Beslenme Çantası Hazırlamanın Püf Noktaları
Çocukların okul başarısı üzerinde beslenme alışkanlıklarının oldukça etkili olduğunu söyleyen Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, beslenme çantası hazırlamanın püf noktalarını ailelerle paylaşıyor.
Keyifli geçen yaz tatilinin sonrasında erken saatlerde başlayan dersler, kantinlerden yenilen sağlıksız atıştırmalıklar ve atlanan kahvaltı öğünleri, çocukların beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Çocukların besin gereksinimlerinin doğru karşılanması, fiziksel gelişimleri kadar akademik başarı ve zihinsel gelişimleri için de büyük önem taşıyor. Büyüme ve gelişme çağında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Çocuk Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, beslenme çantasının sağlıklı besinlerle hazırlanması gerektiğinin altını çiziyor.
Öğrenme süreçlerinde doğru beslenme ve kahvaltı öğünü oldukça önemli
Sağlıklı beslenmenin öğrenme sürecini doğrudan etkilediğini belirten Prof. Dr. Garipağaoğlu, günün en önemli öğünü olan kahvaltının birçok okul çocuğu tarafından atlandığını, kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki algılama ve dikkat sürelerinin kısa olduğunu, öğrenmede güçlük çektiklerini, bazılarında da baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların olduğunu ifade etti. Dr. Garipağaoğlu, tüm bu olumsuz durumları önlemek ve büyüme-gelişmeyi desteklemek için okul çocuklarının öncelikle evlerinde kahvaltı yapmalarını, bu mümkün değilse okulda tüketmek üzere içinde uygun çeşit ve miktarda seçilen doğru besinlerin yer aldığı bir beslenme çantasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Beslenme çantalarının olmazsa olmazı: Peynir
Beslenme çantasında taze, doğal, katkısız, mevsimine uygun, kolay taşınılabilir, ekonomik, besleyici değeri yüksek olan besinlerin yer alması, buna karşın şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek, boyalı, katkılı, hazır, besleyici değeri düşük yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekiyor.
Kalsiyum ve kaliteli protein bakımından zengin olan peynirin, çocukların kemik ve kas gelişimini desteklediğini belirten Garipağaoğlu, farklı türdeki peynirlerle hazırlanan sandviçlerin, elma, mandalina gibi taze meyveler ya da salatalık, havuç, domates gibi sebzelerle birlikte okul çantalarında bulunmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Çocuklara, az tuzlu Burgu peynirli sandviç, 3-4 adet Topi peynir ve ev yapımı Sürmeli peynirli fırın böreği gibi severek tüketebilecekleri seçenekler hazırlanabilir.
Prof. Dr. Garipağaoğlu, enerji ve besin değeri yüksek olan fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ile kuru kayısı, incir, üzüm gibi besinlerin de okul çantasında yer almasının yararlı olduğunu belirtti.