Haberler

Expo'nun Simgesi Şakayık, Taş Ocağı Tehdidinde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Expo 2016 Antalya'nın sembolü şakayık ile endemik olimpos safranının doğal yaşam alanı Hisarçandır'da faaliyet gösteren dört taş ocağı ve açılması planlanan mermer ocağına karşı köylüler, sembol çiçeğin tehlike altında olduğuna dair Expo 2016 Antalya Ajansı'na dilekçe sundu.

Expo 2016 Antalya'nın sembolü şakayık ile endemik olimpos safranının doğal yaşam alanı Hisarçandır'da faaliyet gösteren dört taş ocağı ve açılması planlanan mermer ocağına karşı köylüler, sembol çiçeğin tehlike altında olduğuna dair Expo 2016 Antalya Ajansı'na dilekçe sundu.

Taş ve mermer ocakları, HES projeleri nedeniyle büyük sorunların yaşandığı Antalya'da 2016'da düzenlenecek botanik dalındaki World Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olarak belirlenen şakayık için köylüler ayaklandı. Şakayık ve endemik olimpos safranının doğal yaşam alanı Hisarçandır bölgesinde yaşayan halk ve çevreciler, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği'ne tehlikeyi bildiren bir dilekçe sundu. Köylülere Expo 2016 Antalya'nın tanıtım filmi izletildi.

A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, mahalle muhtarları ve köylüler tarafından ajans önünde basın açıklaması da yapıldı. Sembol çiçek şakayığın yaşam alanının Hisarçandır Ekizce Yaylası'nın yüksek kesimleri olduğunu belirten Hediye Gündüz, buralarda sedir ormanlarının içinde doğal bulunan ve halkın ayıgülü olarak isimlendirdiği bu çiçeğin bulunduğu alanlarda mermer ocağı açılmak istendiğini söyledi.

BÖLGEDE DÖRT TAŞ OCAĞI VAR

Bölgede ikisi faaliyette biri mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, biri de Karayolları'na ait zaman zaman çalışan 4 taş ocağı bulunduğunu belirten Hediye Gündüz, şöyle dedi:

"Bu bölgedeki taş ve mermer ocaklarının içine mi götürülecek gelen misafirler? Oralar tanıtılırken, taş ocaklarının tozlarla kapladığı portakal bahçelerini mi gösterecekler? Temel alanınız sayılan konuyla ilgili portakal bahçelerinin yanında Çakırlar-Üzümcek mevkiinde çalışır durumda, Suiçecek Mahallesi'nde Karayolları'nın tarım alanları yanındaki taş ocağı, Hisarçandır Kum Mahallesi'nde olimpos safranı yaşam alanında yeni açılmış ve hızla genişleyen taş ocağı, Hisarçandır Aktoprak Mahallesi'nde açılmış, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği taş ocağı ve şimdi de şakayıkların yaşam alanı Ekizce Yaylası'nda mermer ocağı. Bu ocakların tamamı Expo 2016'nın dışarıdan gelen konuklarının götürüleceği ve yolunun üzerindeki alanlardır ve artık Antalya'nın merkezidir. Bizler doğanın korunması adına üzerinize düşeni yapmanızı talep ediyor ve ocakların kapatılması için harekete geçmenizi istiyoruz."

İZİN ALINMIŞ

Firma temsilcilerinin izinlerini aldığı ve mermer ocağının açılacağını köylülere ifade ettiklerini belirten Gündüz, "Bölge, şakayık çiçeğinin doğal yaşam alanıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı liderliğinde yapılacak Expo etkinliği kapsamında bu türü görmeleri için 2016 Nisan ayında etkinliğe katılım sağlayacak misafir ülkelerin cumhurbaşkanları, başbakanları, bakanları ve yetkilileri bu alana götürülecek. Sahayı botanikçiler ve bilim adamları ziyaret edecek. Bu alanda yapılacak mermer ocağı o türün yayılış alanında olmasından dolayı zarar vereceği çok açıktır. Expo'nun sembol bitkisinin yok olması ülkemizin prestijni bir hayli sarsacaktır. Masa üstünde verildiği belli olan bu iznin Türkiye'nin prestijini zedelemesine izin verilmemelidir" diye konuştu.

Verilen iznin derhal iptal edilmesini ve bu yönde Expo'nun düzenleyicisi olan ajansın da derhal harekete geçmesini talep eden köylülerin sunduğu dilekçede, "Bizler de bu izne rağmen, mermer ocağının açılmasına asla izin vermeyeceğimizi açık bir şekilde ifade ediyoruz" denildi.

SADECE 253 BİREY KALDI

Şakayıkın yanı sıra, aynı bölgede bütün dünyada sadece 253 birey olan ve nesli kritik tehlike altındaki endemik olimpos safranının da bulunduğu belirtilen dilekçede, "Üzerinize düşeni yapmanızı bekliyoruz. Türkiye CİTES Sözleşmesi'ne imza koyarak nesli tehlike altında bitki türlerini koruyacağını uluslararası arenada deklare etmiştir. Ülkelerin imza koydukları sözleşme hükümlerini yerine getirmeleri hem insanlık borcudur, hem de prestij meselesidir. Uymadıkları takdirde uluslararası arenada cezalara çarptırılırlar. Türkiye'nin Expo'yu yaptığı bir şehirde nesli tehlike altındaki bir türü koruyamaması prestij meselesidir ve koruma zorunluluğu vardır" denildi.

(GÖRÜNTÜ GELECEK)

Mehmet ÇINAR - Mehmet KILIÇASLAN / ANTALYA, (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close