Çöl tozu nedir? Çöl tozu neden olur? Sağlığa zararı var mı? Çöl tozu ne zaman temizlenecek?
Çöl tozu, çöllerdeki kum tanelerinin rüzgarla havalandığı ve atmosfere karıştığı bir doğa olayıdır. Bu durum, özellikle çöl ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde sıkça meydana gelir. Çöl tozunun sağlık üzerindeki etkileri ise genellikle solunum yollarını etkileyerek, astım ve alerji gibi hastalıkların alevlenmesine neden olabilir.
Kuzey Afrika'dan gelen ve Güney Yunanistan'ın üzerindeki gökyüzünün turuncu renk almasına neden olan toz bulutları, şimdi de Türkiye'de etkisini gösteriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için 35 ile sarı uyarı yaptı. Çöl tozu nedir? Çöl tozu neden olur? Sağlığa zararı var mı?
ÇÖL TOZU NEDİR?
Toz taşınımı, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etme veya taşınma sürecini ifade eder. Bu partiküller genellikle rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisi gibi faktörlerle atmosferde taşınabilirler. Toz taşınımı, genellikle çöllerden veya kuru arazilerden kaynaklanan toz fırtınalarıyla ilişkilendirilir. Ancak, sanayi, tarım faaliyetleri veya araç trafiği gibi insan etkileri de toz taşınımına katkıda bulunabilir. Özellikle mineral toz partiküllerinin atmosferde belirgin varlığının temel nedenleri arasında kuraklık ve çölleşme yer alır.
ÇÖL TOZUNUN ZARARLARI NELER?
Toprağın içinde bulunan faydalı mineraller var ancak bu minerallerin soluması sağlığımız için zararlı olabilir. Özellikle hava kirliliği seviyesi 250'nin üzerine çıktığında, kesinlikle maske takılması önerilir. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar bu konuda daha dikkatli olmalı ve maske takmalıdır. Kıyı bölgelerinde rüzgarın etkisiyle tozlar dağılırken, iç kesimlerde yüksek basınç daha fazla etkili olabilir. Yağmur olmadığı durumlarda tozlar çamur şeklinde yağmaz, bu dağılımı engeller. Bu durum çok sağlıksız olmasa da hassas bir seviyede olduğundan dikkat edilmesi önemlidir.