İstanbul'da ormana girişler yasaklandı mı? Ormana giriş neden yasak, ne oldu?
İstanbul'da ormana girişler yasaklandı mı? Ormana giriş neden yasak, ne oldu? İstanbul'da ormanlara girişin yasaklandığı iddiaları gündemde. Bu kararın neden alındığı ve ne zaman uygulanacağı merak konusu. Yasaklamanın sebepleri ve detayları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için haberimizi okuyabilirsiniz.
Megakent İstanbul'da ormana girişlerin yasaklanıp yasaklanmaması konuşuluyor. İstanbul Valiliği konuya dair bir açıklama yaptı. İstanbul'da ormana girişler yasaklandı mı? Ormana giriş neden yasak, ne oldu? İşte merak edilenler...
ORMANA GİRİŞLER YASAK MI?
Yaz mevsiminin gelmesi nedeniyle ormanlık alanlarda araç ve insan hareketliliği önemli ölçüde artarken bu artışa paralel olarak yaşanabilecek orman yangınlarının önüne geçmek isteyen İstanbul Valiliği bir dizi tedbir aldı.
İSTANBUL VALİLİĞİ LİSTE YAYIMLADI
Giriş izni bulunan ormanların listesini yayınlayan Valilik, listenin dışında yer alan ormanlık alanlara girişlerin, mangal yapmanın, tüp kullanmanın, nargile ve her türlü ateş yakmanın 10 Haziran 2024-15 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu.
TEDBİRLER MADDE MADDE SIRALANDI
Valilik açıklamasında şu maddeler yer aldı;
Orman Yasasının 31. ve 32. Maddesi kapsamında olan köy ve mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köy ve mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.
Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileme riski bulunan faaliyetleri öncesinde önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaktır.
Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (BEDAŞ, AYEDAŞ ve TEİAŞ) enerji hatlarının, özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları yapacak, yangın riskine karşı her türlü tebdiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaktır.
Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.
Sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yasaklı alanlara girmek isteyen vatandaşlarımız, kimliklerini hangi mevkide ne zaman besleme yapacaklarını ilgili ilçe güvenlik birimleri ile Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak kaydıyla ormanda yaşayan sokak hayvanlarını besleyebilirler. Bu kişiler yasaklı alanda piknik yapma ve ateş yakma yasaklarından muaf değildirler.
İlçe Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Gerekli hallerde ilçe Kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilmesi sağlanacaktır. Bu kararlar, aşağıdaki listede yer alan bölgeler dışında yer alan tüm ormanlık alanlarda uygulanır.
Yukarda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.
İşte giriş izni bulunan ormanlar;