Haberler

Her Yaşta Hareket Özgürlüğü? Projesi Huzurevlerine Hareket Getirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, sağlık sektöründe 50. Yılını kutlayan Nobel İlaç'la yaptığı işbirliği ile yaşlılarımızın hareket kabiliyetlerini artırarak yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan 'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' projesini başlatıyor.

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, sağlık sektöründe 50. Yılını kutlayan Nobel İlaç'la yaptığı işbirliği ile yaşlılarımızın hareket kabiliyetlerini artırarak yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan 'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' projesini başlatıyor. Öncelikle İstanbul'daki huzurevlerinde gerçekleştirilecek projede, fizik tedavi uzmanlarının planlandığı egzersiz programları yaşlılarımıza fizyoterapistlerin eşliğinde yaptırılacak. Yaşlılarımıza egzersiz alışkanlığının kazandırılmasının hedeflendiği proje ile yaklaşık bin kişiye ulaşılması öngörülüyor

Ülkemizde ve dünyada yaşam süresinin uzaması ile birlikte eklem ağrıları, kireçlenmeler, kilo fazlalığı, denge kaybı, yüksek tansiyon, diyabet gibi pek çok sağlık sorunuyla yaşayan nüfusun sayısı da giderek artmaktadır. Egzersizden yoksun yaşam tarzının sonucunda ortaya çıkan metabolik ve kronik hastalıklar, yaşlıların hayat kalitesini düşürmekte ve onları yaşamsal aktivitelerden uzaklaştırmaktadır.

Günümüzde özellikle huzurevlerinde kalan yaşlılarımızın, uzman kontrolünde egzersiz olanaklarından mahrum kalmasından yola çıkan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, yaşlılarımızın yaşam kalitesini artırmak hedefiyle yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ve Nobel İlaç'ın işbirliği ile hayata geçirilen 'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' projesinin ilk ziyareti 16 Ekim 2014 Perşembe günü Maltepe Özel Adora Huzurevi'ne gerçekleştirildi. Bu ziyarette yaklaşık 20 huzurevi sakini, öncelikle hastalıkları açısından değerlendirildi ve kendilerine uygun egzersiz programını fizyoterapist eşliğinde yapma fırsatı buldu.

Etkinlikte konuşan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, 'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' projesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

'Günümüzde milyonlarca kişi, hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak diyabet, obezite, eklem ağrıları, dolaşım sistemi sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle aşırı kilo ve kasların zayıflaması, ilerleyen yaşlarda eklem sorunlarına yol açarak yaşlıların hareket kabiliyetlerini kısıtlamaktadır. Bu proje kapsamında yaşlılarımızın gözardı ettikleri ama hayat kaliteleri için oldukça önemli olan başta eklem problemlerini, ağrılarını düzenli egzersizle en aza indirilebileceğimizi göstermek istiyoruz. 'Egzersiz ilaçtır' fikrinden yola çıkarak uzman doktor kontrolü ve reçetesi ile yapılan egzersiz, uzun ve ağrısız bir yaşamın ilk adımıdır. Projemiz kapsamında yer alan her huzurevinde, yaşlılarımızla birebir görüşüp, egzersizlerini kontrollü olarak öğretip, onların sağlık sorunlarından şikayet etmesi yerine bu sorunlarla başedebilmelerini sağlayacak çözüm yollarını sunmaya çalışacağız. Eminim ki öğrendikleri küçük hareketler dahi hayatlarına büyük değişiklikler getirecektir. Bir'iki ay sonunda yaşlılarımızı tekrar ziyaret ederek, çeşitli ölçümleme yöntemleriyle egzersizden ne kadar yarar gördüklerini saptayacağız.?

'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' Projesi Hakkında

'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' adlı sosyal sorumluluk projesi ile biraraya gelen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ve 50 yıldır sağlık sektöründe Türk Tıbbına katkıda bulunan Nobel İlaç, yaşlıların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

İki ay sürecek proje kapsamında, İstanbul'daki 30 huzurevinde fizik tedavi uzmanları huzurevi sakinlerinin kontrollerini yapıp egzersiz programlarını oluşturacak. Fizyoterapistler ise haftada iki gün düzenli ziyaretlerde bulunacakları huzurevlerinde yaşlılarımızla birlikte hareketlerini yaparak onların egzersiz alışkanlığını kazanmasına katkıda bulunacaklar. Huzurevlerinde çalışan hastabakıcıların, hemşirelerin ve yardımcı sağlık personelinin bu egzersiz programlarını öğrenmeleri ile yaşlılarımızın, daha hareketli ve sağlıklı olmaları sağlanacaktır.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close