Haberler

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl giderilir sorusu, son günlerde ebeveynler tarafından en çok aranan sorular arasında yer alıyor. D vitamini, bebeklerin kemik yapılarının normal ve tam olarak gelişmesi açısından önemlidir. Hamilelik döneminde annede D vitamini depoları yeterli değilse, bu durum bebeği de etkiler ve bebekte D vitamini eksikliği görülme riski artar. Hal böyle olunca bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl giderilir sorusu oldukça önem kazanıyor. Bebekler için önemli olan D vitamini eksikliği nasıl giderilir, D vitamini eksikliği bebeklerde nasıl anlaşılır, tüm bu soruların cevaplarını sizler için açıkladık…

Bebeklerde D vitamini eksikliği 2 aylıktan itibaren ortaya çıkar. Özellikle yalnızca anne sütü alan bebeklerde D vitamini eksikliği daha sık görülmektedir. Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl giderilir sorumuza dönecek olursak konu ciddi ancak korkulacak bir şey yok, sorunuzun çözümü oldukça kolay… Hamilelik döneminde annede D vitamini yeteri kadar depolanamadıysa,  doğumdan sonra yeterli düzeyde D vitamini alınmalı ve güneşe maruz kalınmalıdır. Peki, bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Bu sorunun cevabı ise bebeğinizde fark ettiğiniz bir takım kemik şekil bozuklukları ve bazı hareketlerinde zorluk çektiğini görmenizdir.  Bebeklerde D vitamini eksikliği giderilmediği takdirde raşitizm denilen D vitamini eksikliği bulguları ortaya çıkar. Uygun miktarda tüketilen D vitamini, bebeklerde kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Sıkça sorulan D vitamini eksikliği nasıl giderilir, D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır, raşitizm, D vitamini eksikliği bebeğinizin uykusunu kaçırır mı, sütüm bebeğimin ihtiyacı olan vitaminleri karşılıyor mu sorularını detaylıca ele alalım;

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Kafatası yumuşaklığına dikkat

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır denilince değerlendirmemiz gereken bulgulardan biri kafatası yumuşaklığıdır. Yeni doğan bebeklerin rahimden rahat çıkabilmesi için kafatasları yumuşak ve esnektir. Ancak D vitamini eksikliği kafataslarının katılaşma sürecini yavaşlatacağından, bebeğinizin kafatası derisine dokunduğunuz zaman yumuşaklık hissedersiniz. Bu da bebeğinizin D vitamini eksikliğin beyin hasarı ve kafatası oluşumunun eksik olması gibi sonuçlar doğurur.

Kemiklerde şekil bozukluğu – Raşitizm

Bebeklerde D vitamini eksikliği raşitizm denilen kemik hastalığına sebep olur ve gelişiminde gerilik görülür. Göğüs kafesinde, ayak şeklinde ve omurgasında eğrilikler görüyorsanız, bebeğinizin D vitamini eksikliğinden kaynaklı kemiklerinde şekil bozukluğu oluşmaya başlamış demektir.

Bebeğiniz emekleme ve oturma yetilerinde problem yaşıyor; başını dik tutmasında zorluk, el ve ayaklarında şişlik gözlemliyorsanız doktorunuza gitmenizde fayda var.

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl giderilir?

Bebeklerde D vitamini eksikliği görüldüğünde doktorunuz eğer uygun görüyorsa D vitamini damlası önerir. Bunun dışında günde en az 10-15 dakika süreyle bebeğinizin kol ve bacaklarını, gün ortasına yakın saatlerde güneş ışınlarından yararlandırmanız yine doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Bebeklerde D vitamini eksikliği bu tedavi sürecinin düzenli ilerlemesi durumunda giderilecektir.

D vitamini eksikliği bebeğinizin uykusunu kaçırır mı?

Uyku, bebeğinizin gelişiminde en önemli fizyolojik ihtiyaçtır. Bebeklerin büyüme hormonları derin uykusunda salgılanır ancak bebeğinizin uyku problemi varsa bu hormon yeterince salgılanamaz ve gelişimini olumsuz yönde etkiler. Uyku problemi bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır sorusuna cevap olabilir.

D vitamini eksikliği ve demir eksikliği bulunan bebeklerde uyku düzeni bozulur. Bu durum zeka geriliğine sebebiyet verir. Ebeveynler,  bebeklerinin uyku düzenini titizlikle takip etmeli ve uyku sorunu yaşadığını gözlemledikleri an bebeğin kan değerlerine baktırmaları gerekir.

Sütüm bebeğimin ihtiyacı olan bütün vitaminleri karşılıyor mu?

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl giderilir, bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır sorularının yanı sıra bilinmesi gereken önemli bir konu da annelerin bebeklerde D vitamini eksikliği yaşanmasına istemeden sebep oldukları düşüncelerdir. Yalnızca anne sütü ya da yalnızca bebek mamaları bebeğinizin vitamin ihtiyacını karşılamaz. D vitamini anne sütünün 1 litresinde yani 4 su bardağı anne sütünde 12-60 IU miktarında bulunur. Bu miktar bebekte günlük 400 IU olduğundan, anne sütü bebeğinizin D vitamini ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu yüzden Güneş ışınları ve dışarıdan D vitamini takviyesi şarttır.

Kaynak: Pembenar / Kadın
title
Close