Haberler

Akupunktur Nedir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tamamlayıcı tıp yöntemleri ve özellikle akupunktur ile ilgili Gizem Aydoğan sordu Dr. Demet Erdoğan yanıtladı.

PembeNar Özel Röportaj - Gizem Aydoğan

Merhabalar. Öncelikle Dr. Demet Erdoğan kimdir? Sizi biraz tanıyalım mı?

1985'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum.1995 de Akupunktur Sertifikası aldım. 2001'de Beijing University of Chinese Medicine'de Akupunktur, Moxibusyon ve TCM eğitimi aldım. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesinde Akupunktur Kurslarında eğitim görevlisi olarak bulundum. 2007 yılından itibaren "Bilimsel Akupunktur ve Regülasyon Derneği" Başkanlığı ile görevliyim. 2004 yılında kurulan "Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği' nin genel sekreterliğini yürütmekteyim. 2006'da Nöralterapi Uzmanı oldum ve ardından BNR, IGNH ve IFMANT eğitmeni oldum. 2013'de Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fitoterapi Yüksek lisans programını tamamladım. Ozonterapi, Manuelterapi ve Kinesioloji eğitimleri aldım. BARNAT (Bilimsel Nöralterapi ve Tamamlayıcı tıp Dergisi) nin editörü ve Sorumlu yazı işleri müdürüyüm. Halen Yeditepe üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Aabilim dalında Doktora öğrencisiyim.

Tamamlayıcı tıp nedir? Hangi yöntemleri içerir?

"Geleneksel  ve tamamlayıcı tıp"  fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan  bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Batı tıbbını destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir." Ayrıca bu yöntemler birbirlerini tamamlarlar.

Usulsüz ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2014 tarihinde bu yöntemlerle ilgili yönetmelik  resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre bakanlık tarafından 14 dalda yalnızca hekimlere ve sadece kendi alanında uygulama yapmak üzere diş hekimlerine yetki verilmiştir.

Ben günlük uygulamalarımda Akupunktur, Fitoterapi,, Nöralterapi, Ozon tedavisi,  Manuel terapi uyguluyorum.

Bütüncül Yaklaşım nedir?

Bir insana bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak bakarak değerlendirmek ve tanı koymak ve tedavide buna uygun yöntem ile başlamak esastır.

Bu yaklaşımda hasta pasif değil aktif olmalıdır, tedavinin bir parçası ona aittir.

•    Doğru beslenme

•    Egzersiz

•    Kendini takip

•    Zamanı planlama(çalışma-dinlenme-spor-beslenme saatleri ayarlanmalı)

•    Çevresel koşullarını iyileştirme ( örneğin; yatak odasındaki her türlü elektrikli cihaz, bilgisayar ve telefonların çıkartılması) gibi şeyler hastanın yapması gerekenler listesindedir.

Nöralterapi nedir?

Nöralterapi modern bir regülasyon tedavisidir. Modern tıp ile doğal tamamlayıcı tedaviler arasında bir köprü oluşturur. Kullanılan lokal anestezik ve uygulama teknikleri ile modern tıp ile yakın dururken, tanı ve tedavide bütünsel bakış açısı ile de bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. "Nöralterapi" deyimi, iyileşme elde etmek için vegetatif sinir sistemi üzerine etki etmek veya uyarmak anlamında kullanılmaktadır ve etki mekanizması da bu sistem üzerinden açıklanmaktadır.

Vegetatif (Otonom) sinir sistemi vücudumuzda çok geniş bir elektriksel ağ yapısı (network) içindedir. Bu sistem birbirinden farklı ancak birbiri ile uyumlu çalışan sempatik ve parasempatik sistem adı verilen iki farklı bölümden oluşur.

