Ekrem İmamoğlu çıktı mı? SON DAKİKA!

Son dönemlerin en çok konuşulan gelişmeleri arasında yer alan tutuklama süreciyle ilgili olarak "Ekrem İmamoğlu çıktı mı?" sorusu kamuoyunun gündeminden düşmüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Ekrem İmamoğlu'nun cezaevinden çıkıp çıkmadığı merak konusu olurken, vatandaşlar güncel gelişmeleri yakından takip ediyor. Peki, Ekrem İmamoğlu çıktı mı? İşte son durum...
Ekrem İmamoğlu'nun avukatları tarafından yapılan açıklamalarda, tutukluluğun haksız olduğu vurgulanarak tahliye talebinde bulunulduğu belirtildi. Bu başvuru sonrası "Ekrem İmamoğlu çıktı mı?" sorusuna yanıt arayanlar için mahkeme süreci henüz tamamlanmış değil. Karar beklenmeye devam ediliyor. Peki, Ekrem İmamoğlu çıktı mı? Ekrem İmamoğlu neden tutuklandı? İşte detaylar...
EKREM İMAMOĞLU ÇIKTI MI?
İmamoğlu hakkında 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edilirken; Silivri'deki mahkeme salonunda görülen duruşma, saat 10.00'da başladı. Salona giriş yapan Ekrem İmamoğlu'nun günler sonra yeni bir fotoğraf karesi paylaşıldı. İmamoğlu duruşma salonuna girdiği sırada "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" tezahüratları atıldı ve ayakta alkışlandı.
İMAMOĞLU NE ZAMAN TUTUKLANDI?
Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye götürülen İmamoğlu, savcılıkta yaklaşık 2,5 saat ifade verirken, 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece "suç örgütü kurmak", "ihaleye fesat karıştırmak" ve "rüşvet almak" suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Savcılık, İmamoğlu ile 89 şüpheliyi "suç örgütü kurmak ve yönetmek", "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet almak", "irtikap" ve "kişisel verileri ele geçirmek", "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet almak" ve "rüşvet vermek" gibi suçlardan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti.
Savcılığın hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, "Ekrem İmamoğlu elebaşılığında, yöneticiliğini Murat Ongun'un yaptığı yapının, Medya AŞ ve Kültür AŞ'deki birçok ihaleye fesat karıştırdığı, hayali ihalelerle kamu kurumu zararına dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirdiği" yönünde tespite yer verildi.
Sevk yazısında, çıkar amaçlı suç örgütü elebaşı İmamoğlu'nun örgüt içerisinde tartışılmaz ve karşı konulmaz tek söz sahibi olmakla birlikte örgüt lideri ve yöneticisi tarafından verilen talimatların diğer örgüt yöneticilerinin altında yer alan örgüt üyeleri eliyle gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.
İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık'ın da aralarında bulunduğu 48 zanlı tutuklanırken, 41 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İmamoğlu, tutuklandığı 23 Mart'ta İçişleri Bakanlığının kararı doğrultusunda görevden uzaklaştırıldı.
İKİNCİ OPERASYON
Soruşturma kapsamında 26 Nisan'da 53 şüpheli hakkında gözaltı kararı doğrultusunda ikinci operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan zanlılardan Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, Ekrem İmamoğlu'nun koruması Çağlar Türkmen ve İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu'nun da aralarında olduğu 18'i tutuklanırken, 34'ü adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
ÜÇÜNCÜ OPERASYON
Başsavcılık tarafından, soruşturma kapsamında 20 Mayıs'ta 22 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan zanlılardan İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin'in de aralarında olduğu 13'ü tutuklanırken, 7'si adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
DÖRDÜNCÜ OPERASYON
Soruşturmada, Başsavcılığın 22 Mayıs'ta 7 şüpheli hakkındaki gözaltı kararının ardından yakalanan zanlılar tutuklandı.
BEŞİNCİ OPERASYON
Soruşturmada, Başsavcılığın 23 Mayıs'ta 46 zanlıya ilişkin gözaltı kararının ardından beşinci operasyon gerçekleştirildi. Gözaltına alınan KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay, İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Seyfullah Demirel ve İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık'ın aralarında olduğu 25 zanlı tutuklandı, 21 şüpheli adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
ALTINCI OPERASYON
Soruşturmada, 31 Mayıs'ta düzenlenen altıncı operasyonda eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas ile ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik yakalandı. Söz konusu kişiler tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İMAMOĞLU'NUN AVUKATI TUTUKLANDI
Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan, etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheliler Adem Soytekin ve Servet Yıldırım'ın iddiaları üzerine hakkında başlatılan soruşturmada 19 Haziran'da tutuklandı.
Soruşturmada gözaltına alınan İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş'in oğlu Mustafa Keleş ile yeğeni Murat Keleş de 20 Haziran'da tutuklandı.
YEDİNCİ OPERASYON
Soruşturmada, 5 Temmuz'da düzenlenen son operasyonda 3 şüpheli daha gözaltına alındı. Şüpheli Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin, şoförü Sonkan Turan tutuklanırken, avukat Onur Büyükhatipoğlu hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanması kararlaştırıldı.
