için yürüttüğü projelere dikkat çekerek; " Türkiye'nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk bilimsel dijital bilgi platformu 'Bilim Bunu Konuşuyor' ile ayda 12 bin tekil kullanıcıya ulaşıyoruz. Beslenme ve sağlık alanında ulusal ve uluslararası konferanslara katılmaya devam edecek, toplumu bilimsel, doğru ve güncel bilgiyle buluşturmak ve bilinçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Tanju Besler ise Türkiye'de çocukluk çağı şişmanlığı ve 'Yemekte Denge Eğitim Projesi'nin detaylarını özetledi.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan şişmanlığın ileri yaşlarda, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Prof.Dr.Besler, Avrupa'daki her 5 çocuktan 1'inin fazla kilolu, her 3 çocuktan 1'inin de şişman olduğunu ifade etti. Prof.Dr.Besler ayrıca; "Türkiye'de 0-5 yaş arasında yüzde 21, 6-18 yaş arasında ise yüz çocuktan 22'si kilolu veya şişman. Çocukların yüzde 74,2'si fiziksel aktiviteden yoksun" diye konuştu.
Öte yandan Sabri Ülker Vakfı'nın koordine ettiği "Sağlıklı Beslenme Bilgisi için Kullanılan Kaynaklar ve Bu Kaynaklara Güven 2018" araştırması sonuçlarından ise şu sonuçlar çıktı:
*Sağlıklı beslenme konusunda herhangi bir mecradan bilgi edinen 10 kişiden 1'i duyduklarını her zaman uyguluyor.
*Her 5 kişiden biri sağlıklı beslenmenin yanı sıra sağlık konusunda genel bilgiler ve kilo verme, diyet konularını da merak ediyor.
*Sağlıklı beslenme konularında en çok bilgi alınan mecraların başında yüzde 23 ile televizyon geliyor. Bu oranı yüzde 23'lük oran ile aile, arkadaşlar, çevre izlerken, yüzde 21 ise uzman hekimden bilgi aldığını söylüyor. Sosyal medya ve internet siteleri ise yüzde 20 ile dördüncü sırada yer alıyor.
*Sağlıklı beslenme konusunda çok merak edilen konuların başında yüzde 32 ile sağlıklı beslenme yer alıyor.
Sağlık konusunda genel bilgiler ve kilo verme ve diyet konularını merak edenlerin oranı 22 olurken, besin takviyeleri konusu ise yüzde 2 ile son sırada yer alıyor.
*Sağlıklı beslenme konularında çok güven duyulan mecra sıralamasında konusunda uzman hekim yüzde 62 ile ilk sırada yer alıyor. Aile, arkadaşlar, çevre yüzde 38, sosyal medya ve internet siteleri yüzde 22 oranında kalırken, en çok bilgi alınan kaynak olan televizyon yüzde 13 ile en az güven duyulan mecra oldu.
*Sağlıklı beslenme genel başlığı altında çok merak edilen ilk üç konu ise yüzde 9 ile beslenme alışkanlığı, yüzde 6 ile sağlıklı beslenme ve yüzde 4 ile gıdaların sağlıklı olup olmadığı...