Uygulandığı  bölgeden  başlayan uyarı vücudu ağ gibi saran otonom   sinir sistemi aracılığıyla çok uzaktaki bir refleks  alanda da aynı anda iyileşmeyi başlatır hem de birkaç saniye içinde. Uyguladığımız anestezik maddenin vücutta kalma süresi 20 dakikadır, ve bir  ilaç  damar içine uygulansa  bile etkisinin görülme  süresi  dakikalar sürer. Öyleyse bu etki  ilacın etkisi olamaz birkaç saniye da  başlayan ve   kalıcı  bir iyileşmeye neden  olan   otonom  sinir sisteminin  regüle olması ve organların sağlıklı bir  şekilde   çalışmaya  başlamasıdır.

Nöral terapi Avrupa'da ağrı tedavi merkezlerinde çok sık kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca vücutta biriken toksinlerin atılmasında da çok önemli rol oynar. Detoks programlarında mutlaka uygulanmalıdır.

Uygulama alanları: Ağrı tedavisi, Migren ve diğer  başağrıları,, Boyun, Sırt  ve  Bel ağrıları, Trigeminal nevralji, Yüz  felci, Alerji, Sinüzit, Kronik tonsillit, Fibromyalji, Kronik kabızlık, Çeşitli  kas ağrıları, Detoksikasyon

Ozon tedavisi nedir?

Ozon oksijenin yüksek enerji ile 3 atomlu moleküle çevrilmiş hali olup stabilitesi düşük bir moleküldür. Medikal kullanım amaçlı Ozon özel jeneratörler aracılığı ile Medikal oksijenden elde edilir. Medikal ozon daima saf ozon ve saf oksijen karışımı şeklinde kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak ozon konsantrasyonu 1 ve 100 ugr/ml.(% 0.05-5) arasındadır. Ozon terapi konusunda eğitimli Hekim hastanın durumuna ve tıbbi endikasyonuna göre dozu ayarlar.

Ozon Tedavi Endikasyonları: Arteriel dolaşım bozuklukları, Bağışıklık sistemi dengesizlikleri ve bozukluklarında, Romatizmal hastalıklar, Kronik enflamatuar hastalıklar ( Ülseratif kolit, Crohn hast…), Eksternal Ülserler ve cilt yaraları (Ör: Diabetik ayak,yanıklar,dekübit ülserleri vs), Kronik Yorgunluk Sendromu, Ağrı tedavisi, Kemoterapi ye destek olarak yan etkilerini azaltmak ve immun sistem modulasyonu amacı ile, Geriatri, Antiaging

Manuel terapi nedir?

Vücudun kemik, eklem ve kas yapısının elle düzeltilmesi, gevşetilmesi veya güçlendirilmesi yoluyla ağrı ve fonksiyonel hareket bozukluklarının tedavisi yöntemidir.

Akupunktur nedir? Nasıl etki eder? Kaç çeşidi var? Kökeni neresidir?

Akupunktur Çinliler tarafından geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Latince "Akus" batırmak ve "Punktura" nokta anlamına gelen iki kelimeden oluşur.

Vücut akupunkturu ve MikroSistemAkuPunkturu(MAPS) olarak 2'ye ayrılır.

Akupunktur hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Başlıca 3 başlık altında toplanabilir:

1.    Çeşitli hastalıkların tedavisi ( kabızlık, idrar şikayetleri, yorgunluk, kulak çınlaması, başdönmesi gibi fonksiyonel hastalıklar…)

2.    Analjezi-anestezi ( migren ve diğer başağrıları, omurga ağrıları, eklem ağrıları, enflamatuar hastalıklar)

3.    Alışkanlık tedavisi ( sigara ve kötü beslenme alışkanlıkları)

Akupunktur nasıl uygulanır? Bir seans ne kadar sürer ve kaç seans uygulanır?

Akupunktur tedavisinde vücudun çeşitli bölümleri kullanılır. Birçok hastalığa ilişkin en çok uyarı noktasının bulunduğu alanlar ise kollar, bacaklar, sırt, karın ve kulaklardır.

