Haberler

Zonguldak'ta Özel Maden Ocakları Yeniden Üretime Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, Torba Yasanın sektöre getirdiği ek maliyet nedeniyle 1 ay önce üretimi durdurarak işçilerini çıkaran özel kömür işletmeleri yeniden üretime başladı.

Zonguldak'ta, Torba Yasa'nın sektöre getirdiği ek maliyet nedeniyle 1 ay önce üretimi durdurarak işçilerini çıkaran özel kömür işletmeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin düzenleme yapılacağı sözü üzerine yeniden üretime başladı.

Kentte faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmesi, maden işçilerine en az asgari ücretin iki katı ücret ödenmesi zorunluluğu getiren, yeraltında haftalık çalışma süresini 45 saatten 36 saate indiren yasa ile maliyetlerinin yüzde 50 oranında arttığı gerekçesiyle geçen 11 Eylül'de üretimi durdurdu. Bu ocaklarda çalışan 4 bin 600 maden işçisinden 2 bin 700'ü işten çıkarılırken, diğer işçiler maden ocaklarının güvenliği, havalandırılması, onarım ve bakımı gibi işlerde çalışmaya devam etti.

BAKAN YILDIZ İLE GÖRÜŞTÜLER

Aynı zamanda maden şirketi sahibi olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir ve diğer maden şirketlerinin sahipleri, dün Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü. Salih Demir, görüşmenin çok olumlu geçtiğini söyledi. Demir, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ton başına ödedikleri 34 liralık rödevans bedelinin alınmaması, sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden alınması gibi taleplerini Bakan Yıldız'a ilettiklerini belirten Demir, şöyle dedi

EK MALİYETLER RÖDEVANS VE SGK PRİMİNDEN KARŞILANACAK

Sayın Bakan, Torba Yasa'dan önce ve sonraki maliyetleri çıkarttırıp, aradaki farkın rödevans bedeli ve SGK priminden karşılanması yönünde yeni bir düzenleme yapacaklarını, bunu da kurumlara tebliğ edeceklerini söyledi. Ayrıca bu kanunla ilgili hazırlanan taslağın Meclis'e sunulmaya hazır olduğunu ve 1 ay içinde kanunlaşacağını belirtti. Bu da bizim aşağı yukarı taleplerimizin yerine geleceği anlamını taşıyor. Eğer kanun anlatıldığı şekliyle çıkarsa taleplerimiz yerine gelmiş olacak.

ÜRETİM YENİDEN BAŞLADI

Görüşmenin ardından üretime yeniden başlama kararı aldıklarını ve maden sahiplerinin büyük bölümünün hemen işçileri çağırarak üretime geçtiğini anlatan Demir, Şu anda bazı firmalar üretim yapmaya başladı. Torba Yasa'dan dolayı 2 bin 700 işçi çıkarılmıştı. Şimdi bu işçiler yeniden işlerine dönüyor dedi.

'İŞÇİMİZİN DE BİZİM DE YÜZÜMÜZ GÜLÜYOR'

Görüşmenin ardından üretime başlayan şirketlerden DE-KA Madencilik, işten çıkardığı 300 işçisini yeniden işe çağırdı. İşçiler, maden ocağında 3 vardiya halinde üretime başladı. Şirket ortaklarından Musa Demir, Bakan Yıldız ile yapılan görüşmeden sonra büyük bir heves ve heyecanla işçileri geri çağırıp yeniden üretime başladıklarını belirterek, İşçilerimizin de bizim de yüzümüz gülmeye başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Üretimi durdurma kararı aldıktan sonra işçilerimizin tamamını çıkardık ve şimdi işçilerin tamamını geri aldık. Hiç işçi çıkarmamış olduk dedi.

İşçiler de yeniden işlerine döndükleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

Öte yandan maden şirketlerinden bazılarının ise üretime başlamak için yasal düzenlemeyi bekleme kararı aldığı belirtildi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close