Aşırı Terliyorsanız Dikkat! Nedeni...
İç kanama vücutta meydana gelen bir kanamadır. İç kanama teşhis edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. İç kanama nedir, iç kanama belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte iç kanama belirtileri ve iç kanama nedir sorularının cevapları…
İç kanama vücudunuzda meydana gelen kanamadır. Vücudunuzun dışına zarar veren bir yaralanmayı görmek kolaydır. Cildinizde bir kesik veya yırtık genellikle kanar. Vücudunuzda ne tarafın yaralandığını görebilirsiniz. Ancak iç kanamada durum aynı değildir. Bununla birlikte iç kanama görmek ya da teşhis etmek kadar kolay değildir. Dahili olarak kanama genellikle travma veya yaralanma sonucu olur. Daha az belirgin nedenler de iç kanamaya neden olabilir. Bunlar gastrit, organ hasarı veya kanama bozukluğunu içerir .
İç kanama meydana geldiğinde, tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır. Bazı durumlarda, kanama yaşamı tehdit eden bir durumun işareti olabilir ve acil tıbbı yardım almayı gerektirebilir.
Siz ya da tanıdığınız herhangi biri aşağıda verdiğimiz belirtileri yaşıyorsa iç kanamadan şüphelenebilirsiniz.
İç kanama belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
İç kanama belirtileri nelerdir?
1- Baş dönmesi
2- Ciddi zayıflık
3- Bayılmak
4- Düşük kan basıncı
5- Akut görsel problemler
6- Uyuşma
7- Vücudun bir tarafında zayıflık
8- Şiddetli baş ağrısı
9- Şiddetli karın ağrısı
10- Nefes darlığı
11- Göğüs ağrısı
12- Mide bulantısı
13- Kusma
14- İshal
Buna ek olarak iç kanama belirtileri kanlı dışkı ve kusmuk şeklinde de meydana gelebilir. Bazen, kanama karın içindeki iç organların arkasındaysa, göbeğinizin etrafında veya karnınızın kenarlarında morarma olabilir.
Diğer iç kanama vakaları daha az şiddetli olabilir, ancak belirtileri fark ettiğiniz anda doktorunuzu görmeniz önemlidir.
İç kanama nedenleri nelerdir?
Bazen iç kanamaya neden olan şeyin tanımlanması kolaydır. Bir kazaya karışmış veya yeni bir yaralanma geçirdiyseniz iç kanama bu durumların sonucu olarak meydana gelebilmektedir.
Aynı şekilde, mide iltihabı gibi iç kanamaya yol açabilecek bir durumun teşhisi konulduysa, nedeni teşhis etmek kolay olabilir.
Bununla birlikte, her iç kanama vakası çok net değildir. Bir iç kanamanın kaynağını bulmak biraz zaman alabilir ve kapsamlı bir fizik muayene gerektirebilir.
İç kanamada travma dışı meydana gelebilecek olan nedenler,
Kan damarı hasarı: Bir yaralanma iç kanama meydana gelebilir.
Kanın pıhtılaşmaması: Vücudunuz kesilir ya da yaralanırsa herhangi bir kanamayı durduracak proteinler üretir. Vücudunuz yeterince pıhtılaşma faktörleri yapmazsa,iç kanamanın meydana gelebilmesi normaldir.
Bazı ilaçlar: birtakım kan ilaçları, pıhtılaşmayı önleyebilir ve yaralandıysanız veya kaza geçirirseniz ciddi kanamalara yol açabilir. Aspirini de içeren bazı reçetesiz ilaçlar iç kanamaya sebep olabilir.
Kronik yüksek tansiyon: Yüksek tansiyon, kan damarı duvarlarını zayıflatır. Zayıf duvarlar, parçalanabilen ve kanayan anevrizmalar oluşturabilir.
Kalıtsal kanama bozuklukları: Hemofili, kanınızın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasını engelleyen genetik bir durumdur. Doğru tedavi edilmezse küçük bir yaralanma ağır iç kanamaya neden olabilir.
