Haberler

Derviş Eroğlu Attığımız Her Adımdan Türkiye?nin Haberi Var1

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler(BM) 69. Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Genel Sekreter ile müzakereler hakkında görüş alış verişinde bulunduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler(BM) 69. Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Genel Sekreter ile müzakereler hakkında görüş alış verişinde bulunduğunu söyledi.

Genel Sekreter ile görüşmesinde Ada'ya yeni danışman ile daha sık görüşme yapma konusunda fikir teatisinde bulunduklarını aktaran Eroğlu, Espen Barth Eide'nin yoğun çabaları ile müzakerelere üçüncü aşama olan pazarlık aşaması ile başladıklarını belirtti.

1968 yılında başlayan müzakerelerin hala sürdüğüne değinen Eroğlu, "Kuzeyde ve Güneyde onca cumhurbaşkanı gelmiş geçmiş, Birleşmiş Milletler genel sekreterlerinin onayladığı anlaşmaları kabul eden hep Türk tarafı reddeden Rum tarafı olmuştur" dedi.

'TÜRKİYE'NİN SORUNLARI BÜYÜK'

Türkiye ile sürekli istişare halinde olduklarını belirten Eroğlu, "Dolayısıyla attığımız her adımdan Türkiye'nin haberi vardır. Türkiye'nin sorunları büyük. Bir kere Suriye olayları var. Suriye'den gelen bir milyon 200 binden aşkın göçmen var. IŞİD olayından sonra Türkiye sınırını geçip sığınanlar var. Bunlar Türkiye'nin büyük sorunları. Bunların dışında IŞİD olayı var ve bu konuda taraf olup olmama tartışmaları devam ediyor. Mısırla dediğiniz gibi maalesef bir problem var, onu da görüyor ve yaşıyoruz. İslam Konferansı Teşkilatı'nda (İKT) bazı cepheleşmelerin olduğunu görüyoruz. Ama Türkiye büyük devlettir ve zaman içerisinde bu sorunları aşacağını inanıyorum" dedi.

Türkiye'den zaman zaman hava sahasını ve limanlarını Rum gemilerine açmasının onları tanımak anlamına geleceğini dikkat çeken Eroğlu, ancak Ankara'nın birçok defa Güney Kıbrıs Rum yönetimini tanımadığını dile getirdiğini hatırlattı. Türkiye'nin ne hava sahasını ne de limanlarını Rumlara açma ihtimali olasılığının olabileceğine inanmadıklarını kaydeden Eroğlu, "Ama Rumlar benim muhatabım Türkiye'dir diye diye, Türkiye'yi olayın içerisine çekmeye, yani tanınma gayreti sarf etmektedir" şeklinde konuştu.

'KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN DEVAMI İŞGALDİR'

Gerek Rum tarafı yönetiminin gerekse Yunanistan dışişleri bakanlığının yaptığı açıklamalarda "Müzakereler sonunda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devam edeceğini dile getirmişlerdir" diyen Eroğlu, bu sözlerin kendisini rahatsız ettiğini itiraf etti. "Bana göre bu müzakere masasında olan bir konu değil" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle konuştu;

"İki kurucu üye ve iki eşit statüde devletin kuracağı yeni bir ortaklık devleti. Bu Birleşmiş Milletler parametresidir' Kıbrıs Cumhuriyeti, federal cumhuriyete dönecek diye geçiştirmeye çalışıyorlar. Kıbrıs Cumhuriyeti biliyorsunuz bizi ortaklıktan dışlayarak işgal ettikleri bir cumhuriyettir? Kıbrıslı Rumlar ortak kurulacak devleti Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı şeklinde bunu BM Genel Kurulu'na taşıyacak kadar kendilerini bilmez bir noktaya gelmişlerdir. "

Zaman zaman bazı tarafların kendilerine "artık anlaşmayı imzalayın" diye baskı yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bunu bize değil de görüşmeleri sürekli oyalayan, ortaya çıkan anlaşma metinlerini şu veya bu gerekçe ile reddeden Rum tarafına söylemeliler. Ama bu zamana kadar Rum tarafına böyle baskılar geldiğini düşünmüyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un da iki taraf arasında sürdürülen görüşmeleri "son safha" olarak yorumladığını açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, umutlarının her iki tarafında kabul ettiği bir anlaşma sağlanarak referanduma götürülmesi olduğunu ifade etti.

Son bir gayret ile nihai anlaşmaya varmayı amaçladıklarını belirten Eroğlu, 'Geçmişte yaşananları yaşatmayacak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyoruz. Rum komşularımızdan bu müzakerelerin son bir uğraş olduğunu, sadece kendi istek ve aşırı arzuları ile masaya gelmemeleri, karşı tarafın da huzur ve yaşama ihtiyacı olduğunu anlamaları, öğrenmeleri gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargoların Ada'da anlaşmaya varılabilmesi için kaldırılması gerektiğini savunan Eroğlu, "Bize bir baskıya gerek yok, biz zaten anlaşma isteyen tarafız" dedi.

MARAŞ'IN İSTENMESİ RUMLARI TATMİN İÇİN

Güven arttırıcı önlemler söz konusu olunca Maraş'ın Rumlara verilmesi istenmesinin amacının onları tatmin amacında olduğunu belirten Eroğlu, "Rumlar başından beri güven arttırıcı önlemler deyince başından beri Maraş'ı kast ettiklerini biliyoruz. Maraş güven arttırıcı önlem olamaz. Maraş sadece Rumları tatmin etmek için verilecek demektir. Bundan Kıbrıs Türk halkının faydasına bir şey yoktur. Güven arttırıcı önlemler her iki halkında yararına atılacak adımlardır" dedi.

Geçen yıl 2014 nisan ayına kadar müzakerelerden bir netice alınacağına dair umutlu olduklarını aktaran Eroğlu, geçtiğimiz şubat ayından bu zamana kadar Rum tarafının aşırı istek ve oyalama taktikleri içinde olduklarını savundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title