İnsan vücudundaki belirli akupunktur noktalarına iğneler sayesinde yapılan uyarılarla organizmanın hemen her yerine ulaşabilecek bilgiler iletilmektedir. Bu iletişim, akupunktur noktasını oluşturan hücrelerden lokal hücresel uyarıların sinir terminallerine ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de bu uyaranı gerekli organlara ulaştırır ve ilgili organ ve uzuvlardaki fonksiyon bozuklukları düzelir.

Vücudumuzun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir. Vücudumuzda bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktalarına "akupunktur noktaları" denir. Bu noktalar uyarılarak enerji dolaşımı normale döndürülür ve hastalık hali ortadan kaldırılır. Böylece organizma kendi olanaklarıyla hastalığın ortadan kalkmasını sağlar. Hastalığın belirtilerine değil, nedenine yönelik bir tedavi metodudur.

Her bir tedaviye seans denir. Bir seans 15-30 dakika arasındadır. Seanslar hastanın ve hastalığın durumuna göre haftada 2-3 kez veya haftada 1 kez olarak uygulanır. Seans sayısıda hastaya ve hastalığın durumuna göre değişir.

Akupunkturu kimler yaptırabilir? Kimler yaptıramaz?

Akupunktur herkese uygulanabilir ve doğru endikasyon( teşhis)  konulursa da herkese iyi gelir. Ancak genelleme yapmak gerekirse %10-20 kadar insana etkili olmayabilir. Buna 5-8 seans'lık bir tedaviden sonra karar verilebilir ve tedavi sonlandırılır. Hastanın yaşına, cinsiyetine, tıbbi koşullarına göre seans sayıları farklı olabilir. Ama her hastalığa uygulanmaz, bunu doktorunuz size anlatacaktır.

Akupunktur çocuklara uygulanır mı? Lazer akupunktur nedir? Nasıl uygulanır?

Evet uygulanır. İğneyi tolere edemeyecek yaşta olanlara laser akupunktur uygulanır.

Yani noktalara laser ışını tutulur.  Çocuklar dışında kanama bozukluğu olan ve iğne batırılması sakıncalı olan hastalarda da laser ile tedavi yapılabilir.

Akupunktur iğnesi nasıl bir iğne? Akupunktur acılı bir yöntem mi?

Çok ince iğnelerdir, acı yaratmazlar. Günümüzde yaygın olarak çelik iğneler kullanılmasına rağmen altın ve gümüş iğneler de kullanılır. Her hasta için her seansta yeni steril iğneler açılır ve kullanıldıktan sonra atılır.

Akupunktur öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Çok aç ve çok tok olunmamalı ve seansa yakın saatlerde ağır spor yapılmamalı.

Akupunktur ile zayıflamak mümkün mü?

Evet. Bilindiği gibi akupunktur alışkanlık tedavilerinde kullanılır. Kilo verme de beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile mümkün olduğuna göre, bu yeni alışkanlıkların edinilmesi sırasında, akupunktur hastaya çok büyük kolaylıklar sağlar.

•    İştahı düzenler ve yemeklere saldırma güdüsünü ortadan kaldırır.

•    Mide asiditesi kontrol altına alınarak, mide kazınması, yanması gibi sorunlar engellenir.

•    Düşük kalorili beslenmeden dolayı yaşanabilecek halsizlik önlenir.

•    Metabolizma hızını düzenler. Akupunkturla tedavi gören hasta, kendi kendine yaptığı diyetlerden daha kolay kilo vermeyi başarır.

•    Akupunktur tedavisi sırasında, vücutta serotonin ve endorfin seviyeleri artmaktadır. Bu hormonlar diyet yapan kişiye huzur verir, sedasyon sağlar. Böylece diyet yapan kişi, eski yemek yeme zevkinin kısıtlanmasından dolayı huzursuzluk ve tedirginlik yaşamaz.  Hastanın uzun süre diyete dayanabilmesinin nedeni, akupunkturun yarattığı sedatif ve trankilizan etkiden dolayıdır. Ayrıca hasta kilolarının eridiğini gördükçe daha çok motive olup, bu işe dört elle sarılmaktadır.

