Virüs Salgınına Dikkat
Aynı yıl içinde geçirilen soğuk algınlıklarının birbirinden farklı virüs mikropları olduğunu belirten uzmanlar, gripten korunmanın yollarını anlatıyor
Prof. Dr. Serhat Ünal : "Hastalar 'yine grip oldum' diye doktora gidiyorlar. Ancak, bir defa grip olursanız, aynı yıl içinde ikinci defa hastalığa yakalanmazsınız. Ağır seyreden nezle, griple karıştırılmaktadır" Havaların yeniden soğuması ile birlikte grip belirtileri ile hastaneye başvuranların sayısında önemli bir artış yaşandığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, "Bundan önce yaşananlar öncü grip vakalarıydı. Şu anda tam grip mevsimi. Virüsten korunmak için bağışıklığınızı yüksek tutun" uyarısında bulundu.
Nezle ile grip karıştırılıyor
Hastaların aynı sene içinde birkaç defa grip olmaktan şikayet ettiğini ancak tekrar tekrar grip olunmayacağını ifade eden Prof. Dr. Ünal, "Tekrar denilenlerin çoğu nezledir ama grip zannediliyordur. Nezle de ağır yaşanabilir. Ani burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı, boğazda gıcık oluşması, öksürük, koku ve tat duyumunun azalması, gözlerde kızarma, sulanma ve yanma nezle belirtileri arasındadır. Ateş genellikle normaldir'ama bazı kişilerde hafif yükselebilir. Birçok hastada yorgunluk, keyifsizlik, bitkinlik hali görülür. Baş ağrısı olabilir. Birkaç gün süren belirtiler bir hafta içinde kaybolur. Gripte bütün bu belirtiler daha ağır yaşanır" dedi.
Gribin 3-4 türü var
Gribin bir yıl içinde salgın yapabilecek en fazla 3-4 türü bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Bunların hepsine birden peş peşe yakalanma şansın çok fazla değil. Şu anda Türkiye'de dolanan virüsün tipi H3N2. Şu anda hastanelere başvuranların büyük bir bölümü bu virüsle enfektedir. H3N2'yi bir defa geçirdikten sonra bir daha yakalanma ihtimali çok zayıftır. Şu anda grip olan kişiler ya daha önce ağır bir nezle geçirmiştir ya da şimdi geçiriyordur" dedi.
Aşı önlüyor
Aşının içinde bu yıl grip yapabilecek bütün virüslerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, aşı olanların bu virüslerle karşılaştıklarında hasta olmayacaklarını söyledi. Sigara içenler daha yatkın Prof. Dr. Serhat Ünal, sigara içen kişilerin bağışıklık sistemlerinin düşük olduğunu ve daha sık hastalandıklarını söyleyerek, "sigara içenlerin akciğerleri hasarlı olduğu için en basit enfeksiyonda ağır hasta olabiliyorlar. Sigara dumanı grip ve nezle için risk faktörüdür. Sigara içilen ortamlarda bulunanlar da içenler kadar risk altındadır" dedi.
Virüs kapalı ortamda yayılıyor
Aralık, Ocak aylarının grip mevsimi olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, "Gripten korunmak için kapalı ortamlara girmeyin. Toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız, evinize veya işinize ulaştığınızda mutlaka ellerinizi yıkayın" dedi.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