39 ŞÜPHELİ TAHLİYE EDİLDİ
Soruşturma kapsamında 41'i tutuklu 73 şüpheli, savcılığa başvurarak etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade verdi.
Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren tutuklu şüpheliler şu şekilde:
"İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, İBB İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız, iş insanları Ali Nuhoğlu, Adem Soytekin, Seyfi Beyaz, Ahmet Sari, İsmail Sari, Ahmet Çiçek, Eyüp Subaşı, Noyan Kırmızıgül, Murat İlbak, Muhittin Palazoğlu, Kabil Taşçı, Mehmet İlhan Gülay, Nezahat Kurt, Berat Çağrı Kapki, İhsan Mengir, Yücel Mengir, Dinçer Kantar, Alaeddin Vardar ve Fikret Baydemir, tutuklu şüpheli Hüseyin Köksal'ın şoförü olan şüpheli Servet Yıldırım, avukat Süleyman Atik, inşaat teknikeri Altan Gözcü, muhasebe müdürü Murat Bıyık, reklamcı Hüseyin Kum, Yapı Merkez İnşaat sahipleri Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu ile Özge Arıoğlu, tutuklu şüpheli Adem Soytekin'in kardeşi Ogün Soytekin ile koruması Murat Erenler, Şeyhmus Sarıboğa, Güngör Gürman, Hasan Özsoy, Taner Gümüş, Kadir Gümüş, Bülent Yılmaz, eski CHP Şişli Belediye Meclis Üyesi Umut Şenol, İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay, İBB Harita Mühendisi Yakup Öner ve avukat Orçun Muhittin Yılmaz."
İfade veren tutuklu 41 şüpheliden 39'u tahliye edildi. İBB Harita Mühendisi Yakup Öner ve avukat Orçun Muhittin Yılmaz ise verdikleri ifadelerin soruşturmanın aydınlanması için yeterli olmaması gerekçesiyle tahliye edilmedi.
Soruşturmada hala tutuklu bulunan bazı şüpheliler ise şunlar:
"Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Başkan Danışmanı ve MEDYA AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Seyfullah Demirel, İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu, Ekrem İmamoğlu'nun koruma müdürü Mustafa Akın, İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik ve İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan."
ŞÜPHELİ SAYISI 312'YE YÜKSELDİ
Soruşturmada, mart ayından bu yana yapılan çalışmalarda, şüpheli sayısı 312'ye yükseldi. Söz konusu şüphelilerden 303'ü polis ve jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda yakalandı. Gözaltına alınan şüphelilerden bazıları tutuklanırken, bazıları hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.
Şu anda soruşturma kapsamında 97 şüpheli tutuklu bulunurken, 206'sı hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.
Öte yandan, kolluk ekiplerinin İBB Başkan Danışmanı ve İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun'un "danışmanı" olarak kendini tanıtan Emrah Bağdatlı ve iş insanı Murat Gülibrahimoğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 şüpheliyi yakalamaya yönelik çalışmaları sürüyor.
EKREM İMAMOĞLU KİMDİR?
Ekrem İmamoğlu 3 Haziran 1971 yılında Akçaabat, Trabzon'da doğmuştur. Türk siyasetçi, iş insanı, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 23 Mart 2025'te düzenlediği ön seçim sonucunda partinin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayı olarak belirlenmiştir.
İmamoğlu, 2014 Türkiye yerel seçimlerinde CHP'den Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olmuş ve %50,82 oy alarak ilk seçiminde başarı kazanmıştır. 2019 yerel seçimlerinde ise CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak %48,80 oyla seçimi kazanmış, 17 Nisan 2019'da göreve başlamıştır. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) itirazları ve Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar sonucu seçimler iptal edilmiş ve 6 Mayıs 2019'da görevden alınmıştır. 23 Haziran'da yenilenen seçimi ise bu kez %54,2 oy oranıyla tarihi bir farkla kazanmış ve 27 Haziran 2019'da yeniden mazbatasını alarak göreve başlamıştır. Bu sonuçla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarihinde en yüksek oy oranına ulaşan isim olmuştur.
2024 yerel seçimlerinde de yeniden CHP'nin adayı olan İmamoğlu, kesin sonuçlara göre %51,1 oy oranıyla bir kez daha seçimi kazanmıştır. Aynı yıl Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına seçilmiş, ancak 23 Mart 2025 tarihinde bu görevini geçici olarak Zeydan Karalar'a devretmiştir.
Uzun süredir CHP'nin olası cumhurbaşkanı adayı olarak anılan İmamoğlu'nun, 18 Mart 2025'te İstanbul Üniversitesi'nden aldığı 31 yıllık lisans diploması tartışmalı bir kararla iptal edilmiştir. Ertesi gün, 19 Mart 2025'te ise "terör ve örgütlü suçlar" kapsamında gözaltına alınmıştır. Gözaltı kararının ardından ülke genelinde hükûmet karşıtı protestolar başlamış; 23 Mart 2025'te tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve aynı gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden geçici olarak uzaklaştırıldığı açıklanmıştır.
Tutuklu bulunduğu sırada, CHP'nin 23 Mart 2025'te düzenlediği cumhurbaşkanlığı ön seçimine tek aday olarak katılan İmamoğlu, 15,5 milyon oyla bu seçimin galibi olmuştur.