Haberler

Kayseri 809 Yıllık Hamamı Kafe-Restorana Dönüştürmek İçin 1.5 Milyon TL Harcadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de restorasyon çalışmaları 5 ay önce başlayan 809 yıllık Sultan Hamamı, yeni yılda kafe ve restoran olarak hizmet verecek.

Kayseri'de restorasyon çalışmaları 5 ay önce başlayan 809 yıllık Sultan Hamamı, yeni yılda kafe ve restoran olarak hizmet verecek. Hanın sahibi Mehmet Demircioğlu, bugüne kadar 1.5 milyon TL'ye yakın harcama yaptığını anlatırken, devlet desteği alamamaktan yakındı.

Cumhuriyet Mahallesi Kayseri Kalesi surları içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan tarafından 1205 yılında yaptırılan 'Sultan Hamamı'nın sahibi Murat Demircioğlu, bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelen bina ve yerinin kendilerine ait olduğunu bunu aslına uygun bir mimariyle gelecek nesillere yaşatmak için çaba harcadıklarını söyledi. Hamamın, kadın ve erkek kısmı olmak üzere iki bölümden oluştuğunu anlatan Demircioğlu, restorasyon çalışmalarını 5 aydan bu yana hızla sürdürdüklerini ve yeni yılda da tamamlamayı amaçladıklarını söyledi. Tarihi Sultan Hamamı'nı, günün koşullarında hizmet verecek kafe ve restoran olarak değerlendireceklerini anlatan Demircioğlu, şöyle dedi Üst; yani kubbelerin olduğu bölümde kafe- restorant olacak. Bunun yanında aşağı kısımda ise alışveriş yapılacak mekanlar olacak. Bu mekanlarda el sanatları, hediyelik eşyalar, çocuklara ücretsiz pamuk şeker ikramı, lokum satış yerleri gibi bölümler olacak. Tamamen hamamın yapıldığı döneme ait iş yerleri olacak. O tarihleri yaşatmaya çalışacağız.

DESTEK GÖRMEDİK

Ortaya çok titiz bir çalışma koyduklarını ve yapıdan çıkan taşlarla restorasyon çalışmaları yaptıklarını belirten Demircioğlu, şu ana kadar alandan 1000 kamyonluk hafriyat çıktığını kaydetti. Özellikle turistlerin son aylarda çalışmalara ilgi gösterdiğini ve fotoğrafladıklarını belirten Demircioğlu, yerel ilgisizlikten yakındı. Kimseden destek görmediğini ve 1.5 milyon TL'lik bütçesiyle tarihi yaşatmak için uğraş verdiğini söyleyen Demircioğlu, şöyle konuştu Tüm dünya gördü, turistler fotoğraflarını çekti, bizlerden bilgi aldı ama devletimizi bu emeği, bu çabaları görmedi. Devlettin bu konuda çalışma yapanlara verdiği desteği bile henüz alamadık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri bile gelip, 'Çarşının ortasında yer alan bu alanda ne oluyor, ne yapılıyor' demediler. Bu iş maddi hem de manevi açıdan bizi yaraladı. Her şeye rağmen burayı hayata geçirip, tarihve kentimize hizmet verecek hale getireceğim. Buranın atıl vaziyette durmasına izin vermeyeceğiz. Bu tarihi mirası günümüz şartlarına uygun hazırlayıp, tanıtacağız yani turizme kazandıracağız.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close