Haberler

Anne Sütü Almayan Bebeklerin Ek Gıdaya Geçişi Daha Zor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Aslan, bebeklerde ek gıdaya geçiş süreciyle ilgili önemli ipuçları verdi. Anne sütü alan bebeklerin ek gıdaya geçişinin daha kolay olduğunu belirterek hangi meyve ve sebzelerin hangi dönemde verilebileceğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Kilo alımı iyiyse bebeğin 6. aya dek ek gıdalara ihtiyacı olmadığını ifade eden Dr. Erkan Aslan, şu bilgileri verdi: "Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek gıdaya geçmeden önce bebeğiniz destekli de olsa oturabiliyor olmalıdır. Bebeklerin yatırılarak beslenmesi boğulmaya neden olabilir ve tehlikelidir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde yemekleri ağzında çevirebiliyor ve diliyle geriye doğru itebiliyor olmalıdır."

Anne sütü almayan bebeğin ek besinlere geçişinin daha zor olduğunu belirten Aslan, "Çünkü annenin yediği besinlere bağlı olarak sütün tadı da değişir. Örneğin; anne sarımsaklı gıda yiyince süte de sarımsak tadı geçer, bebek de sarımsak tadına alışmış olur. Bundan dolayı anne sütü almayan bebeklerin ek besinlere geçişi daha zor olmaktadır" dedi.

Ek gıdaya sebze ile başlamak daha faydalı

Birçok bebeğin, meyvelerin şekerli, tatlı, leziz tadından sonra sebze çorbalarının tatsız tuzsuz tadına alışmakta ciddi zorluk çektiğinin altını çizen Aslan, "Bundan dolayı önce sebze ve yoğurt ile başlanıp, sonra meyvelere dönüş yapmak daha uygun bir seçenek olabilir. Bebeğinize vermeye başlayacağınız ilk meyve ve sebzeler sindirimi en kolay olan, alerjik reaksiyon riski taşımayan ve mevsimine uygun meyve ile sebzeler olmalı. Bebeğinize ilk olarak sebzeyle deneme yapmaya başlamanız daha uygun olur."

Hangi ek gıda ne zaman verilmeli?

Bebeklere, 5. ve 6. aydan itibaren ek gıda verilmeye başlanmasının uygun olduğunu söyleyen Dr. Erkan Aslan, ek gıdaların zamanlamaları konusunda da şu tavsiyelerde bulundu:

Sebzeler ve sebze çorbaları: "Sebzelere 5. aydan itibaren başlanabilir. Sebzelerde vitamin, karbonhidrat ve bağırsakları çalıştıran lifler bulunur. Mevsime uygun sebze seçmeye özen gösterin. Sebzeyi içme suyu ile tam olarak yumuşayana kadar mümkünse buharda pişirin. Bebeğinize vereceğiniz ek gıdayı her gün taze hazırlayın.

Patlıcanın ise bebek için hiçbir besleyici değeri olmayıp içinde nikotin bulunduğundan bebek beslenmesinde pek yeri yoktur.  Domates alerjiye neden olabileceğinde 7–8 aydan önce önerilmez. Lahana, pırasa, soğan ve sarımsak da sindirimleri zor olduğundan ve gaz yapabileceğinden 8 - 9 aya kadar önerilmez.

Meyveler: Meyvelere 5. aydan itibaren başlanabilir. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra cam rendede püre haline getirilir. 2-3 gün suyu, sonrasında ise püresi verilir. Bebek ilk meyveye alıştıktan sonra diğer meyveye geçilir. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, nektarin, kayısı, üzüm, erik, şeftali uygundur.

Muhallebi: Bebeklerin ilk 6 aydan sonra tahıla da ihtiyacı vardır. Besleyici değeri zayıf mısır ya da rafine pirinç unundan yapılmış muhallebi yerine, tam yulaf unundan muhallebi daha iyi bir seçenektir. Yulaf rahatlıkla bebeğinize vereceğiniz ilk besin olabilir. Bebeğinize alerji yapma riski en düşük yiyeceklerden biridir. Lif açısından çok zengindir. Kalsiyum, protein ve B vitamini içerir.

Yoğurt: Beslenmeye en erken 5. aydan sonra girmelidir. Mümkünse ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için tam yağlı pastörize süt kullanın. Bazı bebekler ev yoğurdunu sevmediği için içine mevsim meyvelerinden özellikle elma ve şeftali katılabilir ama çilek veya böğürtlen gibi meyveler ciddi alerji yapabileceği için 7–8. aydan önce tavsiye edilmez."

Kaynak: Pembenar / Kadın
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

title