Türkiye Diyabet Vakfı, Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü'nü Hayata Geçiriyor
Avrupa'nın en büyük Diyabet Hasta Eğitim Merkezi Şile'de kuruluyor.
Avrupa'nın en büyük Diyabet Hasta Eğitim Merkezi Şile'de kuruluyor.
Haber-Kamera Nurcan KIRCALI İstanbul DHA
Türkiye Diyabet Vakfı, Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü'nü Şile'de hayata geçiriyor. Avrupa'nın en büyük Diyabet Hasta Eğitim Merkezi'nin İkinci Etap başlama töreni bugün Doğancılı köyünde yapıldı.
Yılda 5 bin diyabetliye eğitim verecek tesis için düzenlenen törene Diyabet Vakfı yöneticileri ile Şile Kaymakamı Salih Yüce, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve davetliler katıldı.
Törende konuşan Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, sözlerine, Siz hiç, bir annenin 8 yaşında çocuğuna iğne yaparkenki duygularını hissettiniz mi sorusuyla başladı. Ardından, Yılmaz, küçük yaşta diyabet hastalığına yakalanan küçük Elif ile annesini kürsüye çağırdı.
Şu anda 13 yaşında olduğunu belirten Elif, 4 yıldır diyabet hastası olduğunu ve 8 yaşında komaya girdiğini, 15 gün hastanede kaldığını anlattı. Böylece diyabet hastalığıyla tanıştığını belirten Elif, İnsülini, kan şekerini ve düzenli beslenmeyle birlikte düzenli spor yaparsam çok uzun yıllar sağlıklı yaşayabileceğimi bu arada öğrendim. Artık kendime iğne yapmaya bile başladım. Zorlandığım zamanlar da oluyor elbette, ama diyabetle yaşamayı öğrendim dedi.
Küçük kız, sabah güne şekerini ölçerek başladığını, ardından kahvaltısını yaptığını ve insülin iğnesi olduktan sonra okuluna gittiğini dile getirdi. Elif, arkadaşlarının kendisine destek olduğunu da vurgulayarak, ayrıca sağlık için spor yaptığını, voleybol oynadığını ve dans ettiğini söyledi. Madalyalı bir yüzücü olduğunu da ekledi.
Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz da, konuşmasında, Uluslararası bir kamp projesi oluşturalım istedik. Bize ait olsun istedik. Bütün yaz çocuklar hem eğitim hem kamp yapsınlar düşüncesiyle, zaman zamanda aileler ve teyzelerimizi, amcalarımızı da alalım istedik. O zamanın İstanbul Defterdar Yardımcısı Sayın Sacit Akpınar beni aradı, 'Şile'ye götürüyorum' dedi ve soğuk bir kış gününde bu alana geldik. ve bu arsayı size 25 yıllığına verelim dediler. Evet, esas hikaye başladı ve bugüne geldik diye konuştu.
Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu da, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan, hatta 'kanayan yara' olarak nitelendirilebileceğimiz bir projenin, bir hareketin mensupları olarak buradayız. Vakfımızla birlikte böyle bir projede gönüllü olduğumun da bilinmesini isterim dedi.
Konuşmaların ardından, günün anısına katılımcılara plaket verildi ve Şile Bezi şal hediye edildi.
Ardından, sembolik kurdela kesimiyle birlikte tesisin ikinci etabı hizmete açıldı.