Sigarayı bırakmak mümkün mü?

Tabii mümkün;

•    Önce sigara bırakmak için belirli bir gün belirleyin,

•    Bunu çevrenizdekilere ilan edin.

•    Tedaviye başlamadan önce en az 12 saat sigara içmeyin ve öyle tedaviye gelin. Çünkü böylece vücut nikotin açlığı yaşarken muayene edilirse saptanan bulgulara göre tedaviye başlanacaktır.

Bağımlılık çok yönlü bir olaydır ve tedavisi çok yönlü düşünülmelidir. Bu nedenle ben akupunktur yanında diğer Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerini de beraber kullanıyorum. Akupunktur nikotinsiz kalmış olan vücudun yaşadığı belirtileri baskılar ve sedasyon etkisiyle zor geçirilen ilk hafta içinde kişiyi  rahatlatır ve devamında sigarasız bir hayata hazırlar. Nöralterapi nikotin'in detoks edilmesi yani hızlı bir şekilde atılması ve vücudun regülasyonunu sağlar. Homeopatik solüsyonlar yine detoksifikasyon için önemlidir. SOE ( singlet oxygene therapy ) sigara nedeniyle oksijensiz kalmış dokuların oksijenasyonunu sağlar.

Manyetik Alan Terapisi ise vücudun ihtiyacı olan frekanslarda  Manyetik Alan yaratarak yine regülasyona katkı sağlar. Detoksifikasyon sağlanmış bir vücudun ilerleyen zaman içinde nikotin isteği olmaz. Yine sigara bağımlılığının derecesine göre telkin yönteminin de tedaviye eklenmesi gerekebilir.

Toplam 2 veya 3 seans tedavi yeterlidir. Bağımlılık düzeyi yüksek olanlarda 3 seans yapmak gerekiyor. Seans aralıkları en az 48-72 saat olmalıdır.

Akupunkturda kulağın önemi nedir?

Kulakta bedenin hemen hemen her uzvuyla ilgili bir akupunktur noktası bulunmaktadır. Örneğin, insanın bağırsağı, kalbi, karaciğeri ile ilgili noktalar kulağında mevcuttur. Bu yüzden akupunktur tedavisinde vücutla beraber veya tek başına kulaktaki noktalar kullanılmaktadır. Öte yandan kulağın bu özelliği, hastalığın belirlenmesine, teşhise  yardımcı olmaktadır. Kulaktan teşhis ve tedavi yöntemine "Auriculomedicine" denilmektedir.

Vücut akupunkturu nedir? Nasıl uygulanır?

Akupunktur tedavisinde sırt, boyun, el ve vücudun diğer bölümleri kullanılır. Birçok hastalığa ilişkin en çok uyarı noktasının bulunduğu alanlar ise alt kol ve alt bacaklardır.

Hastalığa göre belli nokta kombinasyonları seçilir ve bu akupunktur noktalarına steril çelik akupunktur iğneleri takılır. Hasta sakin bir odada ve rahat bir sedyede yatırılır, 15-30 dakika bekledikten sonra iğneler çıkarılıp atılır. Bu seanslar haftada 1 ila 3 arasında tekrarlanır. Genellikle 3-4 seans sonra durum değerlendirilmesi yapılarak tedavinin gidişi belirlenebilir.

Dr. Demet Erdoğan'a yanıtları için teşekkürler.

Gizem Aydoğan

Kaynak: Pembenar / Kadın
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Eski bakan da duruşma salonunda

Yenidoğan Çetesi'nde ambulans şoföründen ilk itiraf: Hasta yönlendirerek para kazandığımı kabul ediyorum

Örgüt yöneticisi ambulans şoförü, nasıl para kazandığını anlattı

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

title