Gastrointestinal (GI) nedenleri: Karın veya karnınızdaki kanama birkaç GI durumundan kaynaklanabilir. Bunlar kolon polipleri, kolit, Crohn hastalığı, gastroenterit, özofajit, peptik ülserler ve daha fazlasını içerir.
Yaşam tarzı faktörleri: Alkol, sigara ve yasadışı uyuşturucular iç kanama meydana gelmesine neden olabilir.
Göğüs, karın veya uyluk gibi önemli miktarda kanın kaybedilebileceği yerlerde, bazı iç kanama vakalarında şok etkileri yaşamak mümkündür.
Tüm vücudunuza yetecek kadar kan olmadığında şok belirtileri meydana gelebilmektedir.
İç kanamada meydana gelen şok belirtileri şu şekildedir,
Hızlı kalp atımı
Düşük kan basıncı
Terli cilt
Uykulu halveya stupordaki artışlar dahil olmak üzere genel uyanıklıktaki değişiklikler
Genel zayıflık
Diğer altta yatan koşulların varlığı, doktorların bir yerde kan kaybettiğinizi fark etmelerine yardımcı olabilir.
Örneğin, anemi genellikle yavaş ve kronik bir iç kanama ile ilişkilidir. Yorgunluğa, halsizliğe ve nefes darlığına neden olabilir. İç kanaması olan bazı kişiler de sürekli kan kaybı nedeniyle düşük tansiyona sahiptir. Bu ortostatik hipotansiyon olarak bilinir. Ortak belirtiler, ayakta durduğunuzda baş dönmesi veya baş dönmesi hissi içerir.
İç kanamaya neden olan diğer durumlar,
Travma: Araba kazaları, düşmeler, fiziksel saldırılar ve üzerinize ağır bir cisim düşmesi, vücudunuzun organlarına, kan damarlarına ve kemiklerine zarar vermenin yollarının örnekleridir. Bu şekilde vücudunuzun herhangi bir yerinde kesik meydana gelmeden iç kanama yaşayabilirsiniz.
Anevrizmalar: Zayıf kan damarı duvarları şişebilir ve kan hücresi oluşturabilir. Birçok anevrizma semptomlara neden olmaz, ancak ani bir anevrizma yaşamı tehdit eder.
Kırık kemikler: Kırılmış kemikler endişelenecek bir şey değildir, ancak vücudunuzun en büyük kemiklerini, örneğin femurunu kırmak önemli iç kanamalara neden olabilir.
Dış gebelik: Bir rahim dışında gebelik fetusun büyüdükçe iç kanamaya neden olabilir. Durum hayatı tehdit edici olabilir.
Cerrahi: Bir cerrah, bir ameliyatı tamamlamadan önce, tüm kanamanın durduğundan emin olurlar. Herhangi bir durumda, kesi kapatıldıktan sonra bile kanama devam edebilir. Bazı durumlarda, bu kanama şiddetli olabilir.
Nedeni ne olursa olsun, tıbbi yardım almanız önemlidir. Nedeni tanımlanmamış ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, küçük iç kanamalar hızla ciddileşebilir.
İç kanama tedavisi
İç kanama yakalanır, teşhis edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse, ciddi bir probleme neden olmaz. iç kanama birçok insanda tam iyileşmeye yapabilir. Gelecekteki bir kanamayı önlemek için ek tedaviler gerekebilir, ancak vücutta birkaç kalıcı etki kalacaktır.
Ancak, iç kanama hızlı bir şekilde yakalanıp tedavi edilmezse, kalıcı etkilerle karşılaşabilirsiniz. Beyindeki kanama, felç veya uzun süreli beyin hasarına neden olabilir. Belirli davranışları ve etkinlikleri yeniden öğrenmek için fiziksel, mesleki ve konuşma terapisine ihtiyacınız olabilir. Bu tedaviler ayrıca gelecekteki gözyaşlarının veya kan damarlarının zarar görmesini engelleyebilir.
Kanamaya yol açan herhangi bir davranış veya risk faktörünü ele almazsanız, görünüm daha az olumludur. Örneğin, alkol bağımlılığını ortadan kaldırmazsanız, alkolizmden kaynaklanan bir gastrointestinal kanama olabilir.